Witam. Nie kreci rozrusznik, zero reakcji po przekreceniu kluczykiem... kontrolki nawet nie przygasaja. Co to moze byc? Dodam jeszcze ze po przekreceniu kluczyka z tylu slychac jakies stuki. Macie jakies pomysly? Z gory dzieki
Wersja do druku
Witam. Nie kreci rozrusznik, zero reakcji po przekreceniu kluczykiem... kontrolki nawet nie przygasaja. Co to moze byc? Dodam jeszcze ze po przekreceniu kluczyka z tylu slychac jakies stuki. Macie jakies pomysly? Z gory dzieki
Sprawdź styki akumulatora, ściągnij, przeczyść i odpal ;)
aku nowy, a styki czyste :) prad jest, bo wszystko sie wlacza, no ale rozrusznik nie kreci ;/ zero reakcji...
Szczotki? ;)
no raczej nie, nie slychac nawet cykniecia w rozruszniku
sprawdź altka czy kręci, możesz podać nowe napięcie albo zetknąć przewody. Jeśli kręci to będziesz miał problem ze stacyjką bądź jakimś zabezpieczeniem.
Ano, wtyczka stacyjki może być problemem.
Kolego sprawdź podłączenie rozrusznika, wykonaj pomiary napięcia na zasilaniu rozrusznika jak i przewód masowy i czy po przekręceniu stacyjki na bendiksie masz 12 V. Możesz na krótko spróbować podać 12 V na cewkę i sprawdzić czy zakręci jakbyś miał kleszcze indukcyjne to sprawdziłbyś jaki jest pobór prądu. Jeżeli nie będziesz miał napięcia na rozruszniku czy cewce trzeba się po kablu cofać i szukać przyczyny.
PS. Nie zawsze nowy aku musi być sprawny bo zależy dużo czynników od tego a prądu może brakować :)
O to chodzi ze wszystko bylo git :) zrobilem mala traske, tzn 400km. Na drugi dzien wsiadam do fury a ona nie zyje ;) najwazniejsze ze do domu dowiozla :D
dzieki panowie...
A wiesz co było lub jest przyczyną może cewka się zawiesza ?
po weekendzie znajomy bedzie badal sprawe :) wlasnie przyczyna nieznana ;/ tak nagle sie to stalo...
Jeśli EWS nie "zobaczy" kluczyka to nie dopuści do obrotu silnika oraz nie odblokuje sterownika.
Podobnie jak EWS nie będzie "widział" pozycji P lub N na skrzyni biegów
Wiesz co a ja mam inne pytanie A masz tak czasami że kluczyk Ci się kręci w kółko
Albo powiem Ci co ja ostatnio dziwnego miałem.Jeżeli masz automat to biegiem lekko przeleć po N.D.R. i spowrotem.
Ja miałem taka sytuacje że nic nie chciało się kręcić..A powajchowałem i nagle coś zaskoczyło i zapalił.
jeżeli nie chce kręcić to może klucz padł ??? - żaden komunikat nie pali Ci się ??
Albo jeszcze inna opcja - to że masz aku nowe nic nie znaczy ?? Nasze silniki nie odpalą jeżeli masz poniżej 10.3V ale reszta będzie chodzić pięknie światła / radio itd.( poruszałem ten wątek )
no jak nie wsadze kluczyka do konca to kreci sie w kolko...Mam automat, latalem po N D R i nic ;/ zaden komunikat sie nie pali, aku naladowany na full... oby to nie byl EWS :(
Ale jakby rozkodował kluczyk czy EWS to rozrusznik by zakręcił ale auto nie odpali. U mnie tak było w przedlifcie, ale z EWS3.
no to o tyle dobrze :) u mnie tez przed liftem jest... Jutro zaczynam grzebac ;)
http://imageshack.com/a/img834/9091/kfoe.jpg
rozrusznik na krotko kreci, komputer pokazal jeden blad w EWS, nie rozpoznaje kluczyka :( otwiera i zamyka samochod... co z tym mozna zrobic, Panowie...
z gory dzieki, pozdrawiam
Czyli ogarnąć EWS i zaprogramować kluczyk i po sprawie :)
czyli najlepiej kupic nowy? :D
Kluczyk możesz zaprogramować na nowo ten co masz jeśli nie jest jakoś uszkodzony, możesz tez kupić używany i przełożyć wnętrzności. Jeśli masz pastylkę to możesz równie dobrze kupić sam transponder, albo elektronikę z transponderem na płytce. Możliwości jest wiele, ale najpierw zerknij co masz w kluczyku ;)
Ale zerknij też na pierścień, który czyta kluczyk...
A czujnik oleju odłaczałeś?? on tez potrafi zepsuć tak auto. Ja miałem przypadek z padnietym bezpiecznikiem w skrzynce pod fotelem pasazera (E39) ale nie mogłem wtedy zadnego komp diag podlaczyć.
Jezeli to kluczyk a piszesz ze pilot od centralnego działa to nie pamietam dokładnie ale w ASO za około 100zł kupujesz ten plastikowy kluczyk przekładasz środek do siebie.
Uzywanego obcego kluczyka raczej nie połaczysz ze swoim EWS mozna zakodowac pilot od centralnego ale nie immo (przynajmniej nie w zaden tani prostyy i dostepny sposob)
Padl EWS...:(
Kupuj używany, albo próbuj ogarnąć ten co masz ;)
tak to wyglada :apologetic:
http://imageshack.com/a/img845/5739/f2fh.jpg
http://imageshack.com/a/img836/7251/0qvj.jpg
a co powiecie na emulator EWS ?
http://allegro.pl/bmw-ews-immo-emula...185402361.html
Ale po co chcesz to zastosować? Same ograniczenia jeśli chodzi o klucze. Chyba, ze chcesz odpalać auto mając tylko grot, albo w ogóle nic ;)..., ale to raczej nie jest bezpieczne. Do tego dochodzi też małe kodowanie itp.
Poza tym ponad jest tutaj ponad dwa razy droższy niż normalnie kosztuje ;)
A tak pytam... Bo znalazlem u nas magika co mi to zaoferowal... Fakt, bezpiecznie nie bedzie ;) ale mam AC w razie co :) bylby spokoj na zawsze z immo ;)
To lepiej dopisz do umowy AC, ze masz auto uruchamiane na grot kluczyka i zero zabezpieczeń ;) bo inaczej może być kłopot :)
Żeby ci ten magik, który to zaoferował później nie dźwignął twojego auta. Może taki ma cel ;)
Magik pare sztuk w rejonie juz zrobil ;) nie sadze zeby chcial je "pozyczyc" ;) to w takim razie co? Ews z allegro? Bo w serwisie to okolo tysiaka u nas krzycza, tzn w Olsztynie :)
nie oszukujmy sie... zlodziej jak by chcial to i tak ukradnie, nawet z immo :) zrobic emulator, wsadzic jakies "swoje" zabezpieczenie i tyle :D bo co do uzywanych ews-ow jakos nie jestem przekonany ;/
kolodziejgsm a spobuj POPRAWNIE zakodować EWS i synchronizacje DME-EWS jak kupisz to i tak bedziesz to musiał zrobić
A moze sprawdz kable dochodzace do rozrusznika , moze tam
co najlepsze to z modulu ews wyszedl przebieg 984 tys, hehe :) oczywiscie program PASoft ;) to po takim przebiegu mogl sie zepsuc ;)
Jak masz azjatycką wersję PaSofta to z reguły w niektórych EWSach pokazuje ponad 900 tys km :)
i dalej walczymy... jutro zmiana ews-a, new kluczyk itp :)
miałem ten sam problem w zeszłym roku jest taki kawałek przewodu grubego łączącego budę z silnikiem wystarczyło odkręcić i wyczyścić (brak masy na silniku), awaria występuję po dłuższym postoju lub po okresie zimowym. Co ja się nie naszukałem ehh włącznie z wykręcaniem rozrusznika itd itp. Oczywiście to nie musi być to ale jak zrobisz to i styki aku, to w następnej kolejności wyciągnij rozrusznik i podepnij na krótko jak kręci tzn że gdzieś przewody. Dlatego też w 7er należy sprawdzać ładowanie bezpośrednio na aku, a nie na punktach podłączeniowych pod maską.
Pozdrawiam
P.S. jak odpaliłem na popych to jeździła z zapalonymi wstecznymi i migało większość rzeczy na liczniku i bc. Wyglądało jakby poszła jakaś skomplikowana elektryka.
Wyczytałem gdzieś :-) że jeśli pada immo to po przekręceniu kluczyka jest gorące, stuk z tylu to z Ews bo w nim jest przekaźnik do rozrusznika czyli wyszło by ze działa wiec nie tedy droga tzn z wymiana ews. Jeśli działa wszystko tylko brak synchro to rozrusznik kreci ale nie działa iskra i wtryski. Wiec sprawdz ta masę najpierw a później rozrusznik, no chyba ze to nie nagła awaria tylko po jakimś grzebaniu w elektryce.
Edytuj posty!
to nie masa, bo gdy zmostkujemy ews-a to rozrusznik normalnie sie zalacza... rece opadaja :( ews nie synchronizuje sie z dme...
Hej pisałeś że EWS w serwisie tysiak dziwne ja kilka lat temu u siebie robiłem i płaciłem chyba 270 zl orginał zakodowany pod mój samochód wystarczyło go tylko włożyć i było wszystko ok także spróbuj może do innego serwisu zadzwonić
A jakiego masz tego EWSa?
3.3 a co najlepsze to w serwisie dostępny jest tylko 4.3 ale wszystko ma grac. Chyba trzeba zestawik z allegro zamówić :-)