Witam panowie :)
Potrzebuję pomocy w zakupie opon na zimę. Opony letnie mam 18" przód 235/45, a tył 265/35.
Zimówki chciałbym 16" i tu pytanie jaki rozmiar opon dobrać by było dobrze ?
Mogą być 4 sztuki 215/60/16 ?
Wersja do druku
Witam panowie :)
Potrzebuję pomocy w zakupie opon na zimę. Opony letnie mam 18" przód 235/45, a tył 265/35.
Zimówki chciałbym 16" i tu pytanie jaki rozmiar opon dobrać by było dobrze ?
Mogą być 4 sztuki 215/60/16 ?
215/65/16 ;)
Weź 225/65/16
ps. na 18tkach tył powinieneś mieć 265/40 względem przodu tego co podałeś :)
Masz rację Pawel88, mam 265/40 :)
lub rozmiar w oryginale 235/60/16
Witam. Posiadam oryginalną felge do e38 przed liftową i moje pytanie czy moge na nią założyć opone 225/60r 16 ?. I czy w ogóle taka opona bedzie dobra do e38 silnik M60B30
możesz założyć ale będzie o -1,7 % niższa od oryginału,
to wiem. Ale to chyba nie bedzie robiło jakiejś kolosalnej różnicy prawda ??
na krótkie dojazdy nie, ale wszystko zależy jakie masz letnie, czy nie będzie zbyt duża różnica rozmiarów.
letnie mam 18. Przód 245.45 a tył 275.45. na takich ją kupiłem. A samochodu używam raczej na krótkie wyjazdy, max 100km od domu
W takim układzie, to na letnich powinieneś mieć 275/40
Twoja 225/60 w stosunku do 245/45 będzie wyższa o 0,1 %, ale do 275/45 będzie o 0,7% niższa
własnie nie znam sie na tym "procencie" . Czyli ogólnie nie bedzie najgorzej?
na dojazdy może być
okej a jeszcze mam pytanie co sadzisz o oponie nexen winguard sport w tym rozmiarze??
nic nie sądzę bo nie używałem, ale sam poczytaj bo niektóre chińskie słabo się spisują.
Podobno są dość dobre i mają fajną cene znajomy używa je ale w samochodzie przednionapędowym i nie narzeka. Tylko pytanie jak w bmw sie spisują zaryzykuje dam znac ;)
Kolega ma nexeny w e60 i chwali sobie. Wcześniej miał w e39 i też był zadowolony.
Własnie dużo pozytywów wyczytałem. A powiedzcie mi jeszcze jak jest z tym rozmiarem 215/65R16 ? w e38 z silnikiem M60B30 ?
Cześć.
Nexeny (N6000 i Windguard sport) miałem na kilku autach, ogólnie polecam te opony. Na Windguard Sport obecnie jeździ siostra w E38 730d, rozmiar 235/60/16, kupione w zeszłym sezonie. Ja na innej osobówce też dwa sezony na takich śmigałem, tylko 17 cali. Złego słowa powiedzieć nie mogę. Cicha, dobra opona zimowa. Na pewno lepsza niż kilkuletnie używki z 50% bieżnika. Produkowana i projektowana w Korei, więc to nie taki sort jak Chiny czy Taiwan. Marka jest dość popularna w USA czy Australii. Myślę, że będziesz zadowolony.
wybór padł na Windguard sport tylko mysle jeszcze troche nad rozmiarem 215/65R16 tylko mam wrazenie ze bedzie troche wąska. I daltego czekam na opinie może ktoś użytkował w tym rozmiarze
Wszystko zależy gdzie się mieszka i czy jest dużo wzniesień. Generalnie najlepsze to Nokian i Michelin. Continental też ok, ale po dwóch sezonach do wyrzucenia, bo twardnieją.
Jeszcze jak jeździłem zimą e32 zawsze miałem kłopoty, V12 bez kontroli trakcji i dopóki nie założyłem Nokianów to była męczarnia.
Jeżeli tylko do miasta, gdzie odśnieżone i płasko to można brak jakiekolwiek w miarę świeże lub nowe.
u mnie teren płaski bez górek itp. wiec luzik
Ogólnie jak zamówiłem jej 235/60/16 to były na oko węższe (sam bieżnik, nie opona) niż Nokiany w tym samym rozmiarze, na których kiedyś w E38 jeździłem. Także 215 będzie wyglądało jeszcze mizerniej. Duża różnica jest w cenie między 215, a 235?
Ja miałem u siebie w E38 Michelin Alpin A4 w rozmiarze 215/65/16 i wyglądało ok. Bardzo dobre oponki :)
215 kosztuje u mnie 245zł a 235 kosztuje 267zł plus montaż. Nie o wygląd mi chodzi tylko o trakcje
A zas model Nexen winguard snow G w rozmiarze 235/60R16 307zł a 215 kosztuje 276zł plus montaz
To trakcje na pewno będziesz miał lepszą na 215 ;)
czyli mam rozumieć ze w zimowych oponach im szersza opona tym gorsza ?
w rozmiarze 215 jest też Zeetex ice plus s 200 w dobrych pieniadzach bo kosztuje 220zł z montażem. Kolega jezdzi na niej i nie narzeka
Tak im węższa tym lepiej na śniegu. Bierz 215 i będziesz na pewno zadowolony.
okej to tak zrobie dzięki za rade kolego ;). Tak na marginesie to widze ze prawie sąsiad ;p
Harry, na jakiej podstawie tak twierdzisz? Kiedyś w Motorze czy Auto Świecie robili porównanie zimówek węższe vs. szersze i z tego, co pamiętam, nie ma różnicy na korzyść wyższego rozmiaru opon. Ludzie powtarzają, że węższa opona "lepiej wgryza się w śnieg", ale jakby się bardziej zastanowić linia styku opony z nawierzchnią jest krótsza (a właściwie prostokąt, z racji uginania się boków opony, ma mniejsze pole styku). Ja brałbym opony szersze, 7er to nie Tico.
Jesli chodzi o felgi 16 cali to producent zaleca 215 a nastepna to 235.
A jeszcze pytanko lepszy bedzie nowy nexen czy roczny VREDESTEIN WINTRAC ?
http://allegro.pl/opony-215-65r16-98...880649370.html
Miałem 235/60R16 na zimę w swojej ex- 728i...i tylko takie polecam na 16-calowe felgi...w Norwegii śniegu naprawdę nie brakuje i najmniejszych problemów nie miałem a do tego wygląd fajny a nie jak na kołach od roweru...215 moim zdaniem wyglądają fatalnie na tak wielkim aucie...Pozdrawiam.
Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej 235/60/16 będzie lepszym wyborem :)
A taką teorie mam akurat z TVN turbo tam był kiedyś test opon. Pewnie jakiś drastycznych różnic nie ma. Ale jakbym miał zakładać jeszcze raz to wybrałbym 215 a letnie 235 :) Ale wiadomo ile ludzi tyle opinii:)
Tak jak pisałem na wyglądzie mi nie zależy ważne zeby spełniała swoje zadanie a w 215 większy wybór. A co z tymi oponami używanymi warto kupić roczną czy dwuletnią opone firmową czy lepiej kupić nowego nexena??
Podaje linka do aukcji http://allegro.pl/opony-215-65r16-98...880649370.html
Pytanie nowe czy używane...nigdy nie wiesz co te opony przeżyły przez ten rok...może miały jakieś spotkanie z ogromną dziurą w jezdni lub krawężnikiem...być może mają takie mechaniczne uszkodzenie po jakiejś przygodzie,którego od razu nie wyczujesz a po kilku tygodniach uszkodzenie się powiększy i będzie kicha...nowe to nowe...Ty używasz je od początku...no chyba,że ufasz sprzedającemu i wiesz,że są naprawdę w idealnym stanie...a takie pytanie czy lepiej kupić te używane czy te nówki?Skąd my mamy wiedzieć...z fusów mamy powróżyć?...Opony generalnie o podobnej klasie a cena tych używek nie jest raczej jakąś niesamowitą okazją...Ja osobiście wolałbym nowe...Pozdrawiam.
Wg instrukcji 235/60/16, ja mam Michelin Primacy Alpin, w tym roku kupiłem kpl używanych za 650zł, dwie z 2011 dwie z 2012, 7mm bieżnika, nie naprawiane.
Moim zdaniem jak ze wszystkim, wole firmowe używane niż nowe "coś".
Zawsze będą różne teorie...czy nowe czy używane. Ja jestem zdania że jeżeli nie mamy kasy na nowe i markowe opony to wolę kupić używki (oczywiście muszę wyjaśnić że używka dla mnie to...... opona nie starsza niż 3 lata i bieżnik nie mniejszy niż 7 mm innej w ogóle nie biorę pod uwagę) i przy takim założeniu wolę używkę niż chińczyka. Co z tego że nowy chińczyk będzie miał gruby bieżnik jak guma z której jest wykonana na mrozie będzie twardnieć i słabo trzymać. Sam kupiłem używane 3miesięczne opony Dunlop SP Winter Sport za pół ceny nowych z 8 mm bieżnika i jestem z nich zadowolony. Przy zdrowym założeniu co to jest opona używana wolę używane.