http://olx.pl/oferta/bmw-740i-e38-lp...tml#485e4e41a7
warto to kupic?
Wersja do druku
http://olx.pl/oferta/bmw-740i-e38-lp...tml#485e4e41a7
warto to kupic?
Trzeba by oblukac na zywo. Mi sie niepodobaja kierunki przednie i brak telewizorka oraz kolor tapicerki... ale to raczej nie jest wielki problem.
Po kierownicy widac ze przebieg x2.
telewizorek mi nie potrzebny bo bede wrzucał tam tableta, moge miec caly srodek czarny od znajomego w dobrej cenie wiec wymienie jak cos
z tego co wiem to tarcze klocki zawieszenie wymienione rok temu, jest po przegladzie LPG i gosciu swiece wymieniał z mankamentów to delikatna rdza na rantach drzwi przednich i wypalone pixele na wyswietlaczu widac tylko wieczorem.
Gościu sprzedaje bo nie ma czasu jezdzic bo w delegacjach siedzi
wyciagne moze od niego VIN to wrzucę na forum
Cena 15000 tys
1) a o jakich kierunkach myslisz?
2) każda 7er ma podójny wydech czy nie?
3) jak sprawdzic czy silnik i skrzynia jest zdrowa?
w przebieg tez nie wierze ;)
czekam na wiecej opinii czy warto ;)
Chyba każda Vka...moje 740i tak ma...kierunki dymione, nie pomarańczowe. Ja też takie mam i mi się to podoba, ale to rzecz gustu. Oryginalne chyba zawsze były pomarańczowe, ale nie jestem pewny.
Kierunki byly biale lub pomaranczowe.
Jesli dymione Ci sie podobaja to luzik.
Z tego co wiem wszystkie V mialy podwojny wydech.
Silnik: sprawdz czy nie ma wyciekow. Czy ladnie sie zbiera i brzmi. Czy buja na wolnych obrotach.
Skrzynia: czy plynnie zmienia biegi. Nie szarpie i nie przeciaga na biegach.
To tak z grubsza. A jesli masz kogos kto sie zna to niech podjedzie z toba i obluka.
i obowiazkowo komputer ;)
a te przeciagniecie na biegach jak sie odczuwa?
do ilu tys obrotow ma nastapic zmiana biegu?
Brak listwy zgarniające na tylnych prawych drzwiach, xenony pewnie HIDy bo nie ma spryskiwaczy. Skrzynie sprawdz stall teste, poczytaj w google jesli nie wiesz o co chodzi bo nie chce mi sie pisac, ogólnie skrzyni nie powinna szarpać przy zmianach i robić to w miare płynnie i szybko, szybko na tyle na ile może to robić 17 letnia skrzynia :/
Stall test, czyli błyskawiczna diagnoza problemów z automatem D2
Wpisany przez pamejudd
piątek, 26 października 2012 22:14
Prosty test, który pozwala nam stwierdzić sprawność działania skrzyni automatycznej naszego Disco 2:
1. Zablokuj koła klinami i zaciągnij hamulec ręczny
2. Włącz silnik i poczekaj aż się rozgrzeje
3. Wciśnij hamulec nożny i przestaw dźwignię do pozycji D
4. Wciśnij pedał gazu do oporu (nie puszczając hamulca!) i odczytaj maksymalne wskazania obrotomierza.
Norma:
V8: 2200 do 2400 obr./min
Diesel: 2600 do 2800 obr./min
5. Wartości poniżej 1300 obr./min. sugerują awarię sprzęgła hydrokinetycznego
6. Wartości pomiędzy 1300 i 2200 obr./min. wskazują obniżenie mocy silnika.
7. Wskazania powyżej 2400 obrotów/minutę (V8) lub ponad 2800 obrotów/minutę(Td5) wskazują na uślizg sprzęgła.
UWAGA: Powyższe wskazania zostały zmierzone na wysokości równej poziomowi morza, przy temperaturze otoczenia 20'C. NA większych wysokościach lub przy wyższych temperaturach powietrza, wskazania te będą niższe.
Czas testu NIE MOŻE przekroczyć 10 sekund i nie należy ponawiać go wcześniej niż po 30 minutach!!!
Ja bym nie pozwolił nikomu robić czegoś takiego na moim aucie..
Każda e38 benz. ma podwójny wydech. 728 też :)
Ja również nie dał bym nikomu robić takich eksperymentów w moim samochodzie. Za dużo zmiennych, przez które może spierdzielić się skrzynia, abym zaufał obcej osobie.
A więc tak:
VIN będę miał za godzinę
Listwa już jest zamontowana ta od tylnych drzwi, koleś w silniku nic nie robił bo nie wymagało tego (oprócz regulacji gazu, 2 razy w roku filtry wymienił i ostatnio świece ), tylko powiedział że jak da się wsteczny po czym da się "D" to z pół sekundy myśli żeby załączył bieg do przodu - teraz pytanie jest to jakaś wada już? o co z tym chodzi czy tak ma być?
Jak się zapytałem czy nie będzie problemu podjechanie na servis bmw nie miał żadnych przeciwskazań
0,5 sec.?? jak on to zmierzył ;)? Jak by to 5 sec. trwało to można by sie zastanowić co i jak ale 0,5sec. to raczej norma ;)
jeżeli to rzeczywiście jest pół sekundy to nie ma się co przejmować ponieważ to już przecież nie nowa skrzynia. powodem może być minimalnie zaniżony stan oleju bądź zbliżający się czas wymiany. Pytanie czy dzieje się to i na ciepłym i zimnym oleju...
Może wydało mu sie to dziwne więc mnie poinformował ;) - zobaczymy jak to działa w realu ;)
O to nie pytałem a jeśli na ciepłym i zimnym to co?Cytat:
Pytanie czy dzieje się to i na ciepłym i zimnym oleju...
Pierwsze co jak ją kupie o ile ją kupie to wymiana oleju i filtra w skrzyni i silniku olej, filtr oleju, filtr paliwa, powietrza itd.
jeżeli już jest różnica w czasie tych przerw to na zimnym oleju powinna być dłuższa ponieważ jest gęstszy i bym się nie przejmował zanadto aczkolwiek byłbym czujny. Jeżeli na ciepłym myśli trochę dłużej może być problem z uszczelnieniami przy elektrozaworach ale inne rzeczy nie są wykluczone.
Oto VIN: WBAGF81050DK63603
Rozkoduje ktos? ;)
Modellbezeichnung 740I
Ausführung Europa
Typschlüssel GF81
E-Code E38
Karosserie Limousine
Lenkung links
Türen 4
Motor M62 - 4,40l (210kW)
Antrieb Heckantrieb
Getriebe automatisch
Außenfarbe Orientblau Metallic (317)
Innenraum Standardleder/grau (N6TT)
Produktionsdatum 19.12.1996
Werk Dingolfing
Code Serienausstattung Standard Equipment
S202A Steptronic Steptronic
S214A Automatische-Stabilitäts-Control (ASC+T) Automatic stability control (ASC+T)
S260A Seitenairbag für Fahrer/Beifahrer Side airbag for driver/passenger
S284A BMW LM Rad BMW Styling BMW LA wheel BMW Styling
S438A Edelholzausführung Fine wood trim
S459A Sitzverstellung elektrisch mit Memory Seat adjuster, electric, with memory
S548A Kilometertacho Kilometer-calibrated speedometer
S806A Dritte Bremsleuchte Third stoplamp
Code Sonderausstattung Optional Equipment
S216A Servolenkung-Servotronic HYDRO STEERING-SERVOTRONIC
S302A Alarmanlage Alarm system
S415A Sonnenschutzrollo hinten Sun-blind, rear
S431A Innenspiegel automatisch abblendend Interior mirror with automatic-dip
S441A Raucherpaket Smoker package
S508A Park Distance Control (PDC) Park Distance Control (PDC)
erstellt auf: www.bmwarchiv.deDaten für die Fahrgestellnummer: WBAGF81050DK63603
Code Sonderausstattung Optional Equipment
S510A Leuchtweitenregulierung Headlight aim control
S534A Klimaautomatik Automatic air conditioning
S629A Autotelefon D-Netz mit Kartenleser vorne Car telephone (GSM) w card reader, front
S672A CD-Wechsler 6-fach CD changer for 6 CDs
L813A Länderausführung Frankreich NATIONAL VERSION FRANCE
S818A Batteriehauptschalter Battery master switch
S854A Sprachversion französisch Language version French
S863A Händlerverzeichnis Europa Retailer Directory Europe
S877A Entfall Überkreuzbedienung Delete cross-pattern operation
S881A Bordliteratur französisch On-board vehicle literature French
Code Serienausstattung Standard Equipment
S473A Armlehne vorne Armrest front
S555A Bordcomputer V mit Fernbedienung On-board computer V with remote control
S694A Vorbereitung BMW 6 CD Wechsler Provisions for BMW 6 CD changer
Ja bym takiego testu nie robil!!
Mając jeszcze w tamtym roku glupotę mlodzieńczą zachcialo mi sie spalic kapcia w bardzo sloneczny dzien na asfalcie o dobrej przyczepnosci na kolach 19x255x45 czyli wajcha na "D" hamulec trzymalem z umiarem i gaz do dechy czyli tak jakbym robil ten wasz test.. Efekt byl taki ze w skrzyni zazgrzytalo jakby tryb o tryb a z tylu auta byl niezly huk (pekl zab w dyferencjale a po paru kilometrach zmielila sie reszta zebow) Dyfer wymienilem a na skrzyni polatalem moze z 600km i stanela..
Moze to tylko zbieg okolicznosci i akurat moj dyfer ze skrzynia byl na wykonczeniu ale wczesniej przez 2 lata nakrecilem mnustwo kilometrow w 5 osob i wielką dwuosiową przyczepa i nic sie zupelnie nie dzialo.. wszystko chodzilo idealnie, a lekko nie mial..
Anatol dzieki ;)
Może powiecie coś na temat tego wyposażenia? ;)
728 tez mialo wydech po obu stronach
husarz a co Ty chciałbyś wiedzieć o tym wyposażeniu? Do fulla dużo jej brakuje aczkolwiek do wygodnego podróżowania ma wszystko czego jej potrzeba.
Nic by mi tak nie przeszkadzało jak brak grzanych siedzien
To czego według Was jej brakuje z wyposarzenia? ;)
Dzuda napisał że brak jej podgrzewanych foteli ( dla mężczyzn to dobrze ;p )
Jakub można doposażyć fotele w podgrzewane?
Bo mój znajomy ma fotele w czarnej skórze właśnie podgrzewane i mi zostawi jakbym chciał przerobić na czarna w środku ( a chce )
I czy do takiej wresji bez można wrzucić te fotele i podłączyć?
bez problemu można doposażyć w grzane dupy!!! fotele, panel pewnie przewody trzeba by doprowadzić i gitara...
To dobrze ;)
Ciekawe czego jeszcze jej brakuje takiego zacnego
Taki panel chciało by mieć większość posiadaczy e38 ;).
http://www.cobra-autoczesci.pl/e38_5/X374_1.JPG taki?
dlaczego?
a no dlatego, że panel ten jest od wersji w grzanymi fotelami z funkcją masażu do tego kontrola trakcji, czujniki parkowania i amortyzatory EDC. Z fajniejszych rzeczy nie ma navi, DSP, tynej rolety...
tylna roleta jest nawet w ogloszeniu jest napisane
zasugerowałem się zdjęciem panelu:)
muszę się zapytać kolegi czy tez są pompowanie bo jak są to tez kwestia poprowadzenia wiązki prawda?
wiązka zasilająca fotel będzie zapewne taka sama dla pompowanych i nie ale może wypowie się ktoś bardziej wtajemniczony. gorzej jest jeżeli zmieniasz manualne na elektryczne albo chcesz dołożyć pamięć jak jej nie ma
są elektryczne z pamięcią ;)
Sprawdzenie BWM komputer, silnik, skrzynia, zawieszenie za 150 zl w serwisie dobra cena?