Panowie czy dużo jest roboty przy wymianie zwykłego lusterka na fotochrom (wewnętrzne) czy jest to kwestia plug&play?
pacjent E32 730i V8 92r.
Wersja do druku
Panowie czy dużo jest roboty przy wymianie zwykłego lusterka na fotochrom (wewnętrzne) czy jest to kwestia plug&play?
pacjent E32 730i V8 92r.
Powinno być p&p, ale jeśli nie miałbyś tam przewodów to na forum znajdziesz opis jak to zrobić. Trzeba tylko poszukać w dziale E32 ;)
Co do tematu to czy standardem byłą wiązka 10 przewodowa pod lusterko w momencie gdy mam oryginalny alarm?(moduł na ściance pod kanapą)
Lusterko mam zwykłe.
Pytam bo mam lusterko z podczerwienią,kluczyk-pilot i stacyjkę do tego z e34,chciał bym to podłączyć aby otwierać auto z pilota/kluczyka.
Po wymianie lusterka należy pamiętać o ponownym "nauczeniu" kluczyka/ów.
Jeżeli masz możliwość to DISem można wykasować błąd, który pojawi się po zmianie lusterka, jeżeli wykonywana przy podłączonym aku.
dzięki za odpowiedź, kupiłem wczoraj takie http://allegro.pl/rarytas-e32-e34-lu...629138378.html a wymianę zlecę elektrykowi chyba bo i tak mam zamek kierowcy do wymiany, a chcę centralny na pilota zamontować.
To kupiłeś lusterko do wersji przed FL, a Ty masz auto po FL.
Nie będzie pasować P&P. Da radę je zaadaptować do auta po FL (jest z tym więcej zabawy), ale o zamykaniu auta z fabrycznego pilota z tym lusterkiem zapomnij.
To jest lusterko nie fotochrom a automatycznie opuszczane, jak koledzy pisali strzał w kolano. PqP tylko takie jak masz teraz lecz musi mieć ''diodę'' w prawym górnym rogu. Wtyk 10 pin. Ja kupiłem fotochrom, miałem problemy z kodowaniem kluczyka więc przekładałem bebechy ze swojego starego. Pilot działa i dodatkowo jest fotochrom.
Tu jest fotochrom http://allegro.pl/bmw-e32-e34-luster...563724418.html
no to lipa, chociaż sprzedający oszukuje, bo pisze w tytule i opisie, że to fotochrom...
Yaz - zakupiłem dedykowany sterownik centralnego, dokładnie taki http://allegro.pl/sterowanie-zamka-b...527010443.html wygląda kiczowato wiem, ale ma dużo pozytywów więc chyba działa ;)
Ludzie nie raz piszą mylne informacje. Coś gdzieś słyszeli i później właśnie tak się dzieje jak w twoim przypadku. Czasem popełniają takie "pomyłki" celowo, żeby zepchnąć towar.
Z takim sterownikiem i nawet przy tym lusterku, które zakupiłeś, zamykanie z pilota będzie banglało.
Ten sterownik wykorzystuje przesyłanie sygnałów drogą radiową o określonej częstotliwości. Natomiast fabryczny sterownik centralnego działa na podczerwień, której odbiornik umieszczony jest w pokrętle lusterka fotochromatycznego np. takiego, które wkleił epul.
poprzedni właściciel mojego samochodu też zamontował coś podobnego (a przynajmniej z takimi samymi kluczykami) i zasadniczo działa bez zarzutu, jednak wywaliłem groty z tych pilotów i używam oryginalnych kluczyków a pilota jako breloka. groty były w tych pilotach montowane na śrubkę, bardzo niepewnie siedziały i było poważne ryzyko, że w końcu grot zostanie w stacyjce :(.
byczus jak chcesz to mam fotochrom pasujący do ciebie możemy się zamienić
ja też sobie troszke pozmienialem,
miałem z suwakiem oryginalnie. Kupiłem elekrochromatyczne ale czułem niedosyt. :)
Po zamontowaniu zestawu glosnomowiacego(blutu) straciłem miejsce na diodę od drugiego alarmu.
Zestaw podłączony jest na wszystkie glosniki (zestaw od telefonu puszczony przez dolożony moduł głośnikowy) i przez ori wzmaczniacz (hifi) ktory oczywiscie jest w bagazniku.
Miejsce na diodę straciłem dlatego ze była po lewej stronie radia w tej zaślepce.
W miejscu tej zaślepki jest miejsce na oryginalny mikrofon od oryginalnego zestawu głosnomówiącego który był w e32.
Załatwiłem sobie taki mikrofon.
Wymiśliłem że kupie elektrochrom z diodą, kupiłem. (mam na zbyciu właśnie takie)
Mam jednak na zbyciu(dioda i fotochrom) z powodu że kupiłem lusterko z elektrochromem, diodą i kompasem cyfrowym. :)
Udało mi się wyrwać takiego rodzynka za 100zł :)
Oczywiście nieoryginalne z e32.
Jest ono z e70.
Działa :) Bajka
Jako ciekawoste powiem że intensywność nasycenia wskazania kompasu jest regulowane płynnie z uwzględnieniem jasności na zewnątrz auta.
ja na szczęście lub nieszczęscie mam poliftowe e32m30 ale z przedliftowy kluczyk.
lift auta jak kazdy wie 05.1992 a lift kluczyka 09.1992
moje jest z 15.05.1992
trochę głupio pytam ale co jest za różnica między zwykłym lusterkiem a lusterkiem fotochrom??
Najprościej mówiąc, lusterko fotochromatyczne ma między warstwami "szkieł" żel.
W substancji tej, po przyłożeniu natężenia, następuje reakcja chemiczna, efektem której jest przyciemnienie szkła lusterka.
W lusterku są dwa czujniki (z przodu lusterka - w szkle i z tyłu lusterka - w obudowie), które na bieżąco porównują natężenie padającego na nie światła.
Jeżeli różnica natężeń przekroczy ustalony próg (np. w momencie kiedy czujnik patrzący na szybę widzi noc, a czujnik w szkle lusterka zostanie oślepiony światłem jadącego za nami auta), do substancji między szkłami lusterka przesyłany jest sygnał zasilania i następuje jego przyciemnienie.
Całkiem użyteczne ustrojstwo.
co do tych wszystkich nieoryginalnych kluczyków to szczerze odradzam, mam przy jednym aucie takie cudo, byly trzy kluczyki, tylko jeden przetrwał. Jeden kluczyk mi sie zlamal jak bylem w Portugalii, dobrze ze przed wyjazdem cos mnie tknelo i wzialem ze soba zapasowy.
a czy jest moze puszczona wiązka do takiego lusterka czy trzema prowadzic samemu lusterko bendzie na 10 pinów a u mnie jest zwykłe
Wiązka 10-cio pinowa jest chyba dopiero gdy mamy w aucie fabryczny alarm-dioda na środkowym nawiewie,tak to chyba 3-piny.
U mnie pomimo że jest dziesięć pinów to po podłączeniu lusterka nie ma żadnej reakcji,próbowałem kilkanaście razy ale bez żadnego odzewu ze strony auta,zostawiałem spięte klemy na nic bez aku,czekałem godzine po otwarciu auta,odpalałem,jeździłem ale nie idzie zakodować klucza.
czyli nie ma gwarancji że jak podłącze to wszystko to bendzie działało
Z opisu wynika, że masz 735, czyli 99% szans, że jest to przedlift. To oznacza, że lusterko na 9/10pin nie pasuje do twojego auta.
Temat lusterka był wyczerpany kilka jak nie kilkanaście miesięcy temu. Kolega epul nawet przekładał wnętrzności swojego lusterka niefotochromatycznego do takiego z fotochromem, ponieważ, podobnie jak u jabollo nie było reakcji na kodowanie kluczyka.
Też to opisał. Wystarczy najpierw na spokojnie usiąść i poszukać.
co do wiązki to wersje przedliftowe miały wiązkę 3 pinową i lusterko które nie ściemniało się a uchylało mechanicznie każda e32 ma wyprowadzoną taka wiązkeępo lifcie występowało lusterko jak yaz opisał z żelem miedzy szkłami co powodowało ściemnienie szkła i w wtedy mamy wiązkę 10 pinową (nie mam pewności co do wiązki ale wtyczka jest na 10 pinów)
Panowie, sprzedawca od którego kupiłem lusterko ( http://allegro.pl/rarytas-e32-e34-lu...629138378.html ) , twierdzi, że jest to lusterko fotochromowe tylko do wersji przedliftowej, i sugeruje, że ja podmieniłem lub uszkodziłem lusterko...
poniżej treść maila:
gwoli wyjaśnienia - obecnie lusterko znajduje się u Jarka88, który podłączył je w swojej E32 i napisał mi, że nie działa.Cytat:
To jest fotochrom przedliftowy na 3piny.Posiada nawet diodefoto reagującą wlasnie na zmierzch z jednej strony i na światło z drugiej.Nawet takk ci napisali na 7er że kupiłeś przedlift....To ze niewiesz czy masz przed czy polift i ilu pinowe gniazdo to niemoja wina.
TAK WLASNIE WYGLADA FOTOCHROM DO E32 PRZEDLIFTOWY I WSZYSTKO JEST ZGODNE Z OPISEM.BYŁO SPRAWNE TAK JAK NAPISAŁEM A Ż pO MIESIACU SIE OBUDZILES I TO LUSTRO KRĄŻYŁO BÓG WIE GDZIE I MOGŁO ZOSTAĆ STO RAZY USZKODZONE i podmienione TO JESTEŚ NIEPOWAŻNY ZAKŁADAJAC JAKIEŚ ŚMIESZNE SPORY.
WYŚLĘ JESZCZE KONKRETNEGO MAILA DO ALLEGRO W TEJ SPRAWIE I NA TYM KOŃCZE I NIEZAMIERZAM ODPISYWAĆ NA KOLEJNE MEILE.
co do tego, że jest to lusterko przedliftowe - ok, ja dałem ciała, ale pytanie, czy jest to lusterko fotochromowe?
To nie jest lusterko fotochromowe tylko lusterko automatycznie opuszczane. Wszyscy potocznie je nazywają fotochrom przedliftowy ale jest to moim zdaniem nazwa błędna - na wyrost. Tylko takie były w przedliftach w tych czasach :) Odnośnie do tego że ma diode - fotokomórkę z tyłu i z przodu to się zgodzę. Ale służą one do opuszczania lusterka i tym samym widzimy jego ciemną wersję, a w fotochromie poliftowym służą one do elektrycznego zaciemniania lustra ( kryształków srebra czy czegoś tam co jest w lustrze) i lusterko się ściemnia a nie opuszcza na dół jak w przedliftowych. Ot to cała rozkmina. Nie ma co więcej dyskutować.
Nie było czegoś takiego w ogóle jak przedliftowy fotochrom. Tak się tylko mówi na lusterko które posiadasz czyli samouchylne ;)
dzięki za odpowiedź.
w takim razie nadal będę ubiegał się o zwrot kosztów za towar niezgody z opisem i PRZEDEWSZYSTKIM niesprawny...
mam jeszcze jedno pytanie, jak wygląda sprawa fotochromu z E34, widzę, że są na allegro i to prawdziwe fotochromy, np. http://allegro.pl/bmw-e38-e46-e65-e3...693319547.html i nawet w niższej cenie, podejdą P&P?
Tak, to jest dokładnie to samo. Bierz bo cena dobra (pod warunkiem ze sprawne) ;)
maćku sprawdz czy masz u siebie wiązkę tzn kostkę taka wiekszą czarna ukryta jest pod osłoną silniczka szyberdachu reszta powinna pasować p&p