-
Logic 7 problem
Witam. Szukałem na forum podobnego tematu ale w większości przypadków różnią się objawy usterek od moich. W moim aucie w pewnym momencie przestał grać głośnik centralny, dwa subwoofery i dwa tylne głośniki teraz dźwięk jest jak z kaseciaka :( jak auto troszkę postoi i włączę radio na kilka sekund wszystko gra normalnie nie raz nawet dłużej do momentu podwyższenia siły głosu w tedy się rozłącza. Dobrałem się do Logic7 w bagażniku rozebrałem go ale na oko nic tam nie widać co ciekawe po odłączeniu wtyczki i podpięciu na nowo na kilka sekund znów wszystko gra. Podpinałem kompa lecz nie ma żadnych błędów. Wiem już że standard to przepalone końcówki mocy. Może ktoś z kolegów miał podobny problem i wie jak naprawić ten Logic7 w domowym zaciszu? bo lubię majsterkować a mieszkam w DE więc nie mam takiego dojścia do fachowców jak w Polsce. I czy u mnie to na pewno wina tego systemu z tyłu czy radia z przodu?
-
Wg mnie masz problem z radiem a nie z wzmacniaczem L7, a to dla tego że radio jest odpowiedzialne za niegrające u Ciebie głośniki
-
ADASIO a czy to nie właśnie L7 jest odpowiedzalny za centralny, tylne w drzwiach i suby? A reszta idzie z radia? Wtedy problemu szukałbym w wzmacniaczu Logic7.
-
Cholera własnie nigdy nie wiem jak to jest :)
Może i masz racje euro,
-
Chyba tak, bo ja w swojej ex E65 nie miałem logic7 czyli nie miałem głośnika centralnego, tylnych w drzwiach i subów bo nie było wzmacniacza L7 a reszta grała. Czyli ta reszta szła z radia :)
-
Tak dokładnie L7 steruje tylko głośnikiem centralnym, dwoma tylnymi i dwoma subwooferami pod fotelami resztą steruje już radio
-
Masz Bluetooth?
Dźwięk do wzmacniacza L7 idzie poprzez MOST, czyli światłowód. Układ działa w pętli zamkniętej, razem ze zmieniarką telefonem i kilkoma innymi urządzeniami.
Częsty problem to moduł telefonu, który wariując blokuje MOST, a wtedy L7 też nie będzie działać.
Jeśli masz telefon(tym bardziej bluetooth) i/lub zmieniarkę. To możesz pomyśleć o kupnie "terminatora" do światłowodu i odpinać po kolei moduły.
Taka zaślepka jest dostępna w ASO, koszt ok. 100zł w PL
-
Bluetooth nie mam tylko telefon i zmieniarkę ale wydaje mi się że to tak jakby coś się przegrzewało tzn. L7 jest ciepły a wiatraczek w jego obudowie nie chodzi ale gdy sprawdziłem go prądem to działa. więc nie wiem czy on ma od razu po włączeniu radia chłodzić czy kiedy? auto jak ostygnie to znów na chwile mam bas i wszystkie głośniki. Raz miałem tak że długo to grało ale jak dałem więcej głosu to przestało. Nie miałem żadnych trzasków czy innych problemów z audio
-
Nie wiem jak z modułami telefonu w E65, ale w E60 to częsty problem i potrafią blokować pracę całego systemu audio.
-
Dziś jeszcze raz wszystko sprawdziłem i okazało się że głośnik centralny i dwa tylne działają to tylko rozłącza mi subwoofery pod fotelami. I dziś nawet grało to dosyć długo bo jakieś 5min a potem bas wyłączył się ale jak chwile posiedziałem w aucie to znów sam się załączył na moment. Jestem przekonany że problem leży gdzieś na rozgrzewaniu elektroniki wewnątrz L7. Tym bardziej że wiatrak wewnątrz obudowy nie pracuje.
-
Ewidentnie wzmacniacz L7 ...