Z jakimi zmianami poza samą wymianą panelu sterującego wiąże się przejście w E65 2002r. z klimatyzacji jednostrefowej na klimatyzację dwustrefową ?
Z jakimi zmianami poza samą wymianą panelu sterującego wiąże się przejście w E65 2002r. z klimatyzacji jednostrefowej na klimatyzację dwustrefową ?
W każdej jest 2-strefowa no chyba że miałeś jeszcze klimę na tył... Brak pokrętła w panelu to tylko i wyłącznie siła nadmuchu na pasażera...
Nie w każdej w niektórych sa tylko 3 pokrętła na panelu i brakuje tego do ustawiania temperatury dla pasażera.
Co Wy tu wypisujecie.... Kolego jak nie ma ustawienia temp. dla pasażera ??to od czego jest pokrętło po prawej stronie ????? Jak widać , brakuje tylko pokrętła od regulacji --siły nawiewu-- I to piszą użytkownicy e65 ;)
Ja już sam nie wiem bo w tym pierwszym panelu nie ma przycisku "auto". Nie ma też siły nadmuchu na pasażera, tylko po co jest regulacja temperatury? Dziwne. Zawsze panował pogląd, że obie są dwustrefowe tylko jedna nie ma regulacji siły nadmuchu ale teraz zobaczyłem brak tego guzika auto i jestem w kropce.
To dlaczego przycisk auto jest tylko po stronie kierowcy? Byc moze mozna ustawic inne temperatury ale wydaje mi sie ze w auto będzie dzialalo jako jedna. Byc moze sie myle. Jakis byl powod dołożenia tego pokrętła i przycisku auto.
Obie są dwustrefowe automatyczne - różnica jest w tym ,że w rozbudowanej są 2 wentylatory z różną siłą nadmuchu na kierowcę i pasażera jak również możliwość wyłączenia funkcji auto na jednej ze stref. Ta "słabsza" działa w trybie 2-strefowym ale z tą samą siłą nawiewu i tyle.
Tak zgadzam się z Bingo i Jakubem......siła nawiewu będzie taka sama natomiast temperatury można ustawić bardzo różne więc to chyba na tym polega klima 2-strefowa a w wersji z trzema pokrętłami pewnie jak zwykle chodziło o pieniądze.
Wreszcie ktoś mnie poparł bo już myślałem że będzie pisania na 2 strony i tłumaczenie że jest tak a nie inaczej.... ;)
Klimatyzacja z 4 pokrętłami jest to klimatronik dwustrefowy i tyle! Z 3 to zwykły klimatronik. Nagrzewnice w tych dwóch klimatyzacjach są zupełnie inne i nie da się ustawić innej temperatury u pasażera a innej u kierowcy! Tak jak piszecie kierowca i pasażer mają możliwość regulacji temperatury ale z całej nagrzewnicy - dlatego mamy jeden przycisk AUTO!
Cały zabieg zajął mi 8rh ze zdjeciem deski;)
Kolego , na Twoim miejscu tez bym się zniesmaczył jak bym się pomylił tak jak Ty... Klimatronik dwu strefowy jest w każdym 7er, a Ty chciałeś go sobie zrobić mimo że go miałeś... Masz teraz dodatkową regulację nawiewu i tyle.A czy coś ma inną konstrukcję czy nie to mnie nie obchodzi... ;) Na wyświetlaczu z lewej strony mam np. 21' a z drugiej zawsze mam cieplejsze ustawione bo żonie za zimno to możesz mi to wytłumaczyć? ? ?
Kolego czy ty na pewno masz e65...!? Widzę w temacie tego autka to słabo siedzisz.....
Popieram - jakoś miałem w E65 3 pokrętła i moja żona również ustawiała sobie wyższą temperaturę niż ja i dziwnym trafem działało :) To żadna rewelacja techniczna bo w E38 też mam klimę 2-strefową z osobnym sterowaniem wentylatora a w E39 miałem 2-strefową z jednym przyciskiem auto i pojedynczą regulację siły nawiewu. Nie rozumiem w czym jest problem ?Każda E65 ma 2-strefową klimatyzację automatyczną
lysy106 najwidoczniej dopiero sobie uświadomił co zrobił... ;). Nie ma co tu dużo pisać.
Nie rozumiem po co ten jad. Lysy chciał sobie rozbudować klime z podstawowej bez znaczenia jaka ona jest stac go na to i ma wiedzę jak to zrobić wiec rozbudowal. Swoją drogą to dodatkowe pokretlo i przycisk raczej dolozyli by poprawić komfort.
Tak, nikt mu tego nie zabrania. Ja wręcz namawiam do ulepszania. Ale nie zrobił z jednostrefowej dwustrefowej na pewno ;)
A wytlumaczcie mi koledzy czy kazda klima w e65 ma dwie rurki do odprowadzania wody ??
Pozwolę sobie nie zakładać nowego tematu. Problem z panelem klimatronika po awarii starego.
Na nowym panelu pokrętła temperatury działają odwrotnie - tj. pokrętło kierowcy reguluje temp. pasażera, pokrętło pasażera reguluje temp. kierowcy.
Obstawiam, że kwestia kodowania. Gdzie, jakiego parametru szukać?