-
BlowOff
Cześć zaturbiam małe gónwo dla jaj i najdroższym elementem bedzie bov ma ktoś na sprzedaż firmówkę, lub ma więdzę na temat sprawowania się z tanich klonów blow typu "hks style" albo GREDDY?
Instalke będę tworzył sam z burzetowych podzespołów bez ingerencji w silnik bo nie jest to auto ani silnik wyszukany, doładowanie na niewielkim poziomie w celu spradzenia co się będzie działo na turbo. Jak sie rozleci to trudno.
Turbina prawdopodobnie będzie Garret z Audi B4
-
ciekawa sprawa, też się tym jaram i powoli przykładam do takiego zabiegu. Jaki silnik uturbiasz? Kolektor bedziesz robił sam? Smarowanie z filtra?
http://performance.k64.pl/
poszukaj u tego gościa, konkretna osoba z streetracing.pl z mega mocnym e36;)
-
Smarowanie myślę na adapter z czujnika ciśnienia, Silnik to bedzie albo uno 1.4 albo peugeot 1.1 Regulacja na LPG.
-
turbij M30B35 a nie jakieś gówno :)
-
Kolektro naturalnie ukleje sam :)
M30 nie wolno :P M30 dostanie barany Schmiedermann'a na które zbieram, napaliłem się na kompresor do niej na sprzęgle elektomagnetycznym podpiętym pod przycisk S na skrzyni biegów, Ale szkoda mi auta i tak przecież ciśnie jak złoto ; )
Z uniakiem gorzej bo kolektor ma flansze 4-2 i trzeba by zrobić jeszcze krótką 2-1 i dopiero adapter pod turbine do tego kolektor i silnik w trudnym miejscu bo przy ścianie grodziowej,
Z 1.1 peugeota o wiele latwiej kolektor 4-1 do tego ładny dostęp bo jest od przodu przy chłodnicy i jest sporo miejsca jeszcze.
Ale temat jest taki że pega nie mam i nie wiem czy będę miał a po drugie mama z tatą by płakali że bym im się zepsuł silnik.
Dlatego uniak jest mój i zrobie z nim co chce ale z drugiej strony zachodu o 100 razy wiecej bo trudny dostęp i głupi kolektor.
-
masz w uno identyczny kolektor?http://allegro.pl/fiat-uno-kolektor-...634132756.html
może od Uno Turbo 1.4 jeśli by pasował, ale czy to osiągalne?
-
nie wiem czy on jest w 1 bo z góry ciężko poznać mam taki http://allegro.pl/kolektor-wydechowy...559997093.html Oryginalne turbo ma strasznie gówniany nie wydajny kolektor szeregowy to znaczy naprzyklad taki jak w w124 2.5D Kolektor tego typu jest tak bardzo niewydajny że nawet żadne działanie matematycznie nie może tego pokazać.
-
Ja coraz bardziej myślę nad kompresorem do M30B35, z racji iż mam drugi taki silnik w zanadrzu, chciałbym wykonac taki zabieg ;D słyszałem już na własne uszy, jak pięknie mruczy taki kompresor :) i się tak rozmarzyłem :)
-
Kompressor zamontowany subtelnie bez zbędnych modów żeby auto wyglądało zwyczajnie to super sprawa, nie musi też bardzo podnosić osiągów wzrost mocy 30-40 koni i poprawa elastycznosci była by super bez zbytniego obciążenia dla jednostki.
Ja do swojej też bym chciał ale to już było by za wiele zmienione w stosunku do oryginału i to auto by straciło charakter a tego nie chce.
-
Kolega jeździł ponad rok Golfem Mk2 1,8 z dołożonym własnoręcznie kompresorem z Mercedesa jakiegoś. Wszyscy mówiliśmy mu żeby silnik podlał, bo ma za ubogą mieszankę, słuchać nie chciał, dwa tłoki się w końcu stopiły. Ale szał był, zwłaszcza dźwięk miał nieziemski :D
Dla zabawy całkiem spoko rzecz, ale nie w BMW, chyba że do sportu, a nie do zwykłej jazdy.
-
BMW Samo w sobie ma dobre osiągi,
No jak kolega zrobił wszystko prócz podlania chociażby na regulatorze ciśnienia paliwa na listwie to nie ma sie co dziwić. Ja to podleje ale LPG Projekt zmieści się w kwocie 500zł a graty mi zostaną bo myślę o złomowaniu w styczniu więc tym chętniej zrobie doświadczenia jak łopaty z tej turbiny nie powypadają to będzie ona sprawdzona i może trafi do lepszej "fury" :D
-
klony HKS itp do twoich potrzeb w zupełności wystarczą, poszukaj na forum streetracing, ja się popytam znajomych o jakieś używki :) jakbyś potrzebował to mam komplet intercoolerów ori z Audi TT 225 w dobrym stanie :) mam bo w TT siedzi teraz wielki FMIC, nie to że sprzedaje bo dziurawe :P jakbyś potrzebował pomocy w projekcie czy coś to wal śmiało, z chęcią pomogę charytatywnie :)
Pozdrawiam
-
za 500zł nie uturbisz tego, nie ma szans, chyba że pożyje to góra jeden dzień
-
Dziś zakupiłem turbo z B4 w bardzo dobrym stanie za 22zł :D Ma się to szczęście :)
Intercooler znalazłem budrzetowy ale nowy .... http://allegro.pl/nowy-intercooler-f...559611143.html
Śmieszna kasa, orurowanie to już mniejsza kasa i rzeczywiście te niektóre klony mają dobre opinie, A nie będzie to BIG BOOST żeby wsadzać coś profesionalnego bo urządzenie samo w sobie jest proste.
-
Plus minus 500zł pewnie styknie, robota Jego własna więc tutaj zaoszczędzi... częsci do Uno dostanie za przysłowiową "czapkię gruszek" jedyny problem teraz to kolektor, reszta to już z górki. Czekam Kaczy z niecierpliwością, na jakąś sesyjkę z prac, no i po zakończeniu projektu na filmik z jazdy/pracy. Trzymam Kciuki i powodzenia! ;)
-
Kupa jest staraszna z kolektorem oraz jego umiejscowanieniem, jutro dodam foto zestawu- zobacze jak to będzie dziś ukręciłem przegub 70 serynymi koniami ;p kupie jakąś kamoke za 40zł i potem zaczne sie glowic jak tu uspawac flansze i jak to zmiescic przy grodzi.... dokladnie ostatnio prawie caly przod kupilem za 100zl :P
-
Maniac turbowanie silnika to nie jest takie hop siup . Pod wzglednym mechanicznym to betka w porównaniu do strony elektronicznej.
zrób projekt flanszy w cadzie do kolektora - wystarczy dać to komuś co tnie plazma kupic trochę kolanek hamburskich i kolektor wyspawasz.
Martwił bym się bardziej tym jak wystroić silnik- to sa jajca i byle kto tego nie zrobi. Potrzebny jest chociaż by ecu master i kilka innych gadżetów. Inaczej jeden dobry karniak takim autem i spalanie stukowe zakończy cała zabawe przez zle ustawione AFR