moje malenstwo mi lyka troszke oleju chcialbym dowiedziec sie jak to wyglada u innych urzytkownikow e65 745
Wersja do druku
moje malenstwo mi lyka troszke oleju chcialbym dowiedziec sie jak to wyglada u innych urzytkownikow e65 745
A to wogóle e65 powinno brać olej? :)
lajba2 - zapraszamy do działu "przedstaw się" i jako zadanie nr 1 regulamin :)
na cztery tematy w których uczestniczyl (łączie z tym) w trzech byl upominany o przedstawienie sie. nic sobie nie robi z Naszego regulaminu. :o
Ja z tym panem nie gadam do momentu, aż dopelni formalności.
Skoro lajba2 Nas lekcewazy to ja :x
no to może teraz mi ktoś odpowie co i jak :)
a ile przebiegu ma Twoje auto?
no to teraz odpowiadam. MOJA NICCytat:
Zamieszczone przez lajba2
w mojej po 5 tys nic nie dolalem jest tyle ile byloprzed wymiana
przejechane mam 260 tys . Auto bylo serwisowane tylko w bmw . A lyka okolo 1 l na 1000 km. I bmw mówi ze to norma . Olej jest lany 0w 30
a mi powiedzieli w serwisie ze co najwyzej 1l na 10 tys km....Cytat:
JA DOLEWAM OLEJ, ALE tylko jak wymieniam na nowy ;D
jak dla mnie litr na 1000km to troche nienormalne.a kopci ciemnym dymem z wydechu jak tak to bardzo zle.
kopci na niebiesko ale tylko jak mocno sie zagrzeje .( dlugi korek albo dlugi postuj
To przy benzynie raczej nie jest normalne...... :shock:
745 w e65 to dalszy ciag silnika M62 z e38.
Moj ma juz tez ok. 260 tys. km i nie bierze ani grama oleju.
Nalewam takze tylko przy wymianie.
Nie jest to na pewno normalne.
Moim zdaniem silnik na Pb może przy takim przebiegu brac olej. Należy wtedy przejść na gęstszy olej np 5W40. To, że servisowany nie oznacza jazdy do końca żywota na 0W40. ;)
jest wlasnie taka mozliwosc przejsc na gestszy,i oto wlasnie chodzi ze kopci czyli silnik zre olej moze gestszy ci troche to uszczelni.Cytat:
Zamieszczone przez radoshb
Właśnie! Może sie nararzę specjalistą od mechaniki, ale uważam, że auto które większość przebiegu jeździ w górnym zakresie obrtów musi wźiąść olej. Uważam też za głupotę remontowanie silnika, który jeździł do tej pory na 0W40. Mozna o tym zacząć myśleć gdy będzie spożywał olej 10W40. Pozdrawiam ;)
Mysle, ze nie ma powodów do obaw. Znam przypadki wielu silników M54, które serwisowane w ASO na 0W30 BMW lubiły brać olej. Możesz na próbę zalać jakiś 5W40 full syntetyk i zobaczyć jak się sprawa ma na innym oleju.
Dziś na tvn turbo było na temat e65 745 .... w skrócie zatarł sie motor koszt na 30 tyś pln ,auto od dilera .... objawy "jakieś wycieki z motoru" ....
efekt motor kaput .....
8/
No oglądałem :o i powiem,że jak na takie wydatki to koleś mega opanowany. ;D Nie straszmy jednak kolegi. Jemu tylko spala troche oleju. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Anatol
hmm! troche?! :o 1l na 1000km to jest bardzo duzo! od zmiany do zmiany to z dziesiec butelek naleje! :x nie znam takiego motoru co by tyle bral, ja zmieniam co 10tys km i nieraz doleje ale pol litra na 10000tys, tragedia z tym motorem
I tu sie niestety nie zgodze.Cytat:
Zamieszczone przez Sebek
N62 to nie M62
Jest inna glowica (valvetronic), rozrzad jest zupelnie inaczej skonstruowany, inaczej jest skonstruowana magistrala wodna, filtr oleju od spodu.. Sporo roznic
Wracajac do tematu, to 745 N62 nie wymaga dolewek oleju. Lejac przy serwisie olejowym na max, przy nast. wymianie jest w normie. Wiekszosc 745 tak ma.
Wada N62 jest pekajacy O-ring na rurociagu wodnym, ale da sie to zrobic bez zdejmowawnia glowic. Czesc 3 i 4 http://bmwfans.info/original/E65/Lim...1/ill-11_3251/
moja 728iA ma 422tkm i nic nie dolewalem. jezdze na Castrol'u TWS Motorsport 10/60 i wymieniam co 18tkm :)
Raczej tu mowa o e65 ...... ;DCytat:
Zamieszczone przez qbaA6
To tylko co serwis olejowy wymieniaj filtr. Olej ciagle swiezy :DCytat:
bylem dzis w m auto . no i powiedziano mi ze w tych silnikach z tym przebiegiem 260 tys to norma ze lyka tyle oleju . kazali mi przejsc na 10w40 pul syntetyk i obserwowac jaki bedzie spalanie tego oleju . powiedziano mi też ze tego silnika sie nierematuje bo niema takiej możliwosci . można wymienic pierscienie ale to bedzie niewspółmierny koszt do efektow jaki sie osiagnie po wymianie . panowie kazali rozgladac sie za silnikiem . wiec jak by ktos wiedzial z was o745 rozbitym to prosze dac znac
[Admin]
Następnym razem będzie ostrzeżenie !!!
proszę używaj jakiegoś słownika 8/ 8/ 8/Cytat:
Czyli tak jak pisalem na początku :viva: Ale w sumie to nie powinno tak być... Nie?! :papa:Cytat:
Nie rozumie tego jak może nie dać się wyremontować silnika. Przecież te silniki V8 to wcale nie jest jakiś ekstremalny wynalazek. Fakt jeśli się to robi w ASO to koszą pewnie ostro za remont ale dobry mechanik jest w stanie to zrobić o wiele taniej a tak samo dobrze. Niech się Sylwek wypowie :D
Jeszcze nie widzialem zeby ktos remontowal dol silnika N62.
Wlasnie koszty i stopien skomplikowania silnika jest bariera.
Pierscienie na jeden tlok kosztuja w granicach 80euro!!! Mozna robic pierscienie, poniewaz sa dostepne w trzech rozmiarach, tak samo jak panewki korbowodowe.
Reszta czesci to juz nie problem, sruby 100 PLN, uszczelka okolo 280 PLN (oczywiscie razy dwa ;)).
Raz zdejmowalem glowice w tym silniku, i panowie szlifierze byli zalamani precyzja valvetronica.
Podsumowujac, to nie wiem czy jest sens remontowac, bo nie jest pewne jaki bedzie efekt. Koszt robocizny? Nie wiem. Na pewno w 2 tysiacach PLN sie nie zamknie, choc sa oczywiscie mechanicy ktorzy to zrobia.
Raczej warto poszukac innego motoru. Moze angol? Kwestia innego mocowania rozrusznika...
Ja tez mam taki silnik w e38 nie powinien brac wogole oleju ale mialem z tym problem i okazalo sie ze zepsuty był separator oleju w kolektorze ssacym ktory sysysal ojej z silnika.. albo miedzy blokiem a glowica jest tez plastikowy separator oleju.. a moze ma jakis duzy wyciek? jak tam przeczytałem to jest slinik n62 ale jest podobny.. juz raz robiłem remont silnika bo w innym warsztacie powiedzieli ze silnik kleczy po 160tys.. wiec zabralem sie za rozbieranie po czym okazalo sie ze pekniety był ten separator..
aha i jedz do normalnego dobrego mechanika ktory potrafi naprawiac a nie jest zmieniaczem z servisu.... Bo jak slysze ze sie nie da zrobic remontu slinika to mnie smiech ogarnia
Nie napiaslem ze sie nie da.Cytat:
Zamieszczone przez 100żu
Obys kolego nie przegial..
Czy Ty wiesz o czym mowa?Cytat:
Zamieszczone przez 100żu
W N62 nie ma miedzy glowicami separatora, a sa tylko odpowietrzniki w glowicach (swoja droga czasem padaja), ale nie pisz ze oba silniki sa podobne
Choc rzeczywiscie. Oba sa V8 i na benzyne..
czytaj dalej ze jest podobny, albo zmien lekture..
Łajba2 , a może to ten mocz przedostał Ci się z klimy do silnika i wyżera olej ??? Słyszałem że przetrzymywany mocz na kacu spala tkankę tłuszczową w organizmie więc myślę , że u Ciebie kolego może być podobny problem :) :) :medit:
Kurcze bardzo chciałbym zobaczyć te Twoje E65 :x . Wstaw jakieś fotki (tylko nie zdjęcia z allegro czy innych mobile.de) :)
Jak dla mnie Twoje posty to istna prowokacja :razz:
pozdrawiam
bosman
jesli ktos chcialby zobaczyc moje autko to zapraszam . czesto jestem Wroclaw Katowice Warszawa. zdjec niewrzuce bo niemam czasu na takie zabawy .
Niedowiarkow zapraszam do obejrzenia autka na zywo .
A codo autka to sam jestem zniesmaczony ze tak polyka olej .Zmienie na dniach olej na pólsyntetyk i zobacze co sie bedzie dzialo . jesli znacie dobrego magika od takiego modelu to prosze o pomoc.
jak we Wrocku tozapraszam do Auto-Chip nLegnickiej :P
to hgdzies kolo TGG?
tak jak jedziesz od centrum to po prawej mijasz TGG potem miedzy wiaduktami w prawo :)