Czy w E38 728 można zrobić coś takiego jak zamiana skrzyni z automatycznej na manualną czy taka rzecz jest wykonalna ?
Wersja do druku
Czy w E38 728 można zrobić coś takiego jak zamiana skrzyni z automatycznej na manualną czy taka rzecz jest wykonalna ?
żaden problem. jeśli potrzebujesz części z manuala to moge pomóc bo mam na stanie. Chcesz robić sam czy zlecić?
Nie na razie pytam tylko czy coś takiego jest wykonalne
a w 740 da rade? Jaki mniej wiecej koszt tego jakbym sam zakladal? Skrzynia, pompka sprzegla czy co tam potrzebne, wajcha itd... ile za to trzeba zaplacic oriwntacyjnie bo niewiem czy lepiej automata regenerowc czy manuala wsadzic..
Sama skrzynia manual (6-cio biegowy) do 740 bedzie kosztowal 2500-3000 plus reszta czesci pewnie kolejny 1000zl i jeszcze robocizna itd i robi się koszt remontu automatu. No chyba że ktoś i tak chce bardzo manual a przy okazji automat sie posypał to warto dla samej frajdy z jazdy.
Zdzira robił cos takiego w e32 i może wam przybliżyć koszta-zresztą gdzieś o tym już pisał....
A wymiary manualnej a automatycznej są takie same
To rzeczywiscie lepiej automata zrobic... za tyle juz prawie remont generalny da rade zrobic a wieksza wygoda i w sumie mi sie automatem fajniej jezdzi..
a tak pytanie z innej beczki.. co sie w skrzyni zepsuje po nacisnieciu gazu i hamulca?? Jest jedna czesc podatna najbardziej na awarie podczas takiego manewru czy jest wiele opcji uszkodzen?
Gratuluje pomyslu na palenie gumy automatem.. ale juz chyba za pozno na pisanie pouczenia skoro i tak juz masz do regeneracji skrzynie. Brawo :)
może kolega jeździł ciągle manualem i pomylił hamulec ze sprzęgłem :P
EJ EJ EJ.. spokojnie ;p jeżdżę automatem już 4 lata i wiem jak się nim jeździ... Skrzynie w samochodzie mam "sprawna".. ma jakieś małe odchyły ale co się dziwić przy przebiegu ponad 330000km.. (typu takie ze przy wrzucaniu 5tki minimalnie obroty na ułamek sekundy wzrosną no i jak jest zimno na dworzu to przez około 500m zmienia biegi jakbym miał tryb sportowy włączony, po tych 500m to ustępuje i czasem szarpnie kiedy silnik z wyższych obrotów schodzi na niższe a w tym czasie skrzynia włączy kolejny bieg.. ale jeżdżę tak odkąd ja mam i nic więcej się nie dzieje a przejechałem już prawie 40000km)
A pytanie które zadałem wcześniej tyczy się skrzyni którą kupiłem wraz z silnikiem... Gdy właściciel mi ja przywiózł (300km drogi) powiedział ze silnik i skrzynia w bdb stanie itd itd... i ze wystarczy lekko hamulec przytrzymać dodać gazu i dym leci z opon ---> to mi powiedział na końcu naszej transakcji..
No i rzeczywiście mówił prawdę bo silnik chodzi super jak na razie odpukać ale skrzynia dala d.... już po przejechaniu kilkuset km.. (opisywałem w innym wątku co się stało... ja gazu, silnik na obroty a z przyspieszenia nici ale w zamian to dostawałem tryb awaryjny)
Dlatego wywnioskowałem ze poprzedni właściciel musiał palić gumę i szaleć dlatego skrzynia poszła... Kolejny wniosek na to bo samochód poszedł na części ponieważ nim dachował i uderzył w drzewo (to z jego opowieści i jednej pokazanej fotki) wiec spokojnie nim nie jeździł...
Dlatego wcześniej zapytałem co się stanie po naciśnięciu hamulca i gazu bo myślę ze przez to skrzynia jest uszkodzona i chętnie próbowałbym ja sam naprawić..
Napewno spalone tarczki
Dodam ze na "D" podczas ostrego ruszania bylo slychac jakby sie jakies tryby o siebie zawadzały... takie "ttrrrrr" :D
koszt wrzucenia manuala 6 biegowego to około 6-7 tysi na tip top a koszt wrzucenia manuala 5 biegwego od 730i to około 4-5 tysi :)
Frajda z jazdy zdecydowanie lepsza manual lepiej przenosi moc na kółka ale trzeba wajchlować do tego manual raczej nie rozwali sie na drodze tak se bo ma chęć a automat niestety i owszem
Gdyby ktos zechcial kupic moje automaty to moze i bym sie pokusil na zmiane na manuala ;)
Cene podales razem ze sprzeglem itd...?
tak ale nie nowe tylko używane razem ze skrzynią jak nowe to plus 1300-1500zł za kompletne z dociskiem i łożyskiem oporowym
Witam.
Odświeżę wątek.
Chciałbym założyć manual, najlepiej 6 biegowy do mojej E38 730dA. Już automat mi się znudził .
Polecacie kto mógłby taka przekładkę zrobić.
Pozdro
a widziałeś kiedyś 730d w manualu 6-cio biegowym?
wexmie sobie skrzynię z 530d e39 i po kłopocie co to za problem??? tylko wał będzie trzeba przerobić
maras82 nie widziałem w ogóle manuala w E38 730dA.
W E39 jest 5 biegowy, a wiem, że po przerobieniu wału podejdzie z E60 530d
Tylko szukam kto się tego podejmie i powie jakie części kupić.
Domyślam się że
skrzynia z E60
pedały - dowolne z BMW ?
lewarek - chyba też obojętne z czego
sprzęgło + dwumas - z e39 530d ?
dyfer ? mam 3,08 a w E39 jest 2,35 - więc duża różnica
pedały lewarek z e38 z manualem a co do reszty nie rzeźbiłbym z e60 tylko włożył 5 biegów z e39
Zdzira, no właśnie mi chodziło o te 6 biegów, nie o manuala w ogóle :)
a 6ka z E46 nie podejdzie?
o dokładnie pokoleniowo e38/e39/e46 to jedna rodzina e60 to już troche inne technologie i pewnie prościej będzie to poskładac na gratach z e46/e39 niz z e60
Ok
A znacie/polecacie kogoś kto podjąłby się tego zadania
Nie dodam nic merytorycznie bo i nic na ten temat nie wiem...ale moje spostrzeżenie jest takie, że 7ka to limuzyna! (Wow - odkrycie:P) Dużo wygodniej i fajniej jest żeby miała automat. Wachlowanie lewarkiem w tak ciężkim aucie i pilnowanie się, żeby pasażerowie nie tłukli głowami w zagłówki wcale nie należy do takich prostych. Proponuję spytać kolegę Inura, który ma 7kę z 6cio biegową skrzynią i z tego co mówił niedawno całkiem chętnie by się zamienił na automat...zaletą jest oczywiście spalanie i lepsze czucie auta...tylko, że 7ka to klocek i ani to hamuje ani skręca więc bolid i tak z tego nie wyjdzie...większa frajda z manuala jest w 150km Golfie lub innej Fabi RS itp...
No chyba, że ktoś i tak ma uszkodzoną skrzynię i nie chodzi jak powinna i potrzebuje odmiany bo mu się automat znudził:). W moim odczuciu i mieście automat nie może się znudzić w tych piep******* korkach:). Tylko przydałby się radar do poprzedzającego pojazdu i byłbym przeszczęśliwy:D
lepsza frajda jest z jazdy w fabii rs??? o may good :)
przejedź się zdrowym V8 4,4 lub 4,0 z manualem a potem porównuj to do fabii
Mam Ibize Cupre po modach w manualu i to jest zupełnie inne auto stworzone do czegoś zupełnie innego niż 7ka.
Automat u mnie chodzi bardzo dobrze ale nuda. Wolę manual. Tak jak miałem w poprzednich BMW.
U mnie korków niema
Pasażerów nie wożę ( może raz na miesiąc)
Także albo zmienię auto ( ale szkoda trochę) albo założę manual.
ja z dokładnie t4ego samego powodu swapa robiłem w swoim e32 na manual nuda i zabijacz osiągów
Nie porównuję do Fabii RS. Sugeruję właśnie, że to zupełnie inne auta do zupełnie czegoś innego. Zabijacz osiągów - zgoda. Ale to 7ka jest do ścigania się spod świateł? Co kto lubi. Ja np. często wożę ludzi i podoba mi się sposób zmieniania biegów nawet kosztem osiągów czy większego spalania. Żeby zmieniać w taki płynny sposób biegi manualem musiałbym się na tym trochę skupić. Automat robi to za mnie.
Uważam swoje 4.4 za całkiem zdrowe - zresztą rachunek za remont to potwierdza:P, także wiem jaka jest różnica między Fabią RS, a 2 tonową limuzyną. Zapraszam do Warszawy na dynamiczną przejażdżkę takim klockiem między prostokątną siatką ulic. Naprawdę nie jest to wcale, aż tak dynamiczne i super:) A lekkim hot hatchem (no dobra zostawmy już tą Fabię nieszczęsną:P) jest zupełnie inaczej od świateł do świateł. I tam manual jest super (no chyba że DSG).
Ale to tylko moja opinia i mogę się mylić. Chociaż wątpię bo 95% 7ek, S klas i innych w tym segmencie ma automat...
PS. Całkowicie się zgadzam, że nuda jest większa. Sam po miesiącu jazdy swoim autem mam frajdę i mam wrażenie, że dużo się dzieje jak jadę manualem. Ale nie kupiłem 7ki do hasania po uliczkach w mieście tylko do dostojnego wożenia dupy:D
a czy nie można wozic dupy dostojnie manualem to przeszkadza w czymś????
nie musisz mi opisywac jak sie jeździ 7er miałem i e32 potem e38 teraz znowu e32 wiem jak to jeździ a jak chodzi o fakturkę za remonty to tez możemy powojować :)
chodzi o fakt, że samodzielnej redukcji w manualu nic nie zastąpi i nie trzeba jeżeli chcemy dynamicznie pojeździć w trasie walczyc z logika automatu ktry uznaje głównie 2 tryby jazdy weco lub kickdown a po środku nic nie ma
Mi przeszkadza, bo ciężko osiągnąć taki poziom komfortu. Ciężko tak uślizgiwać sprzęgło manualem, żeby auto ruszało za każdym razem tak jak to robi z automatem. Oczywiście da się, ale wymaga to sporego zaangażowania i myślenia o tym. Po prostu noga różnie chodzi i wystarczy większe obciążenie auta, mały krawężnik, górka i już nie jest tak "smooth" jak to robi automat w KAŻDEJ sytuacji.
Zgodzę się i temu nie przeczę, że do dynamicznej jazdy manual jest lepszy. Też lubię sprawdzić czasem czy kick down działa, ale nie traktuję 2 tonowego klocka jako auta sportowego i jak wożę ludzi to mają czuć się jak w limuzynie, a nie jak worek ziemniaków.
Tak czy owak jestem konserwatywny w poglądach. Auto sportowe, do latania, hot hatche, tuningowane hondy turbo itp - manual (lub jakieś wypasione DSG, PDK czy inne cudo które zdąży zmienić bieg zanim w ogóle pomyśli się, że fajnie byłoby to zrobić), limuzyna - TYLKO AUTOMAT.
PS. Nie żebym się z Tobą kłócił, bo rozumiem też Twoje podejście i punkt widzenia.
Przepraszamy za OT:P
Wg mnie Baju ma całkowitą rację. :distracted: