-
rozładowany akumulator
Witam , dzisiaj padł mi akumulator po dwóch dniach bez jeżdżenia kiedyś miałem taki sam problem ale ustąpił. Jeździłem 5 miesięcy zrobiłem około 3tyś km, odpalał na -17 stopniach , a teraz... nic. Więc albo coś bierze lewy prąd albo alternator... Jaki powinien być prawidłowy pobór prądu przy wyłączonym silniku bez włączonego alarmu?
-
Jeśli akumulator ma np. 48Ah to pobór prądu 1A rozładuje go w dwa dni. 7A poboru rozładowywało prawie do zera w 3 godziny.
-
mierzyłem teraz pobór prądu wyszlo 0.07A hmm... a aku to 72Ah
Jutro postaram się zobaczyć jakie ładowanie daje alternator, jakie ładowanie powinno być przy prawidłowo działającym alternatorze? dodam ,że mam silniejsze zasilanie prądem.
-
0.07A to dobrze jest. 14,4V powinno ładować książkowo.
-
Sprawdź krańcówki w ryglach drzwi - przypatrz się, czy któryś z rygli nie jest pęknięty.
-
U mnie aku padało gdy miałem zwarcie na kablach do radia. Możesz też sprawdzić czy po zamknięciu gaśnie centralka do sterowania szybami, powinna zgasnąć po paru minutach.
-
gaśnie jakoś po około 50sekundach od zamknięcia auta ale jak złapie za klamkę podświetla się delikatnie mocniej (przed upływem tych 50sekund), później zobaczę te rygle, i ładowanie alternatora.
-
Żeby nie zapalały się lampki bo pociągnięciu za klamkę, należy ustawić przełącznik oświetlenia wnętrza na podsufitce w środkowej pozycji.
-
zawsze mam ustawione w środkowej pozycji... ale podświetla się tylko ten panel od sterowania szyb, i to delikatnie mocniej
-
A czy jak otworzysz auto z pilota to wszystkie lampki wew się zapalają / po zamknięciu gasną ?
-
nie mam pilota , mam kluczyk jak otwieram nic sie nie zapla , po za delikatnym podswietleniem sterowania szyb. a po zamknieciu centralka swieci sie delkitanie przez jakies 50sekund.
-
Nie zrozumieliśmy się, ja pisałem o oświetleniu wnętrza. Centralka szyb też mi się zapala po otwarciu auta.
-
Aaa ok :)
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
-
Ładowanie po 23 latach użytkowania po pokonaniu prawie 430tys km 14.1V
-
Czyli prawidłowe... Może to jakiś jednorazowy wybryk że zżarła prąd . Ja też tak mam raz na kilka miesięcy:apple:
-
Mozliwe ostatni taki wybryk miałem ponad 5 miesięcy temu , zobaczymy czy sytuacja sie powtórzy póki co Podlaczylem swój drugi akumulator zobaczymy ile pociągnie
-
ja pierdziele.... znowu! nic nie bierze prądu a aku znowu padł... chce odwieść dziewczynę do domu wchodzę do auta przekręcam kluczyk i zgon. nie wiem co się dzieje. Ktoś ma jakieś pomysły?
-
Niech dziewczyna zostanie u Ciebie dziś haha :bathbaby:
-
Dziewczyna ma mature w tym roku jej starsi by mnie zabili jakby miała zostac z niedzieli na poniedziałek :D
ale dobra pany co może sie dziać? energia ucieka do wszechswiata? :<
-
Mi w e38 aku rozladowywala wilgoć w miejscu akumulatora... Odlaczylem też latarkę i telefon wysuszylem bezpieczniki i gra gitara - nawet alarm zaczął działać :)
-
W E32 aku jest pod tylną kanapą. Tam raczej wilgoci nie ma. Tak w ogóle, to napięcie ładowania 14,1 V wcale nie oznacza, że ładowanie jest prawidłowe. Jeśli padnie jedna z diód, może być napięcie, ale tylko impulsowe. Normalny woltomierz nie pokaże, że napięcie jest "jednopołówkowe". Myślę jednak, że aku nie trzyma pojemności lub jedna z cel jest uszkodzona. Sprawdź, jakie napięcie jest na klemach. Jak ok. 10 V, to bateria do wywalenia. Nawet rozładowany nie powinien mieć dużo poniżej 12 V.
-
u mnie jest ten sem problem ze wyciąga mi prad jedyny problem jaki mam to to że nie domykla mi sie rygiel od prawych przednich drzwi i czy to moze byc powodem?
-
Mi tez szwankuje zamek czasami sie zamyka za 10 razem
-
A "miecze" macie sprawne???
-
te od nawiewów? to ja napewno nie mam sprawnego bo raz sie zalacza a raz nie i nawet jak mam przekrecony zaplon to czasem slychac ze wieje
-
Ja jak przekręce stacyjke to odrazu wieje nawet jak mam wyłączony nawiew
-
Myślę, że kolega ma sprawny "miecz" skoro ma tak młodą dziewczynę :) Ile bym dał, żeby wrócić do tamtych czasów :)
W każdym razie po przekręceniu kluczyka, na wyłączonym wentylatorze powinna być cisza. Jeżeli wentylator się odzywa to masz zwarcie na mieczu. Tak jak napisał capoZe32 pewnie pozwierane tranzystory.
-
rozładowany akumulator
Ten "miecz" bardzo sprawny hehe ;)
Ok , i jak naprawić miecz ? Jeśli sie wg da.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BMW MANIA
akumulator do wymiany
takie komentarze lubię , dlaczego wymienic akumulator?? bo prądu nie trzyma czy po to żeby nabić sobie posta??
poza ot matiswidnica rezystor dmuchawy tzw miecz moze naprawic kazdy elektronik wystarczy tylko dobrac dobre rezystor i po sprawie
-
Ja na swój "miecz" też nie narzekam hehe ;)
A co do naprawy to da się samemu :)
-
Ok w tygodniu zobacze do miecza , (jak to głupio brzmi) gdyż teraz auto u blacharza naprawia mi tył po wypadku