Witam
Pewnie to głupie pytanie i pewnie się myle.
Ale czy może może licznik od X5 pasuje do e38 ?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam
Pewnie to głupie pytanie i pewnie się myle.
Ale czy może może licznik od X5 pasuje do e38 ?
Pozdrawiam
Tak pasuje, ale oczywiście trzeba go dokodować.
Jedynym mankamentem wizualnym jest to, że przy ikonce ASC masz dopisek 4x4.
Sam mam taki licznik włożony i działa bez zarzutu.
Duże problemy są z dokodowaniem ?
Chciałem włożyć licznik od ISa czyli ten biały wyskalowany do 280km/h czy poprawnie będzie działał prędkościomierz ? Czy dużo jest bawienia się z podłączeniem ?
Żeby poprawnie dokodować licznik należy zmienić w nim VIN
A jak tego dokonać ?
jesli nie dokodujesz vinu to będzie Ci tylko świecić kropeczka obok przebiegu dziennego więc nic strasznego:)
a mi niewiem wlasnie czemu raz ta kropka swieci a raz nie... swieci bardzo zadko ale jednak czasem swieci.. od czego?
Prędkościomierz, obrotomierz, temperatura i wskaźnik paliwa będą działały prawidłowo, ale temperatura oleju i te diody gasnące wraz z rozgrzewającym się olejem już nie.
Dobra jedna zasadnicza odpowiedz - Czy jak kupie LICZNIK od X5 4.6 IS to go podłącze do E38 4.0 i będzie to działać i pasować ?
robert masz u mnie piwo.
Szukałem do tej pory licznika z M5 właśnie ze względu na inny wygląd, nie wiedziałem, że bardzo zbliżony wyglądem licznik był w X5 IS.
Właśnie nabyłem taki licznik, jak dotrze do mnie to zamieszczę fotorelację z montażu.
Ja koduję licznik NCS-em, po zakodowaniu odczyty pracują prawidłowo (nie wiem jak będzie z temperaturą oleju właśnie) tylko nie zmienia się VIN w liczniku i przebieg zostaje z nowego licznika oraz świeci się mała czerwona kropka przy małym liczniku kilometrów.
Ciekawi mnie jedna rzecz - może ktoś mi udzieli odpowiedzi.
Bodaj 16 ukryty test w liczniku to temperatura oleju - u mnie wyświetlone są dwie kreseczki, czy u Was też? Gdzie szukać czujnika temperatury oleju o ile był montowany do zwykłych wersji - bo teraz nie wiem czy jest i nie działa u mnie, czy go nie ma i trzeba by go było dodać.
Do M60 to podejrzewam że go nawet nie podłączysz, inna wiązka silnika, inny sterownik ECU, inne gniazdo diagnostyczne....
Myślałem że masz M62TU.
Temperatura oleju W M62 (4.6is czy w S62 M5) jest podawana przez czujnik poziomu oleju, ale ta opcja musi być dodana w sofcie sterownika silnika. Ten fragment kodu w sterowniku silnika mają tylko X5 4.6is i M5.
Przy M60 można podłączyć zewnętrzny czujnik temperatury, i to działało przy liczniku z e34 M5. Podłączenie licznika z M62TU/S62 i uruchomienie opcji temperatury jest raczej niemożliwe.
łódź >> licznik od 4.6is >> od Sławka? :D
A ty KamilW mnie bardzo Wkurwiłeś bo inaczej tego nazwać nie mogę. Specjalnie założyłem ten temat żeby nie kupić w ciemno licznika z allegro. Ale oczywiście jak ja się dowiedziałem swojego to ktoś (czytaj ty) musiał go kupić przede mną. Dzięki ! Temat uważam za zamknięty - koledzy ...
robert1903 ale Ty nie masz wyłączności na zakupy na Allegro, jakbyś podał linka do aukcji, że chcesz kupić ten licznik to nie było by tematu bo bym Ci go nie podkupił, a tak to skąd miałem wiedzieć, że chcesz kupić akurat ten licznik wystawiony na Allegro, nie jestem wróżką na etacie...
Dobra trza dozbierać na alpinowski i mieć wyjebane :) Tylko z 300 zł zrobiło mi się 900zł na wydanie :)
Wyluzuj trochę ze słownictwem...
Zmiana vin przez kabel nie zawsze wykonalna.
Bardzo rzadko udaje się go zmienić np pasoftem lub ncs.
Była taka możliwość głównie w starszych licznikach do 98 roku. Po 98 już sporo pozmieniali. Da się bez problemu zmienić programując pamięć licznika "na stole".
Jak się nie zmieni vin to ncs nie dokończy kodowania.
Jak nowy licznik ma niższy przebieg to po założeniu do auta innego potrafi się wyrównać. Ale warunkiem jest poprawny vin. Nie wiem na 100% tego czy w takim liczniku się wyrówna ale w nowszych właśnie tak jest.
Liczniki z x5 z końca produkcji mają usuniętą wadę wypalających się pixeli. Jest zupełnie zmieniona taśma i wyświetlacz.
Ja zawsze zapisuje ZCS z EWS do licznika, a następnie jeszcze raz odczytuje go(tak jakbym zaczynał pracę z ncs na nowo) z licznika. W tym momencie, ZCS zgadza się z wyposażeniem auta, a vin mamy ten z licznika. Kodując licznik w ten sposób nigdy nie miałem problemu.
Jedyny problem to index kodowania niższy niż ten wynikający z ZCS, wtedy NCS nie chce przepuścić takiego kodowania.
Doczytałem, że wskaźnik temperatury oleju działa dopiero z DME 7.x, który to ma już wpisany przesył temperatury oleju przez CAN'a - na tej stronie jest fajny opis wymiany licznika na ten z M5 ale w E39:
http://forums.bimmerforums.com/forum...uster-retrofit
Ciekaw jestem czy zwykły M62 bez vanosów poszedł by na ECU z V8 TU (oczywiście z błędami vanosów) bo jest też opcja, żeby wymienić ECU i EWS zamiast modyfikować soft.
Przepraszam za odkop, ale temat wydaje mi się stosowny. Otóż od kilku dni jestem właścicielem E38 z M62. Nie mam niestety książki do samochodu. Jest gdzieś pełny opis licznika, która kontrolka za co odpowiada itd ?
Ktoś poratuje manualem z opisem licznika? Może być po niemiecku.