witam...
czy ktos pokladal rolety tylne do swojej e38?
rolety boczne i tylnej szyby
Wersja do druku
witam...
czy ktos pokladal rolety tylne do swojej e38?
rolety boczne i tylnej szyby
może coś takiego pomoże:
http://7er.pl/showthread.php/550-wne...ch-bez-wymiany
Lub to: http://7er.pl/showthread.php/34821-B...ocowanie-rolet
W razie czego PW.
Dzięki panowie...
A czy ktoś montowal tylna elektryczna rolete?
Czy będzie ori wiązka do podpięcia czy trzeba kable kłaść od podstawy?
I czy tylna półka składa się z dwóch Części?
Witaj ja montowałem tylną w prądzie ale kupiłem komplet wiązkę przekaźnik i półkę z roletą więc nic nie puszczałem z nowych kabli
Czyli bmw nie pozostawiło ori wiązki standardowo w e38
Dziś rozłożylem drzwi tylne... Boczek zdjęty, chrome zdjęte razem z plastikami itp
Nie mam plastików montażowych do przykrecenia rolet ani uchwytów
Będę.musiał coś wymyślić jak to obejść...
Złożyłem dwa idealne boczki przystosowane do rolet z 6 jakie posiadam (4zapasowe lol)
Jutro spróbuję coś opatentowac aby przekręcić rolety i uchwyty
Tylna wymaga wymiany obicia bo kupiłem w bladym stanie wizualnym ale roleta idealna
Zamów sobie graty w serwisie, ja dałem za wszystko coś koło 40,-. Nie ma sensu robić druciarstwa, podczas gdy wszystko masz dostępne w ASO. Faktem jest, że idzie to z Niemiec, bo u mnie w Katowicach nie mieli uchwytów, ale jakoś po tygodniu przyszło. W trzecim poście masz link do tematu, gdzie wyszczególniłem co i ile potrzeba.
Powodzenia!
Jeśli chodzi o tył. Nie wiem jaki masz kolor wnętrza, ale jeśli czarny, to odpowiednia farba w puszce (już pare osób na forum malowało wykładziny, półki) i jazda! :)
Wnętrze mam bananowe
Druciarstwa nie będzie :) jednak na przykrecenia rolet myślę że znajdę patent jak ori
Pytanie: gdzie montuje się uchwyt małych trojkatnych rolet? Tzn do czego rolete rozwijamy i przyxzepiamy?
U góry mają z tego co pamiętam plastikowy zaczep. Dodatkowo do poprzeczki oddzielającej szyby, w górnej jej części (jest tam ori otwór, który zobaczysz po zdjęciu czarnej maskownicy) musisz przykręcić blaszkę o numerze 51 16 8 169 707. Na dole natomiast potrzebna jest Ci blaszka przynitowana do sklejki z boczka. Niestety nie znalazłem numeru części. Jej zadaniem jest blokowanie rolety przy boczku.
Przy boczku miałem blaszkę wiec szafa gra :)
Prawa strona gotowa...jutro kończę zamykać lewe drzwi i gotowy do drogi..
Trójkątne roletki są trochę wiotkie - usztywnienia brak z racji wieku i zużycia tak sądzę
Można to trochę jakoś dorobić aby narożniki nie wisiały tak bez życia
Ps. Rolety boczne przykrecone solidnie do drzwi + dzielone listwy ori z pokryciem chromu wiec stan idealny jest
Ja doginałem blaszki na których trzyma się boczek u góry, tak by ciaśniej w nich siedział.
To masz farta z blaszkami :)
Jeśli natomiast chodzi o 'wiotkość' trójkątów, to jeden z zestawów które zakupiłem, był u poprzedniego właściciela przyklejony do poprzeczki. Ja u siebie tego 'patentu' nie zastosowałem, udało się to złożyć "na sztywno" i nic się nie rusza.
No jak wspomniałem miałem 6 szt tylnych obić wiec złożyłem 2 bliskie ideału boczki heh
Coś musze wymyślić z tymi wiotkimi roletami.
A da się w jakiś sposób wyprostować materiał rolety jeśli jesteś trochę odksztlcony?
Możesz delikatnie próbować manewrować tymi drucikami, które są wtopione w siatke (trójkątne rolety). Podkreślam - delikatnie - bo możesz narobić sobie biedy jeśli wyjdą Ci na wierzch. Z prostokątnymi raczej nic nie zrobisz.
Trójkątne juz mają drut na powierzchni haha i jednego w ogóle brak :) dałem rade
Póki co trochę wiszą ale ba trasę wystarczy myślę
Dzięki za podpowiedzi
Jak wiesz jak mogę te tasiemki dorobić to chętnie posłucham
Witam, odkopuję temat ale nie chciałem robić nowego - przymierzam się do dołożenia rolet bocznych, i z tego co widzę potrzeba tam całkiem sporo elementów, jeżeli fabrycznie nie miałem rolet w aucie. Znalazłem taką aukcję i tutaj moja prośba, czy ktoś obeznany w temacie mógłby zerknąć na zdjęcia i powiedzieć mi czy jest tutaj wszystko, czego potrzebuję do takiego zabiegu, czy czegoś jeszcze brakuje? Cena spora więc raczej będę szukał dalej, ale chciałbym wiedzieć po prostu czego tak w zasadzie szukać.
Tutaj link do aukcji: https://www.ebay.com/itm/293068002311
Za pomoc serdecznie dziękuję :)
jest wszystko tylko nie zapomnij o boczkach
Dzięki za odpowiedź, ale na drugim zdjęciu chyba są boczki co nie? Z boków drzwi to chyba właśnie tylko ta czarna, plastikowa część jest potrzebna pod rolety. Chyba że całe boczki pod rolety są inne to poprawcie mnie
Potrzebne są całe boczki, mają wycięcie pod wysuwanie rolety i przynitowane mocowanie dolne rolety trójkątnej. Byli tacy co to wycinali i maskowali wycięcie we własnym zakresie, ale szału nie było.
Dziękuję bardzo za pomoc, ale to tworzy mi nowe pytania, więc uprzejmie proszę o dalszą pomoc. Można kupić takie boczki: https://www.olx.pl/oferta/e38-bmw-74...tml#ac3e38f395
Będą w porządku? I kolejne pytanie, sprzedający pisze że boczki pod airbagi, ale mam u siebie takie same i ta skóra wygląda inaczej, z tego co wyczytałem to poduszka zostaje w drzwiach a nie w boczku, ale u mnie jest na niej napis airbag, tutaj tego nie ma. Wiecie z czego to wynika? Dodatkowo, czy ma znaczenie czy boczki są z polifta czy przedlifta?
Boczki ok, a skórzany element z napisem przełożysz ze swoich bez problemu.
To super, dzięki za pomoc i poświęcony czas :)
do usunięcia
Jak ktoś mnie przekona odpowiednią ilością papierów NBP, to jestem w stanie sprzedać cały komplet potrzebny do w/w retrofitu do krótkiej E38.
Chętnych zapraszam na PW
Dziękuję :)
Przepraszam gdzieś mnie przeniosło i nie w tym wątku post się zapisał.