-
[mechanika] temperatura
dzisiaj padła mi pompa wody, wymienili mi, zrobiłem dziesięć 10km i temp. znowu idzie do góry, zgasiłem zapaliłem temp wróciła do 90c , zrobiłem rundałkę i temp sztywno 90c, zajechałem do domu otwieram maskę i słyszę jak mi sie woda w zbiorniczku gotuje a wskażnik dalej na 90c , co jest grane. (termostat też wymieniony).
-
a dobrze został układ odpowietrzony ??
-
nie mam pojęcia, a czasami sam sie nie odpowietrza przez ten wężyk od zbiornika?, jak nie to napisz jak to sie robi to sam postaram się go odpowietrzyć.
-
proponuje http://www.forum.7er.pl/viewtopic.php?t=12
ale w skrócie :
odpal silnik i zagrzej go do pionu (kreska) , zgaś i odpowietrznikiem odpowietrzaj (ja nie wiem gdzie w E32 jest odpowietrznik ale użytkownicy którzy mają te auto zaraz ci powiedzią).
jak odpowietrzysz to odkręć korek od wlewu wody do zbiorniczak wyrównaczego i włącz auto tak aby pompa pompowała wodę (tak przynajmniej z 5 minutek) ... zakręć i powinno być wszystko ok
-
-
-
ok już przesunąłem do działu E38
czyli odpowietrznik znajduje się przy zbiorniczku wyrównawczym
-
a gdzie jest ten zbiorniczek? i jak wygląda ten odpowietrznik, możesz mi go pokazać na realoem?
-
hmm własnie szukałem w ETK i w 725 jest troche inaczej bo nie ma tego odpowietrznika. czyli poprostu odkręć korek wlewu (ten który odkręcasz aby nalać wodą) i włącz silnik (jedna osoba niech lekko da na obroty tak 1200 zeby pompa kręciła wodą a ty pilnujesz zeby stan wody sie nie podniósł i tak powietrze wyjdzie górnym obiegiem.
-
-
Tylko uważaj ten silnik nie znosi przegrzania !!! Zmniejsza to jego żywotność niestety.
-
dzisiaj znowu mi temp. szalała, ale prawdopodobnie doszedłem co jest przyczyną.
Mechanik który mi robił pompe wodną "zapomniał" albo mu sie nie chciało wcisnąć porządnie wtyczki która idzie do czujnika na chłodnicy, i przez to nie załączał mi sie wiatrak.
Kiedy sprawdzałem wszystko co możliwe zobaczyłem że wtyczka siedzi nie do końca, praktycznie swobodnie lata (kurde co za matoł).
Myśle że wszystko już bedzie ok
-
daj cynk jak temperatura ??
-
na razie spoko, jutro przetestuje. Mam pytanko, wiatrak od klimy działa też jako wiatrak pomocniczy? tzn. że jak nie chodzi klima a temp wzrasta o sie załączy?
-
tak dokładnie ... działa jako pomocniczy ale włącza się już na ostatnim biegu jako pomocniczy.
-
bo właśnie dzisiaj miałem taki objaw, jade i nagle klima nie chłodzi, po kilku minutach temp. zaczeła wzrastać, zatrzymałem się a tu wiatrak nie chodzi. Czy ta wtyczka od czujnika chłodnicy jak jest nie podłączona, może być tego przyczyną?