-
6HP26 Umarła.
Panie i Panowie potrzebuję Waszej pomocy,umarła mi skrzynia i potrzebuję namiary na dobry serwis skrzyń w Zachodniopomorskiem,gdzie dokonają regeneracji skrzyni,chodzi o sprawdzone warsztaty poniewż muszę ASB wysłać do Polski,potem odebrać i zamontować samemu.
Jśli ktoś to już przerabiał to niech napisze,proszę,ile to mniej-więcej kosztuje,jaki to rząd wielkości.
W Szwecji taka naprawa to koszt ok.30 000kr,więc koło 13 000zł.
Jak posiadacie jakąkolwiek wiedzę na ten temat proszę piszcie.
-
ostatnio robilem pompe i regenerowalem konwerter zaplacilem 3600 i uwineli sie w 4ry robocze dni jedni ich polecaja drudzy sie krzywia, ja nic do zarzucenia nie mam ;s http://www.skrzynie-biegow.com/
up.
jeszcze uszczelniacz na wale przy okazji wymienili w tej cenie bo sie "pocil" ;>
-
siwymetal a co dokładnie się stało , miałeś jakieś objawy ze skrzynia padnie lada moment??
-
6HP26 Umarła.
Najpierw twardo zmieniała biegi,potem pod górkę nie wiedziała,który bieg zapiąć,a potem wchodzi w tryb awaryjny co paręset metrów .Kasowanie błędów nic nie daje,diagnoza jest taka,że żadna firma zajmująca się skrzyniami nie jest zainteresowana inną naprawą jak tylko całkowita regeneracjia.
Dzięki "kierzko".
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
-
Szwagier w A6 2.5 tdi miał podobny problem też skrzynia mu zgłupiała i co sie okazało - Padł przepływomierz i przez to były takie cyrki. Co ważne na kompie nie pokazało uszkodzenia przepływki. Może i u Ciebie jest taki sam problem
-
Nic nie wykluczam,ale jak to sprawdzić?
Odepnę przepływomierz i zobaczymy.
-
Zadzwon do mnie jutro - tel. +48 690 215 855.
-
siwy wogole sie nie zastanawiaj tylko jak bedziesz wiedzial na 100% ze to automat to kup na http://www.bildelsbasen.se/ spokojnie kupisz za 8 tys a jak podzwonisz to pewnie i taniej no i gwarancja najmarniej 3 miesiace . Jak policzysz w polsce remont plus wysylka w obie strony masa czekania to i tak w szwecjoi wyjdzie taniej . Chyba ze mozesz kupic z gwarancja w polsce . Choc i tak wolal bym w szwecji . pzd
-
6HP26 Umarła.
Rozglądam się za renowacją,ponieważ chcę o niej zapomnieć w okresach pomiędzy serwisami.
Gdyby cena nie przekroczyła 6000 zł,to myślę,że w dłuższej perspektywie będzie to zabieg opłacalny.
Do ceny skrzyni należy doliczyć kodowanie sterownika,co oznacza kodowanie całego auta,więc cena rośnie o ok.5000kr.
-
Za parę dni zabieram się za zwalenie skrzyni,jakieś porady?
Czy ktoś wyciągał,dużo roboty,na co zwrócić uwagę,jakie narzędzia?
Jak wygląda sprawa z używką,czy faktycznie trzeba kodować?
Jeszcze jakieś warsztaty zajmujące się naprawami,sprawdzone i solidne?
-
Ja bym nie kupił używanego automata. Manuala tak, ale automaty się regeneruje. Chyba, że masz pewność co kupujesz.
-
6HP26 Umarła.
Raczej kieruję się w stronę regeneracji ale jak to w końcu jest z tym kodowaniem,miejscowy spec powiedział,że w Audi i innych markach ZF montowało swoje sterowniki a BMW oczywiście wsadził swój,z którym są problemy a dodatkowo jest on "ożeniony" z autem i można zamontować jedynie nowy lub regenerowany i trzeba go kododować,co wiąże się z kodowaniem całego samochodu od nowa.
Ponad to właśnie poszukuję dobrego i solidnego warsztatu.
-
W zachodniopomorskim to serwisu nie szukaj . Najbliżej Poznań . A nie taniej bedzie wynająć lawete i przywieżc auto do Polski ?
-
Ponawiam pytanie o wyjęcie skrzyni,to znaczy ile roboty,jakieś niespodzianki,specjalne klucze,ogólnie wszystko co wiecie ?
Przygotowuję się do wyjęcia i wszystkie uwagi i każda wiedza na wagę złota.
Pozdrawiam Andrzej.
-
zadnych niespodzianek nie ma , zadnych wycudaczonych kluczy rowniez nie . oczywiscie wydechy , oslony termiczne na dol , wal napedowy opusc , odkrec sprzeglo hydrokinetyczne ktore trzeba opuszczac razem ze skrzynia , odczep rurki olejowe , wtyczki elektryczne oraz mocowania sond . uwazaj zeby przy demontazu nic nie przeoczyc i nie urwac :) . wprawnemu mechanikowi gdy wszystko odkreca sie sprawnie zajmuje to godzinke do poltorej z wypiciem kubka kawy . aha i spusc olej na poczatku i nie przewoz skrzyni z wsadzonym sprzeglem .... lepiej osobno aby nie uszkodzic simeringa pompy oleju .
nie wiem czy niedoczytalem ale ile przebiegu ma twoje auto ? usterki mechaniczne tych skrzyn zdarzaja sie rzadko i najczesciej spowodowane sa duzym przebiegiem lub nieprawidlowo dzaialajacym hydraulicznym ukladem sterujacym (mechatronic) .
-
6HP26 Umarła.
Dzięki wielkie,przebieg to 130 000 kkm,na zegarach oczywiście,realny nie mam pojęcia.
Po konsultacjach z kolegą z forum jest duża szansa,że skończy się na wymianie konwertera i regeneracji mechatronic-a,oczywiście wszystkie podzespoły zostaną przejżane.