Witam.Koledzy jak sprawdzic czy i jak dziala webasto?
Wersja do druku
Witam.Koledzy jak sprawdzic czy i jak dziala webasto?
Cytat:
Zamieszczone przez KRZYSIEK 185
najprościej pilotem - włączasz o góry pilota mryga dioda - jak dogrzewa , jak skończy przestaje mrygać - teoretycznie zasieg jest do 1 km ,mi łapało z 500 m w terenie zabudowanym - iczywiscie z wysuniętą antenką
druga opcja przez menu w navi - ustawiasz czas i zaczyna mrygac tez dioda
pamiętaj tylko ze webasto strasznie ciągnie aku - teoretycznie jak aku jest słaby nie powinno sie włączac niestety u mnie sie włączyło i aku padł
p.s.s
aha ty masz diesla więc pewnie nie masz pilota i masz funkcję tylko dogrzewania silnika,ta opcja sama się włacza bez twojego udziału.Wiem ze magicy dokodowywali takze ogrzewanie wnętrza przy takim webasto
ja mowilem o pełnym webasto tzn dogrzewanie+kabina+pilot
u mnie cały cykl włączenia webasto trwa ok 30 minut
objaw jest taki ze szumi i sąsiedzi czasami koparę otwierają :)
wchodzisz w menu komputera i masz standheizung wchdozisz w to i odpalasz ewentualnie zajrzyj obok drzwi kierowcy jest mala rurka/wydech do odprowadzani spalin jak masz to to masz i webasto
diesel ma tzw. zuheizer i ten dogrzewa silnik. Jezeli masz Webasto ThermoTop z/c mozesz uzyc go do podgrzewania kabiny - wiec jesli masz navi widzis na monitorze Standlüftung (przewietrzanie) i Standheizung (ogrzewanie)...jesli masz Standlüftung tylko to mozesz dac aktywowac Standheizung i gra szafa.
Jesli chodzi to slyszysz :D
Programujesz czas na monitorze - timerem.
Nastepna faza jest dokupienie pilota z odbiornikiem, prosta sprawa jesli masz kabelek sterowania pociagniety z Webasto do kabiny, jesli nie trzeba Pin dorobic.
No i nastepna faza odbiornik SMS - aktywujesz komorka :D :D
Wazene, akku byl naladowany i paliwo w zbiorniku.
Roznica pomiedzy ThermoTop Z/C i ThermoTop S jeast taka, ze Z/C ma pomke wody, ktora pompuje wode w kabinie S tego nie ma, wiec aktywacja ogrzewania nic nie da.
Mojemu znajomemu zakodowalem Webasto z rano ma nie goraco, lecz cieplo w aucie i szyby wolne od lodu.
Jesli nie ma monitora, to te same funkcje masz na wyswietlaczu komputera pokladowego - robilem w E39.
To ja odrazu się podepnę .... Jak odpowietrzyć webasto .... ?? Podobno jest jakiś zawór /przewód odpowietrzający ... ?
Greg, a gdzie ta pompka sie znajduje? Przy Webasto?Cytat:
Zamieszczone przez greg38
TakCytat:
Zamieszczone przez Gwozdziu
Podłącze sie również gdyż nie znalazłem w szukaj....Z tej rurki pod podłogą kierowcy leci tylko zimne powietrze zamiast spalin :( .Gdzie szukać świecy ewentualnie jakie min. napięcie musi mieć bateryjka żeby ruszyło webasto?Wiem że zdrowa ma ok 12,6-12,8v.
Tzn ze moge sobie aktywowac Standheizung (ogrzewanie)???Cytat:
Zamieszczone przez greg38
Ja mam 728 z 1997 roku. Mam opcje przewietrzania kabiny Standlüftung (przewietrzanie)
Jeżeli tak to w jaki sposob moge to aktywowac? Czy to działa na zasadzie webasto?
Pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez adam.waszczyszyn
Witam,
w silniku benzynowym nie da sie tego aktywowac bo tego nie ma.
Jest to mozliwe tylko w Dieslach - 730, 740 poniewaz tam Webasto bylo zawsze.
Nie zawsze :)
witam! już ci mówie kolego .w naszych dieslach 730d webasto działa automatycznie po niżej 8stopni celcjusza .dlateco że nasze silniki nie są w stanie dogrzać się same . a jak chcesz sprawdzić to pod autem na wysokości fotela kierowcy jest rura wydechowa od webasto najlepiej się nachylić i ręką sprawdzić czu zieje .webasto włącza się po uruchomieniu silnika.pozdrawiam!
Cytat:
Zamieszczone przez co arti
I wlasnie jest (na 99%) zawsze, tylko tyle ze nie zawsze aktywne w MENU.
Tak mi sie przynajmniej wydaje.
Ja mam pelne webasto a kolega ma taka sama jak ja i nie ma w ogole tej rurki tez nie ma.
UP
Nikt nie odpowietrzał webasta ??
ja w menu mam tylko przewietrzanie webasta nie mogę ustawiać .mi włącza się automatycznie .narazie nie mam problemów z tym bardzo przydatnym dodatkiem .pozdrawiam :papa:
sluchajcie, mam problem, mam webasto wszystko dziala ladnie pieknie, oprocz pilota, mam pilota ale nie wiem jak go zgrac ze swoim BMW, pilot ok, baterie tez, dioda mruga a webasto sie nie wlacza, slyszalem ze jakis bezpiecznik trzeba wyjac i wlozyc, <POMOZCIE>
jak sie tak po allegro przeleciałem to webasto bylo wypisane w opcjach NIEMAL wylacznie diesli i to już w trójkach 2.0 !! trafiały się jednak także auta benzynowe (np. srebrna 745i e65)
A wypowiadał się w drugim poście kolega, ktory ma 750i (nawet dwie :D) z opisem jak u Niego to działa...
Jak to w końcu jest??
Ja mam 735i '97 i mam na monitorku 4:3 w menu "Aux ventilation" z ustawieniem Timer1 i Timer2
Pomijamy oczywiście całkowicie funkcję "Rest" ktora dogrzewa kabine "resztkami".
Od razu odpowiem na pytanie: czy benzyniaki miały wogole tę opcję? TAK!!!
http://moto.allegro.pl/item534120979...nzynowych.html
http://moto.allegro.pl/item553477080...s_benzyna.html
Zatem:
1. Jak sprawdzić obecność webasto w benzynie?
2. Jakie opcje powinny znajdować się wowczas w menu?
3. Na jakiej zasadzie wowczas to wszystko dziala (pilociki światełka itp... :P)
może ktoś ma jakieś zdjęcia? :)
Jesli masz w swoim bolidze webasto (nie dogrzewacz silnika - jak wlasnie wiekszosc diesli) to na monitorze bedziesz mial oprocz aux wentilation napis Aux heater. Wchodzac w te zakladke bedzie porocz standluftung takze standheizung. To po niemiecku :D bo nie wiem jak sie pisze po angielsku ;D
Naciaka sie na standheizung i juz. Webasto huczy przy kole LP a na konsoli przy ekranie bedzie sie mrugac czerwony wiatraczek ni o ciepelko z kratek wowczas bucha :cool:
Jeszcze dodatkowa opcja to pilot, ale to juz greg pieknie wyjasnil
hmmm to tak sie zastanawiam po co mi ten wiatraczek obok monitora. Mam webasto podgrzewające silnik. Czy taki symbol wiatraczka przy monitorze to standart nawet jesli nie dogrzewa wnętrza????
No ja też mam na monitorze ten wiatraczek, a nie mam webasto (niestety :( ) I u mnie ten wiatraczek jest od opcji standluftung, czyli przewietrzanie wnętrza
standluftung - nie sprawdzalem czy mruga (jest za zimno), ale standheizung dziala wysmienicie. Z pilota rowniez ;)
Zapomnialem co to oczyszczanie sprayem szyb z lodu
Sylwek , myślisz ze takiego pilota można sobie dorobić? maciek gdzieś swój zapodział i go ni ma.
Ja jestem na etapie rozmyślań czy to przerobić :D wiem też, że do Webasto (Diesel) z elektryczną pompką wody (co zjada aku) jest możliwość dołożenia pilota (aktywacja w kompie dla serwisu tych urządzeń to zwykłe ABC)
Póki co z lodem i śniegiem radzi sobie opcja nadmuchu na przednią szybę bo po to została stworzona (nie tylko do odparowywania) autkiem i tak nie ruszam do póki wskazówka nie jest przy końcu niebieskiego pola bo nie chcę męczyć silnika i skrzyni która przy zimnym oleju też za wesoło nie przerzuca a wiadomo olej ze skrzyni jest podgrzewany przez silnik (lub jak kto woli cieczą chłodniczą)
Odświeże temat bo też sie zastanawiam czy mam to webasto czy nie, wciskam aux ventilation, potem tę drugą opcję - ogrzewanie wnętrza , zapala się wiatraczek, pulsuje coś tam tryka pod konsolą, po chwili przestaje, wiatraczek świeci się i pulsuje dalej ale nic nie słyszę i nie czuję :-)
chyba nie pozostaje nic innego jak podłączyć się z kompem i poczytac co tam diagnostyka pokaże. Wystarczy że nie będzie płomienia a webasto samo się wyłączy.
Pracujące pełną parą webasto (po około 30 sekundach) słychać wyraźnie tuż za lewym przednim kołem. Wyraźnie chuczy
A kiedy to sprawdzałeś? Webasto nie załączy się jeżeli temperatura na zewnątrz jest wyższa niż ileś tam stopni. Nie chce mi się szukać instrukcji ale kojarzę coś +16C
Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Sprawdzałem jakoś 2 -3 dni temu kiedy było ciepło ok 25 stopni auto stało w słońcu więc było nagrzane. Tak jak napisałem włączył się czerwony pulsujący wiatraczek coś zaczęło trykać pod środkową konsolą przez jakieś 10 sekund, potem przestało a wiatraczek dalej pulsował aż go nie wyłączyłem ( ok 2-3 minutki dłużej nie chciało mi się czekać na jakieś efekty ).
Druga rzecz to czy auta z webasto mają coś pod maską co odróżnia je od tych które jego nie mają?
włączyłeś funkcję przewietrzania auta...
Oprócz webasto od spodu silnika mają na pewno tabliczkę znamionową na nadkolu od strony kierowcy opisującą model Webo i parę innych bzdurek :)Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
No tak być moze to ale też nie było efektów, moze to oznaczać że po prostu jest cos popsute?Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Dodatkowo przy prawej głowicy z tyłu ma zawór odcinający, za przednim lewym kołem agregat (niestety trzeba odchylić nadkole) ale rzeczywiście najprościej poszukać nalepki na lewym nadkolu, albo rozszyfrować VINCytat:
W głównym menu na monitorze masz opcję standheizung/luftung czy tylko luftung?
nie :) po prostu musisz poczekać na jesień kiedy zrobi się chłodno. Jak w tedy nie będzie grzało to do elektryka co ma trochę pojęcia. Możliwe, że będzie trzeba wymienić świecę
Jest opcja Standluftung. Tylko ta.
To webasta nie masz jak uruchomić. Bo i czym?Cytat:
Wiec co to jest za opcja? Dlaczego swieci się ten wiatraczek i cos tam terkocze pod panelem klimy, do czego są opcje ustawiania czasu załączenia itp.
Wiatraczek sygnalizuje pracę wentylatora nawiewu wnętrza. Czy to przy ogrzewaniu czy wentylowaniu wnętrzaCytat:
opcje ustawienia czasu sa po to, żebyś mógł sobie ustawic czas, kiedy ma się włączyć dana funkcja (ogrzewanie/wentylacja)
Terkotanie w panelu klimatyzacji może oznaczać zabrudzenie lub zuzycie silniczka próbkującego powietrze. Działa zawsze, kiedy działa panel klimatyzacji
No tak ale swieci się on tylko wtedy gdy wlaczam tę opcję Standluftung, albo kiedy ustawie czas np 15. jest 15 wlacza sie i swieci - pulsuje i wtedy cos tam zaczyna terkotac jak wlacza sie ten wiatraczek, terkotanie trwa chwilke i przestaje. Nic sie nie dzieje wiatraczek miga dalej.
Dodam ze mam bardzo slabe nawiewy i w sumie nawiew dziala dopiero jak jak wlacze obydwie strony nawiewu, jak jest tylko jedna strona to praktycznie nic nie wieje czy to na cieplym czy zimnym.
Wydaje mi sie tez ze nie dziala mi wiatrak klimy, to ten przedni? Pierwszy? Bo wieje tylko wtedy jak jade szybko jak stoje w korku to czuc ze w nawiewach jest zimno jak cholera ale strasznie slabo to leci .
Witam.
Ostatnio chciałem wypróbować webasto u siebie i owszem, zaczęło huczeć, pojawiło się sporo niebieskiego dymu z okolic lewego przedniego koła, ale z czasem pojawiło się jakieś niepokojące 'strzelanie', jakby coś nie przepalało, albo nie było odpowietrzone. Zostawiając auto na jakimś parkingu narobiłbym komuś niezłego stracha, bo wyglądało to tak, jakby auto zaczęło się palić.. Ma ktoś jakąś instrukcję, jak odpowietrzyć webasto w M62? Coś jeszcze może być przyczyną? Błędów na kompie z tego co pamiętam, nie było, ale może dlatego, że dawno nie było uruchamiane.
Witam, odkopię temat. Co prawda dotyczy E39, ale to chyba będzie tak samo. Mam webasto, w benzynie M52. Jest ogrzewanie wnętrza - Auxiliary Heating czy jakoś na na ekranie od navi. Jak się włącza, to coś tam chodzi. Raz czy dwa odpaliłem to no i nie powiem, coś tam cieplej było, ale słabo. Po 10-15 minutach pracy, jak odpaliłem auto, to prychnęło trochę ale weszło od razu na gaz, więc płyn się trochę zagrzał ewidentnie. Ta operacja udała się 2x chyba, ale potem przestałem używać, bo brak efektu.
Ktoś mi poradzi co zrobić na jakiś serwis webasto, nie wiem, świeca, może coś jeszcze? Jakiś schemat, instrukcja jak się do tego dobrać?
Ta wersja, która montowana jest w benzynowych silnikach nie dogrzewa chyba silnika.
Ja u siebie w e39 również mam ogrzewanie postojowe, ale po korzystaniu z tego udogodnienia, kiedy w środku jest ciepło, wskazówka temp silnika leży na 0.
Diesle mają dogrzewanie silnika i można z tego przerobić na dogrzewanie kabiny, jak kiedyś zgłębiałem temat.
Ale pewnie zależy od wersji webasto.
Co do grzania, to oczywiście trzeba pokrętło między górnymi kratkami ustawić na nawiew ciepła i na panelu klimatronika ustawić powiedzmy na 22 stopnie.
Wtedy, po załączeniu, będzie wiało ciepłym powietrzem.
Warto tego używać od czasu do czasu, żeby uniknąć kłopotów.
Przy włączeniu webasto (pilotem lub z monitora) system będzie wiał ciepłem po ca. 3minutach.
Najpierw słychać pykanie pompki, a później startuje piec - huczenie.
Najpierw podłącz INPĘ i odczytaj błędy jakie masz w module webasto.