Witam. Da rady coś zrobić , żeby klapa bagażnika unosiła się trochę wyżej. W tej chwili unosi się do połowy, dodam że jest to klapa bez hydrauliki.
Wersja do druku
Witam. Da rady coś zrobić , żeby klapa bagażnika unosiła się trochę wyżej. W tej chwili unosi się do połowy, dodam że jest to klapa bez hydrauliki.
Ja też mam bez hydrauliki w lato do połowy się podnosiła a teraz już ledwo się unosi delikatnie ale wydaje mi się że raczej nic nie zrobisz chyba że hydraulike sobie założysz :)
Proponuę nowe siłowniki
Ja to mam problem ale z hydrauliczną klapą.
- po wciśnięciu przycisku na klapie, klapa otwiera się 2cm i samoczynnie się zamyka ( dociąga )
Serwis w Krakowie stwierdził że to wina siłowników. Dostałem cały zestaw siłowniki + pompa itp.. używane lecz w super stanie.
Po zamontowaniu przez serwis - DUPA - dokładnie to samo.
Panowie twierdzą że pewnie ten też nie daje rade, lecz wątpię w to.
Klapa wystarczy że przy otwieraniu podciągnę ją delikatnie palcem dosłownie 1,5cm i idzie sama bez problemu.
Czy ktoś może podpowiedzieć jak to zwalczyć ??
TYFI911 mam identyczny problem. Nieraz jak wcisnalem w kabinie przycisk kilka razy to za którymś się w końcu otworzyła. Teraz nie ma opcji. Muszę ją zawsze lekko dźwignąć... no i zauważyłem ze jak jest kilka stopni mrozu to otwiera się baaaardzo powoli
Panowie za odpowiedni kąt wychylenia klapy hydraulicznej odpowiada czujnik wychylenia - identyczny jak montowany na wahaczu do poziomowania lamp. To on przekazuje sygnał do sterownika a on do pompy ile ma jeszcze pompować płynu. Jeżeli klapa się uchyla a pompa dalej pracuje to albo jest mało płynu hydraulicznego albo układ jest zapowietrzony!
serwis na bank sprawdził poziom płynu - bo to oni montowali cały zestaw
- klapa po wciśnięciu guzika
unosi się dosłownie 2 cm i od razu ją dociąga.
Jaki będzie najprostszy sposób żeby sprawdzić co go boli ?
Czy jest jakaś regulacja żeby klapa w momencie otwierania uniosła się dosłownie 1,5cm wyżej ?
Gdzie jest ten czujnik wychylenia ?
Edytuj posty!
Łysy106 kwestia jest taka że pompa przestaje pompować i klapa się uchyla delikatnie i od razu zamyka
Czyli coś jest nie tak z jej sterowaniem. Czujnik jest pod prawym boczkiem w bagażniku tuż nad modułem klapy. Czy pompa wogole się załącza?? 1,5-2cm uchyla się klapy po odbezpieczeniu zamka i wtedy powinna podnieść się na siłownikach hydraulicznych. Jak musicie jej delikatnie pomoc żeby się otworzyła w całości to obstawiam czujnik. Mogę podesłać komuś na spróbowania bo mam taki ;-)
Super - pierwszy w kolejce
No to ja drugi ;) jak będę miał chwile w weekend to nagram film i zerkniesz co jest grane
Chłopaki a mam prośbę. Zdejmuje prawy boczek w bagażniku i znajdzcie ten czujnik. Sprawdźcie czy nie jest luźny - spróbujcie nim poruszać i potem sprawdźcie klapę. Jezeli się poprawi to na 100 % czujnik.
Zaznaczysz na jakiejś fotce poglądowej mniej więcej gdzie go szukać?
Ciekawy temat - ten sam problem
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=76&t=257973
Szukałem i mam coś jeszcze
http://7er.pl/showthread.php/37221-T...dziwny-problem
w TYM WŁASNIE POSCIE WIDAC TEN CZUJNIK.
Po prawej stronie koło zawiasu klapy - słabo go widac bo jest czarny:
Tutaj link jak wygląda: http://allegro.pl/czujnik-tylnej-kla...568640196.html
Jak widac ma ramioan które moga sie wytrzec i czujnik nie bedzie działał okey a co za tym idzie cała klapa!
Tak to wygląda u mnie:
https://www.youtube.com/watch?v=P4KS...B74EsJ52tkXmIg
Jeszczę spróbuję wyjąć część rzeczy z tej klapki z trójkątem i spróbuję pootwierać klapę. Co ciekawe, z pilota nigdy się nie otworzy, z kabiny, co którąś próbę bujnie się do góry sama, ale bardzo rzadko.
MIXON a jak klapę masz otwartą i wcisniesz przycisk na klapie zamknięcia to siłownik ją opuszcza ( klapa się zamknie )???
Spróbuj też zamknąć klapę za pomocą pilota poprzez przytrzymanie przycisku otwarcia przez ok 15sek.
Na twoim filmiku nie słyszę nawet pompy tylko sam zamek - odblokowuję i sciąga klapę! Sprawdź czy zamyka i daj znać!
Tak. Zamyka się z pilota bez problemu. Jak ja zatrzymam w pewnym momencie to tez się trzyma elegancko.
Przed chwilą ze schowka wyjąłem apteczkę i trójkąt. Klapa smiga w gore za każdym razem jak marzenie!
Mixon u Ciebie pompa nie daje rady, mozesz tez oleju "do pelna" nalac u mnie pomoglo... czyli uzupelnic w pozycji max wysuniecia silownika musisz odloczyc go od zawiasu klapy.
Aha... wymienialem przed ta operacja sprezyny na polift i nic to nie zmienilo, dopiero to co wyzej napisalem poprawilo.
Dokładnie! Siłowniki nie dają rady,za małe cisnienie-zly poziom oleju
Gdzie to dolać, i jakiego oleju?
1.Odpinasz boczek prawy
2.odkręcić pompe- 2srubki na klucz 10mm
3.wyciągnij pompe z przewodami abyś miał ją luźna w komorze bagażnika . Będziesz musial odpiac spinki trzymające przewody hydrauliczne.
4. Na pompce jest zbiornikiem z opaska na kluczyk 8mm a w nim czerwony różowy olej.
Niestety jest bardzo drogi i dostępny w ASO W z kompletem uszczelek za ok 125pln. Jest to olej używany w lotnictwie.
5. Zdejmij pojemnik dolej oleju. Jezeli po zamontowaniu zbiornika i pompy na miejscu klapa dalej nie bedzie sie podnosić to musisz odpowietrzyć pompe. Na pompie jest śrubka na ampul. Odkręc ja delikatnie i poruszaj klapa tak aby wypłynął przez nią olej
Póki co działa po wyjęciu trójkąta i apteczki. Na wiosnę .może coś poszperam, jak juz butla od lpg pójdzie w koło, bo teraz mam tam makabryczny dostęp :/
Proszę napisać jestem na spotkaniu nie moge rozmawiać
Jakub zgadza można dolać ATF-a
Tylko jest jedna zasadnicza sprawa jeśli trzeba dolać to istnieje prawdopodobieństwo że gdzieś jest delikatny wyciek. Który może być nie zauważalny bo oryginalny olej jest rzadszy i być może szybciej wysycha bądź odparowuje. A ATF jest gęstszy i po pierwsze zimą przy niskich temperaturach cała hydraulika ma ciężej a ta akurat do tego nie jest przystosowana. Natomiast elektronika która się znajduje pod siłownikiem jak wiemy jest czuła na wszelkie zalania i zapewniam cię oryginalny olej nie narobi takich szkód jak ATF który jest żrący.
Po za tym kiedyś miałem klienta który zażądał bym mu uzupełnił brak właśnie dolewką ATF-u i po nie całym tygodniu bądź ciut więcej wrócił z problemem że mu strasznie czymś wali w bagażniku. Moja diagnoza po otwarciu bagażnika była jednoznaczna jest wyciek i wali właśnie ATE-fem bo znawcy wiedzą że jego zapach do przyjemnych nie należy.
Jeśli trzeba uzupełniać to automatycznie = wyciek, obojętnie czego byś nie dolał to i tak prędzej czy później gdzieś się wyciśnie. Ja dolewałem minimalną ilość gdyż podczas rozbierania pompy zawsze gdzieś się coś uroniło poza miskę ;).