Witam czy ktoś pomoże rozszyfrować kodzik błędu nr 155???? z góry dziekuje
Wersja do druku
Witam czy ktoś pomoże rozszyfrować kodzik błędu nr 155???? z góry dziekuje
(155)
CAN load signal
Anomalous load signal detected by DME
http://www.e38.org/e32/bmw%20code%20defaut.pdf
co moge zrobic z tym fantem? trzeba trzepać całą wiązke?
Spróbuj podmienić DME, może to coś da, ale pewnie problem leży gdzie indziej - za moment ktoś mądrzejszy coś podpowie
tylko ze żal cokolwiek ruszać bo nic złego się nie dzieje.... jakie wogóle powinny być objawy ?
czego dotyczy dokładnie ten problem koledzy ktoś wie?
Tyle znalazłem -
H155
155 CAN-BUS : load signal info (DME detects faulty signal)
Verify cables and cable connections on the EGS Control Unit:
Pin 86 : +12V, Pin 85 : 0V and Pin 84 : Pulse 0V/+12V
Probably should the EGS Control Unit defective.
Tłumaczyć chyba nie trzeba?
Nie no myśle że bez pomocy elektryka się i tak nie obejdzie dzięki
A ja myślę, że możesz na początek podmienić EGS i zobaczyć czy błąd będzie dalej wyskakiwać. Możliwe nawet, że samo odpięcie wtyczki i psiknięcie kontakt sprayem załatwi temat. Teraz są mrozy i elektronika może fiksować lekko.Jak to nic nie zmieni, to wtedy dopiero pomyśl o elektryku. Żeby się nie okazało finalnie, że więcej sknoci niż pomoże ;)
co racja to racja dzięki
Witam, czy kolega rozwiązał ten problem? Mam to samo u siebie.
Pogrzebałem trochę w instalacji, pomierzyłem przejścia kabli od pinów między skrzynią a silnikiem 86-84 wszystko było ok. Tylko ten na którym miało być 12v u mnie było ok 3v, zaznaczę że mam akumulator na wykończeniu. Otworzyłem sterownik DME silnika, wszystko wyglądało ok, ale dla pewności przelutowałem luty odpowiedzialne za te połączenie i wszystko zaczęło działać poprawnie, skrzynia pracuje normalnie nie ma żadnych błędów. Raczej odrzucam twierdzenie że na słabym aku wywala tryb awaryjne skrzyni, bardziej wydaje mi się że przyczyną jest słabe połączenie gdzieś i przy dobrym aku trochę mocniejszy prąd płynie i wszystko jest ok. Gdy aku jest słabszy, przez osłabione styki może nie przewodzić dobrze. To takie moje wolne przemyślenia tylko:) Najważniejsze że pomogło, może komuś pomoże.
Edytuj posty!
Witam
Mam dokladnie taki sam blad skrzyni u siebie. Skrzynia pracuje tylko na jednym biegu i domniewam ze jest to 4. Niestety na desce nie pokazuje zadnego komunikatu o bledzie. Dodatkowo pokazuje mi blad przeplywki ktora zostala podmianiona na inna sprawna i nic to nie zmienilo, ciekawy jestem czy oba bledy sa ze soba w jakis sposob powiazane. Bede probowal to rozwiazac w najblizszym czasie wiec napisze czy problem dalo sie rozwiazac i co bylo przyczyna.