-
Przeplywka (maf)
Witam prawdopodobnie w moim szwankuje przeplywka gdzies wyczytałem ze mozna ja odlaczyc i sprawdzić czy jest lepiej. Czy to prawda ze jazda bez przeplywki jest możliwa? Czy nie wywali mi jakis bledow? I jeszcze jedno w aucie mam zamontowana bosha 0928400504 czy jak zaloze 0928400529 bo tamtej juz nie produkuja musze ja adaptowac?
-
Przepływomierz mierzy ilość powietrza i dzięki temu silnik może precyzyjnie dobrać ilość paliwa, jak by nie była potrzebna to by nie była zamontowana, jeździć możesz, będzie palić więcej paliwa, bo będzie paliwo lane na oślep.
-
Ja nie chcę jej całkiem odłączyć i tak jeździć. Tylko na chwile zeby sprawdzic czy moje problemy z obrotami to jej wina czy szukac gdzie indziej. Wiec jezeli bez problemu mozna ja odłączyć i później podłączyć bez problemu to tak zrobie. A co z ta adaptacja? Jeżeli przeplywka siedzi to mozna ja poprostu wymienic na taka sama bez grzebania w komputerze?
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
-
Przepływkę można odpinać bez obawy że coś się stanie.
Najlepsza metoda diagnozy to sprawdzenie na kompie w czasie jazdy.
Przy każdej wymianie przepływki trzeba komputerem wykasować jej wartości wyuczone.
-
Spoko wlasnie to zrobilem i problem obrotow ustal wiec napewo przeplywka spróbuję ja najpierw przeczyscic zamowilem specjalny spray czy w takim wypadku tez musze skasowac te wartosci? Mam kabel i disa oraz impe jak moge to zrobic?
-
Witam wlasnie zrobiłem jazde probna bez przeplywki i jest gigantyczna różnica auto jakby odbyło nawet biegi sie lepiej zmieniaja. Tylko chwile po odpaleniu wywalilo alarm emissions limits i teraz caly czas jest na desce czy to przez to ze po odpieciu przeplywki auto wiecej palilo i rzekroczylem limit spalin?
-
Jak wyciagnac trn maf wystarczy wykręcić ta mnihttp://img.tapatalk.com/d/14/06/25/7ydynedu.jpgejszą srobke i później odciagnac zeby miec dostęp do tej wiekszej od spodu czy jeszcze musze te plasiki wszystkie posciagac?
-
Odkręcasz i demontujesz rurę dolotu od przepływomierza do turbo, a następnie odkręcasz kolejne 2 wkręty, które trzymają sam przepływomierz
-
Czyli najpierw ta mniejsza co na zdjeciu ja czesciowo kabel zakrywa pozniej ciagne ta rurę co idzie na dol ?
-
-
Jezeli sie ma diesel, to tak, mozna na próbe odpiac przeplywke. Jezeli wtedy chodzi auto jak rakieta, to nowa przeplywka jest do zakupu.
-
Witam jak w disie albo imie skasowsc te wartości wyuczone od maf?
-
maf??
W sterowniku silnika jest pod punktem "ansteuern" podpunkt "Alle Adaptionswerte löschen".
-
Dzięki
Powiedzcie mi czy to jest mozliwe czy zle rozumuje jezeli mialem bardzo zawalone filtry to maf sie uczyl pracy z tym filtrem i nawet po wymianie filtra i wymyciu maf dalej bedzie zle pracowal bo jest nauczony pracy z brudnym filtrem?
A to alles nie oznacza ze skasuje wszystkie wartości wyuczone w silniku? Zebym czegos nie namieszal.
-
Mozesz tez baternie na noc odlaczyc: tez kassuje wszystkie wartosci wyuczone w silniku.
-
A to nie tak ze po skasowaniu tych wartosci auto musi po wlaczeniu chodzić na jalowym az osiagnie 90 stopni. Bo brat tak mial w mazdzie 6 odlaczyl aku i zaraz po włączeniu ruszył i na swiatlach mu auto gaslo wiec na nowo odlaczyl na kilka godzin i pozniej jak odpalil auto chodzilo bez dodawania gazu az sie wlaczy wistrak w cholodnicy. Po tym zabiegu wszystko wrocilo do normy
-
Adaptacji przepływomierza w inpie nie skasujesz.
Może tool32. Na pewno DIS lub ISTA D
Samo kasowanie adaptacji bez jej np. wyczyszczenia lub wymiany, nie ma sensu
-
No właśnie wymieniłem filter i wyczyscilem maf ale nie ma różnicy wiec chce jeszcze spróbować skasować te adaptacje przed wymiana moze cos sie poprawi
-
Jak odlaczylem akumulator na noc zeby skasowac te wartości wyuczone to musze przeprowadzac rano jazde adaptacyjna? Jeżeli tak to na czym ona polega?