Witam,
chciałem się Was zapytać czy jest gdzieś regulacja temperatury kierownicy, czy może jest czujnik intensywności nagrzania w zależności od temperatury zewnętrznej ?
Mam wrażenie, że od dwóch dni grzeje mi troszkę słabiej.
Wersja do druku
Witam,
chciałem się Was zapytać czy jest gdzieś regulacja temperatury kierownicy, czy może jest czujnik intensywności nagrzania w zależności od temperatury zewnętrznej ?
Mam wrażenie, że od dwóch dni grzeje mi troszkę słabiej.
U mnie jest tak, że im dłużej grzeje, to jest mam subiektywne wrażenie że mocniej
O czujniku i regulacji siły grzania nigdy nie słyszałem.
Kierownica ma w sobie czujnik temperatury i według moich obserwacji moc grzania zależy także od temperatury na zewnątrz.
dziwne ze u mnie zaczyna najpierw grzać od dołu i szczerze po jakimś czasie aż za bardzo :)
Dzięki Panowie za odpowiedź. Wydaje mi się, że tak jak pisze Sebek, jest to uzależnione od temperatury na zewnątrz, bo wczoraj i dzisiaj było ponad 4 stopnie na plusie. Zobaczę jak temperatura otoczenia spadnie czy będzie grzała mocniej.
kazdy model mial podgrzewana kierownice ?
Nie, to dodatkowa opcja.
no jest to fajna sprawa :)
Grzana kierownica, to poza klimatyzacją i DD chyba najfajniejsza opcja jaka maja te auta
Dzisiaj temperatura rano wynosiła -5,5 oC i kierownica nie grzała bardziej :-(
Kierownica grzeje ale o połowę słabiej. Zastanawiam się co może być przyczyną słabszego grzania, może jest jakiś przekaźnik lub sterownik, może są dwa obwody i któryś przekaźnik lub bezpiecznik się spalił ?
Jest sterownik i on decyduje jak ma grzać. Zasilania ma bo grzeje. Jest tylko jedna grzałka. Najbardziej prawdopodobne jest że czujnik temp kierownicy coś szfankuje.
Seban123, dzięki za odpowiedź.
Gdzie znajduje się ten czujnik temperatury kierownicy, czy on będzie do wymiany czy coś innego ?
Przypuszczalnie padło coś w module sterowania multimediami w kierownicy. Chcę wymienić ten moduł ale nowy jest troszkę za drogi bo kosztuje koło 800 zł. Mam pytanie czy szukając używanego muszę szukać o takich samych numerach czy wystarczy, że będzie to moduł z wersji LIFT ?
Poniżej zdjęcie modułu (11).
Załącznik 6567
W kierownicy standardowej jest inny sterownik niż w kierownicy sportowej.
Ja nie mam sportowej, mam taką jak na fotce poniżej. Sprawdzałem wg vin-u i sterownik ma oznaczenie "61316958040".
Załącznik 6568
A mnie się wydaje że znaczenie będzie miało:
- nr seryjny
- rocznik auta
- pochodzenie - usa/eu
- sportowa/klasyczna
- podgrzewana/niepodgrzewana
- przedlift/polift
Na kierownicy, pod skórą jest jakaś "siateczka" która to odpowiada też za grzanie. Wiem bo jak dawałem do obszycia to dzwonili do mnie w tej sprawie. Możliwe że się gdzieś uszkodziła. Jak masz możliwość podmiany kierownicy w celu sprawdzenia to tak zrób zanim kupisz coś niepotrzebnego.
Dzięki Roobs za podpowiedź. Myślę, że siateczka o której piszesz musi być ok, bo jakby była gdzieś przerwana, to nie grzała by wcale, tak myślę.
Odkopię troszkę temat ale np u mnie kierownica nie grzeje pomimo włączenia przycisku. Jakiś czujnik jest walnięty czy siatka w kierownicy ? W wekkend przekopię auto Inpą w celu szukania błędów. Gdzie szukać błędów dla kierownicy?
Świeci przełącznik ? Długo czekałeś ?
Witam. Odgrzebuje temat. Nie grzeje mi kierownica i nie świeci wogole przełącznik. Co może być? Bezpiecznik sprawdziłem ten w schowku i wydaje się ok.
Prawdopodobnie uszkodzone grzanie w kierownicy. Moduł to wykrywa i nie pozwala włączyć grzania. Podłącz się komputerem i sczytaj błędy.
Ok dzięki za info. Komp wykryje jak kierownica będzie miała uszkodzone grzanie? Wiesz może jaki to błąd będzie?
Komputer powinien wykryć. Błędów może być kilka rodzajów.
Tutaj jest jeden z przykładów: http://www.bimmerfest.com/forums/sho...d.php?t=513812
Ok. Dzieki;)