Witam.
Czy takim interfejsem przeprowadzę diagnostykę mojego auta (m30b35 735i 91r)
http://allegro.pl/interfejs-bmw-e30-...392396491.html
w opisie aukcji nie jest wymieniony mój model.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam.
Czy takim interfejsem przeprowadzę diagnostykę mojego auta (m30b35 735i 91r)
http://allegro.pl/interfejs-bmw-e30-...392396491.html
w opisie aukcji nie jest wymieniony mój model.
Pozdrawiam.
Do tego auta to raczej tylko Dis i interfejs pod niego.Tymi Skanerami i Carsoftem,to za dużo się nie nawojuje.
Tylko DIS i porządny kabel ADS + laptop z fizycznym portem COM (RS232), INPA z E32 nie działa.
Mówiąc np o porządnym kablu mam na myśli np to http://allegro.pl/interfejs-bmw-ads-...355016570.html
Tak jak kolega wyżej pisze...sam zakupiłem na tej aukcji...działa on z moją E32 m30 87r.
Ale jeszcze dokładnie go nie przetestowałem, bo dopiero raz podpinałem...mimo to jakieś tam błędy wynalazł...
Choć mam też inny interfejs taki bez wtyczki, gdzie piny wpina się bezpośrednio do złącza w aucie i ten działał znacznie szybciej oraz zaczytał więcej błędów. Niestety oba były tylko raz podpięte, więc jeszcze na 100% to nie powiem dlaczego taka różnica...może coś źle zrobiłem..:untroubled:
Dzięki wielkie za pomoc.
Idąc za poradą kupuję ADS.
Pozdrawiam
To teraz warto poczytać co nie co, o instalacji Disa bo tak "różowo" nie jest.
Witam szanownych użytkowników potrzeba info dotyczące dobrego kabla do diagnostyki E32 poratujcie bo w sieci jest informacji jak na lekarstwo, który tak naprawdę dobry
Ja korzystałem z tego i byłem zadowolony. Człowiek zapewniał też solidne wsparcie 2 razie potrzeby.
http://www.interfejsads.ugu.pl/sklep_ads.html
Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka
Dzięki zobaczę a tu znalazłem podobny https://allegro.pl/oferta/interfejs-...mw-11888264756
muszę w temat wczytać ale jest to już jakaś opcja
Nie wykluczam, że też będzie działał, ale w tamtym przypadku plusem było wsparcie.
Wspomniany interfejs przez Tuczi również mogę polecić. Warto pomyśleć o opcji numer dwa, co umożliwi diagnostykę nawet do 2007r, aż wprowadzili CAN w złączu OBD
Pamiętaj, że potrzebujesz do tego fizycznego portu COM - RS232. Adaptery na usb lub pcmcia nie zawsze działają(najczęściej nie). Do tego starsza wersja Ediabas(bodajże 6.4.7 to ostatnia wspierająca interfejs ADS) plus odpowiednia konfiguracja
Ktoś może testował na M70B50? Łączy się z silnikiem i budą? Akurat E31.
Jasne tylko ten sklep nie działa po dodaniu do koszyka brak reakcji a kontaktu tel.nie ma
Tak dzięki za kontakt jeszcze działa więc tylko kontakt tel. :-) bo stronka to już przeszłość teraz tylko komp z fizycznym RS232 bo po rozmowie trzeba mieć fizyczny port wszyscy piszą o Dell D630 a jeszcze lekko wyżej z RS232 jest Dell Latitude D830
Marka komputera jest w zasadzie bez znaczenia. Ja mam np. lenovo i DIS śmiga na VM.
no właśnie tylko co z tym RS232 jest on faktycznie konieczny do szczęścia bo w e32 dużo chyba zaczynając od diagnostyki się nie zrobi chyba
Tak, obecność fizycznego RS232 jest mile widziana.
Mogę napisać Ci na swoim przykładzie z czasów posiadania e32 V8.
Można by powiedzieć, że m60 to już nowoczesny silnik vs np.m30 czy m70, ale jak przyszło co do czego, to żaden z odwiedzonych mechaników nie był w stanie połączyć się z moim e32.
Wszyscy używali przejściówek i to nie szło.
Z tego powodu zdecydowałem się kupić dedykowaną głowicę i sam diagnozować takie auta.
Fakt faktem, że było to dobrą dekadę temu i wtedy komputery były komputerami i miały w standardzie rs232. ;)
A co do robienia w e32 bez uprzedniej diagnostyki komputerowej to jest to również możliwe.
Nie oczekuj od DISa skanującego e32 nie wiadomo jakich elaboratów.
W zależności od wyposażenia auta, połączysz się z kilkoma sterownikami i tyle w temacie.
Ale jak masz czym się podpiąć to zawsze lepiej niż nic.
o dzięki za info wiem że dużo nie zdziałam bo to nie technologia z kosmosu w porównaniu z nowymi autami gdzie modułów jest od groma więc szukam jakiegoś rozwiązania czy rs232 fizycznie szukać to wtedy nowym komp plus kabel czy wykorzystać już kompa z przejściówką na na rs przez PCMCIA kartę bo taki komp posiadam i działa to z grupą vaga wtedy koszt tylko kabla i brak dublowania kompa dodatkowego najlepiej znaleźć kogoś w pobliżu i kabel pożyczyć czy to będzie działać w takiej konfiguracji
Szukaj kompa z fizycznym RS232. Koniec i kropka.
Cursor jeszcze kiedyś wymieniał jakiś dużo nowszy interface, który łączy się po USB z E31/32/34, ale z tego co pamiętam, to głowica kosztowała tyle co pół auta, więc na użytek domowy pozostaje to co napisałem wyżej.
P.S. PCMCIA (znowu z tego co pamiętam) miała tę wadę, że zasilanie karty z portem RS232 odbywało się tylko przy zasilaniu sieciowym, a nie działało przy bateryjnym. Nie wiem czy to przypadłość modelu laptopa, którego miałam czy ogólna wada kart PCMCIA, ale sprzedałem w cholerę i kupiłem z fizycznym portem RS232.
OKI to oprócz tego Della co ma rs232 model 630 i 830 coś jeszcze jest warte uwagi
Nie wiem, ja ma D630
Jak ja się cieszę, że trafiłem na posiadaczy dinozaurów XD Zadam jeszcze jedno pytanie w wątku: czy system operacyjny lapka z rs232 ma znaczenie? Gdzieś mignęła mi informacja, że Windows 10 jest już zbyt nowy, więc w grę wchodziły by tylko xp/vista/7?
Ja mam XP, ale słyszałem, że na win10 ludzie też startowali.
Myk polega na tym, że DISa odpalasz w środowisku VM (virtual machine).
To pewnie zależy od programu VM jaki zastosujesz, ale...
Te nasze były chyba dedykowane pod XP. Z drugiej strony, XP jest prosty jak budowa cepa, lekki (co ważne w przypadku starszych laptopów z fizycznym RS232, które nie mają 4GB i więcej RAM, bo ich płyta główna nie obsługuje więcej niż 4GB) i w dodatku bez problemu do znalezienia w sieci za darmo.
Z tego co pamiętam to starszy Ediabas potrzebny do interfejsu ADS działa też na Windows 7 32 bit i chyba takiej konfiguracji używałem sam na Dellu D830.
Co do RS232 to na pewno mają
DELL D620/D630 i D820/D830, ta z 20 w nazwie to starsze modele
Na pewno ma go też IBM/Lenovo X60/X61 w stacji dokującej, która(w przeciwieństwie do tych z Dell), jest przypinana do laptopa i mobilna razem z nim, nie wymaga podłączonego zasilacza sieciowego.
M.in. dlatego D630 zmieniłem na Lenovo X61, bo lenovo poręczniejsze(12" 4:3, a nie 14").
Dodatkowo X61 można "zmodyfikować" i wymusić szybszą pracę procesora i RAM ;-P
Co do alternatywy, to czasem da się kupić tzw. żółtą głowicę, albo OPS lub OPPS. To stare głowice do diagnostyki.
Kilka razy żółta głowica do programowania(DISem) sterownika MS41 z M52 już się przydała.
BMW wypuściło też własną wersję DIS na VM, dodając do niego emulator żółtej głowicy dla ICOM(obecna głowica diagnostyczna)
Przydatna uwaga. Kiedyś trafiłem na informację, że DIS poprawnie działa tylko na HDD, na SSD bywa różnie.
Pewnym wyjściem jest SSD na system(windows 7 ogarnia TRIM), a w miejscu napędu dysk HDD
Ja ostatnio instalowałem INPA+DIS na Windows 7 32BIT. Śmiga. Wcześniej używałem tego samego zestawu na XP ale z racji, że potrzebuje też używać Autocoma to bez sensu było dla mnie działać na dwa komputery i udało się zrobić wszystko na jednym. Używam Dell'a D630C. Gdyby ktoś potrzebował to chętnie mogę służyć pomocą w instalacji INPY i DIS'a na WIN7 32BIT.
Kabel, który posiadam to ten z allegro (https://allegro.pl/oferta/interfejs-...mw-11888264756) natomiast np. do modułu alarmu czy lamp nie jestem w stanie się podpiąć. Ale cały silnik M30 ogarnia. Nie wiem czy to wina kabla czy rocznika auta.