Witam
Jak w temacie...nie mam ju¿ si³ do tego auta. Wymieniam i wymieniam. Mo¿e mi kto¶ powiedzieæ co to teraz jest? ¯e p³yn leci jakby ze skrzyni biegów...bo nawet nie wiem jak± czê¶æ kupiæ..
Wersja do druku
Witam
Jak w temacie...nie mam ju¿ si³ do tego auta. Wymieniam i wymieniam. Mo¿e mi kto¶ powiedzieæ co to teraz jest? ¯e p³yn leci jakby ze skrzyni biegów...bo nawet nie wiem jak± czê¶æ kupiæ..
nom ¶migam :) Tzn, ¶migam. Ciê¿ko ostatnio bo non stop co¶ siê psuje.
Da rade to zrobiæ samemu? Jaki koszt? Pamiêtasz mo¿e?
Mo¿liwe, ¿e ciekn± elektrozawory albo leci z którego¶ wê¿a do nagrzewnicy, albo z uszczelek magistrali wodnej z ty³u.
Mia³em podobny problem z tym i tu dobrze podpowiada kol. wy¿ej. u mnie mia³em do wymiany wê¿a od webasto który idzie z magistrali wody do czujnika z ty³u za silnikiem .
dostêp do tego masz w miare dobry , sam ogarn±³³em . lecz wpierw wsadz rêke i sprawdz po wê¿ach który jest mokry lub wilgotny. tylko wiadomo wtedy kiedy kapie p³yn ;)) a nie na drugi dzieñ rano jak wszystko wyschnie;) i uwa¿aj by sie nie poparzyæ. je¶li co¶ to zdj na pw.;)
U mnie pêk³ w±¿ przy opasce ten co idzie z ty³u silnika na elektrozawory od stronie silnika.
jutro wejdê pod auto to sprawdzê..chocia¿ nie wiem czy samemu co¶ zrobiê bo czyta³em tu i tam,¿e to nad skrzyni± wszystko..nie bêdzie trzeba zrzucaæ skrzyni? :)
Mam ten sam problem w week bede to ogldal;/ tylko u mnie slychac jak cykaja elektrozawory wiec raczej to bedzie to. Pozdr
ja nie mam czasu na weekend bo non stop trasa :) Powodzenia kolego!
Do wê¿y dostaæ idzie sie z góry ., a z pozycjii kana³u chyba nic nie wypatrzysz bo woda(p³yn ) zawsze sp³ywa na dó³ a zgodnie z grawitacj±:))
z góry? :) Nie rozumiem :D
Zasady grawitacji jeszcze znam :)
najlepsze jest to, ¿e dzi¶ odpalam aby spr co jest grane. Nigdzie od góry nie widaæ wycieków. Kopci siê strasznie na zewn±trz i w ¶rodku i raczej to nie jest zapach gotowanej wody...nic nigdzie nie widaæ...nie wiem co robiæ...
U mnie te¿ ciê¿ko by³o znale¼æ wyciek. Zaczyna³o lecieæ jak samochód styg³. Jak by³ ciep³y zero ¶ladów.
Co to znaczy - kopci na zewn±trz i w ¶rodku ? Czyli gdzie ? Co siê kopci ?
kupa dymu...w ¶rodku czyli w kabinie...na zewn±trz dym leci z okolic koñca silnika od strony budy...a teraz w dodatku nie odpala...
Wczoraj jak ciek³o to ciurkiem...wiêc w±tpiê, ¿e to jaki¶ oring czy uszczelka...raczej w±¿...ciek³o jak z kranu...ale gdzie to za chiny nie mogê odszukaæ
Jest jeszcze p³yn ch³odz±cy w uk³adzie, czy ju¿ nie ma ? Sk±d leci ten dym w kabinie ?
p³yn dzi¶ jest non stop...teraz go odpaliæ nie mogê nawet wiêc nie wiem sk±d leci. Dym pojawia siê w ¶rodku nagle...sk±d nie potrafie okre¶liæ...
sprawd¼ magistrale wody i w±z który ³±czy 2 g³owice ten krótki od strony kabiny
dziêkujê za pomoc ale nie mam pojêcia gdzie to jest, jak to wygl±da i jak sie tam dostaæ
magistrala jest od strony kabiny pasa¿erskiej ³±czy dwie g³owice taka metalowa rura ¿e tak powiem ale silnik trzeba by wyci±gn±æ niestety
Pos³a³em ci zdj. wczoraj i co??
teraz nawet nie odpalaj auta bo p³yn z tego wê¿a wyla³ ci siê na gor±ce elementy skrzyni biegów i intensywnie odparowuj±c bardzo kopci.pewno juz tam jest resztka p³ynu wiêc przegrzejesz jednostke !!!
1-
Zdejmij pokrywe z silnika
2- nachyl siê nad silnikiem od strony bezpieczników
3-w³ó¿ reke lub zobacz na grube wê¿e które s± wilgotne nad skrzyni±
4-zrób zdjecie i opisz który w±¿ masz pekniety
5- za³±cz zdjêcie do tematu
6-ufaj forumowiczom z lekkim dystansem.
7-kup i wymieñ "w±¿"
i tak zrobiê marekzegarek.
Ciekawe czy mi to wyjdzie...jako¶ siê za to zabiorê.
S1 POLAK :
Zajrza³em tam dzi¶, i wê¿e suche. Te fotki co od Ciebie dosta³em, to nie ta przyczyna :(
no có¿ takie auto, nie licz ze te wymiany siê skoñcz± , ale do rzeczy
je¿eli to nie wê¿e to prawdopodobnie miska wodna pomiêdzy v-kami silnika podcieka
pogooglaj "e38 Valley pan replacement OR repair " i znajdziesz kilka instrukcji wymiany i diagnozy problemu
generalnie ¿eby temat tej czê¶ci silnika ogarn±æ to trzeba zdj±æ kolektor dolotowy i magistrale wodn± z ty³u silnika
kupujesz: nowe wê¿e wody z ty³u silnika ASO, miskê wody ASO, uszczelki magistrali i oringi rur wodnych metalowych od pompy wody z obu stron (ASO) , uszczelki pod kolektor dolotowy np firmy Ajusa , uszczelki przy kolektorze przepustnicy, odmy, odme, oringi rurek w kolektorze, Alu rurkê ze sprezyn± ASO. koszt czê¶ci 1000zl, ale oszczêdzasz na robociznie bo to.jedna robota... a ¿eby¶ ty wiedzia³ ile napraw standardowych usterek i diagnostyki to w przysz³o¶ci oszczêdza,to ch³opie ka¿dy by to profilaktycznie robi³ ;-)
Silnik M60 czy M62 ? W M60 nie trzeba wymieniaæ ca³ej wanienki, wystarczy uszczelka pod ni±.
270 z³
Chodzi o to, ¿e w m60 uszczelka wystêpuje jako oddzielny element, a w m62 nie.
Nie wiem jaki kolega ma silnik, bo w opisie widnieje tylko 740.
Je¿eli m62 to tylko wymiana ca³ej wanienki.
M62 mój silnik. Tak ma³o czasu, ¿e auto stoi i nie spojrza³em jeszcze co jest
Panowie jak te dwie rurki nad wanienk± wyci±gn±æ bo mnie szlag trafi i czort zaleje!
albo pompê albo magistrale z ty³u zdejmujesz
ja proponujê magistrale ¿eby zrobiæ " w wodzie" porz±dek po ca³o¶ci, pamiêtaj o nowych uszczelkach pod magistrala
wymieñ koniecznie oringi tych rurek wody nad misk± na nowe, kosztuj± "grosze ".. jak wszystko w ASO ;-)
pamiêtaj te¿ o rurce Alu powietrza ze sprezyn± pod kolektorem bo to ciê¿kie do zdiagnoZowania lewe powietrze. 100zl nowa w ASO
A ten go¶ciu z filmiku montuje wanienke nie na uszczelke tylko w³a¶nie na silikon.
To jak to jest zatem?
https://www.youtube.com/watch?v=0E1v...e_gdata_player
Mnie to czeka bo mi wlasnie z tylu z okolic skrzyni biegow cieknie.
Film dotyczy silnika m62. W tym silniku nie da siê wymieniæ uszczelki, poniewa¿ jest ona fabrycznie naklejona na wanienkê. Je¿eli w silniku m62 chcesz wymieniæ uszczelkê na now±, to musisz kupiæ wanienkê.
Mo¿na daæ wanienkê z m62 do planowania i wtedy podobno pasuje uszczelka od m60.
Rurka ze sprê¿yn± pod kolektorem ss±cym jest w silniku m62TU. W m62 jest zwyk³a rurka - ale oringi warto wymieniæ.
£atwiej bêdzie zdj±æ magistralê, bo i tak pod ni± trzeba wymieniæ uszczelki.
Zdjêcie pompy to dodatkowe zajêcie i dodatkowe uszczelki.
Ja u siebie robi³em kompleksowo, wiêc nie mia³em takich dylematów.
powinno siê zrobiæ jak pisze marek, ale na pewno cze¶æ ludzi w±tpliwe oszczêdzaj±c robi po prostu tak, ¿e z miski w m62 zeskrobuje uszczelkê i tylko daje nowy silikon
w³a¶nie drugi raz z³o¿y³em auto...ma³o tego...za pierwszym razem odpala³...za drugim ju¿ nie chce...super..co mo¿e byæ nie tak? Sprawdzi³em wszystko dok³adnie
Krêci, ale nie odpala, czy nie krêci w ogóle ?
krêci bardzo dobrze, lecz nie odpala...wcze¶niej po pierwszym rozebraniu krêci³, odpali³, ale chodzi³ jak traktor...
Wszystkie wtyczki dopiête do wtryskiwaczy ? Czujnik wa³ka dopiêty ? Przep³ywka ? Czujniki na przepustnicy ?
tak, dok³adnie. Wszystko spr i jest ok
Rozbiera³e¶ wszystko na od³±czonym akumulatorze ?
Wykrêæ ¶wiecê i zobacz czy jest mokra od paliwa. Czy jest iskra na ¶wiecach ?
Je¿eli jest paliwo i iskra to musi odpaliæ.
Bardzo mo¿liwe, ¿e niedok³adnie za³o¿y³e¶ kolektor. Jest bardzo kiepski dostêp i mo¿liwe, ¿e podczas monta¿u jedna uszczelka pod kolektorem siê podwinê³a i dostaje teraz bardzo du¿o lewego powietrza - ja tak mia³em.
Jak masz dostêp do kompa, to sprawd¼ b³êdy.
A najlepiej to wróæ do tematu jutro. Nie ma nic gorszego ni¿ szukanie usterki na zmêczeniu. No chyba, ¿e pilnie potrzebujesz samochodu.
wszystko na nowo zdjête...wszystko na nowo skrêcone, spiête, wczepione, i 3 razy sprawdzone. Dalej auto krêci, lecz nie odpala...kto¶ ma pomys³ o co tu chodzi?