Witam, moze mi ktoś podpowiedzieć jak i gdzie podłączyć jeden głośnik w bagażniku ? Bez wzmacniacza. Niestety w tylnej półce głośników nie mam i za cholerę nie wiem gdzie to podłączyć. Dziękuje
Wersja do druku
Witam, moze mi ktoś podpowiedzieć jak i gdzie podłączyć jeden głośnik w bagażniku ? Bez wzmacniacza. Niestety w tylnej półce głośników nie mam i za cholerę nie wiem gdzie to podłączyć. Dziękuje
a po co Ci głośnik w bagażniku? Chodzi o suba?
dokładnie kolego - mam takiego małego zabudowanego suba i chciałbym go wcisnąć w któryś z kątów. Tylko nie wiem gdzie podłączyć.
tak , bez wzmacniacza.
Kolego, bez wzmacniacza subwoofer nie da rady zagrać.
Albo spalisz radio, albo będzie to grać jak szczotka druciana na skrzypcach :(
Zobacz proste fakty i dane, głośnik moc RMS (znamionowa) pewnie kolo 150W lub więcej.
Radio moc RMS (Alpine CDA 9833r) 4x20W... brakuje tu mocy, a nawet nie wiemy pod jakie radio chcesz to zapinać.
Pozdrawiam Konrad
Jeśli chcesz żeby było slychać bas z bagażnika w kabinie musisz zainwestować w lepszy , mocniejszy sub ze wzmakiem oczywiście. Byle pierdziawka czy sub z kina domowego nie przebije się basem przez ścianę grodziową.W hatchbaku może jeszcze by to przeszlo ;)
w hathbacku zanim przelozylem caly zestaw z poprzedniego auta to glosnik 180w zagral na samej mocy z radia dosc soczyście, Ale ta sama tuba w e32 juz ze wzmakiem 160w rms urozmaicała ten bas ale tak nie wyraźnie.
Do bmw Seri 7 żeby to miało ręce i nogi potrzeba przynajmniej 350w w RMS.
Ale wibracje na fotelu już pewnie czuć, do bardzo wyraźnego basu jednoczeście żeby się już nie wygłupiać z mocą to 500w rms głośnika i przynajmniej 300w na wzmacniaczu.
Więc widzicie o jakiś mocach tu mowa, wzmacniacz radiowy ma nieco ponad 10w rms na kanale więc bez sensu podłączać do takiego kanału bas tym bardziej do bagażnika.
panowie, ja nie chcę basu by mi klapę urwało. Zadałem pytanie jak i gdzie podłączyć głośnik a nie czy będzie to grało... Więc proszę o nierobienie off topu i zapoznanie sie z pytaniem Dziekuje!
no to podłącz go do radia... przewodem..., co dokładniej chcesz wiedzieć? A tak na serio, to po co chcesz podłączyć sub, skoro samo radio go nie napędzi, i nie będzie nic słychać w kabinie?
dokładnie chodzi mi o to czy można się wpiąć gdzieś w te kostki co sa w bagażniku koło zmieniarki...
Albo można zmostkować i z głośnika z lewych drzwi wziąć plus , a z prawych minus :eyebrows::eyebrows::eyebrows::eyebrows::eyebrows: . Tak na serio to zrobiło sie ot bo wszyscy chcą Ci powiedzieć że zabieg , o którym pisałeś absolutnie nie ma sensu.
Jak masz radio w bagażniku to tak. Jak tylko zmieniarka to wątpię. Ale niech sie ktoś wypowie kto wie lepiej. Ja mam radio w bagażniku więc bez większych udziwnień.
Pany to inaczej... mam pytanie.
Mamy zestaw oryginalny jak na foto:
http://imageshack.com/a/img854/8683/oep3.jpg
Tj. radio CD + ten magiczny hmmm tuner??
Czy jest możliwość podłączenia wzmacniacza pod to ???
Subwoofer to jest pikuś, tak samo podpięcie wzmacniacza w sensie + oraz masa... ale skąd sygnał auto antena + sygnał na to ??
Od razu uprzedzam iż nie posiadam zmieniarki ani innych cudów w bagażniku.
Help ?!
Pozdrawiam Konrad
wiesz jakiego suba musisz mieć a by w tym aucie czysto grało???
Tuner masz z przodu. Czyli z tyłu nie ma radia i nie ma przewodów głośnikowych. Musisz ciągnąć od tylnych głośników. Sygnał do włączenia możesz pociągnąć od wzmacniacza antenowego. Sygnał możesz pobrać z tylnych głośników za pomocą urządzenia co zmienia sygnał z głośników na sygnał do wzmacniacza lub kupić wzmacniacz co ma wejście wysoko napięciowe.
Link do urządzenia przekształcającego sygnał. Jest to przykład. Są różnej jakości:
http://www.caraudiosklepy.pl/hollywood-hlc-2-p566.html
Wzmacniacz i subwoofer wiem jaki dać, tyle że nie chce stracić żadnego z głośników.
Konwentery z wyjścia mocy na RCA znam, ale tu chodzi o wpięcie się bez utraty sprzętu.
Wzmacniacz jest mono block, do tego odpowiedni głośnik już dobiorę z MTX.
Tylko pytanie czy da się tak?
Bo nie specjalnie chce mi się ściągać program Bosch Essi tronic żeby zobaczyć jak byłą zbudowana wiązka od a do z.
jak podłączyłem kiedyś suba pod sam głośnik w drzwiach to grał on jak zwykły głośnik.
Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4
Pany ja sie nie pytam o zamienne radio tylko serie... bo kaseta to ma zero przez zero nic wyjscia... a takie radio z ASO tez mam do auta...
Czy jest jakies wyjscie z tej sprawy po za przetwornica HPIM na RCA?
Zw środka radia możesz pociągnąć.
W esi tronic nie ma aż takich dokładnych instrukcji jakich wymagasz. Tam prawie nic nie ma na ten temat.
Ja ma radio prfessional RDS i ostatnio robiłem wyjście na zewnętrzny wzmak z przed końcówki mocy. Musisz rozebrać radio i sobie to wyprowadzić.
a antenowy pod co mozna sie podpiac aby podlaczyc wzmaka? czy jakies obejscie np + dopiac
ma ktos podlaczony wzmak? zeby skrzynie zamontowac?
Ja wzmaka mam podłączonego przez przetwornicę HPIM na RCA dla ktorej sygnał wziąłem z wyjsć ze wzmacniacza oryginalnego na tylne glosniki...
Jakość nie jest zla lecz nie jest tez super dobra ale jak dla samego basu i jak dla mnie spokojnie starcza.. Piszecie wszedzie ze tak trudno bas przebic z bagaznika do kabiny... u mnie przy 80l butli do LPG z nie wycietym workiem na narty przy takim zestawie jak nizej opisalem. fotel kierowcy i pasazera drzy a na tylnej kanapie jest masaz..
Wmzmak bosham xr 888 1200W
Skrzynia z glośnikiem lanzara 500W RMS
Z przodu zestaw odseparowany HERTZ
a ten antenowy ktory zalancza wzmacniacz?Cytat:
Ja wzmaka mam podłączonego przez przetwornicę HPIM na RCA dla ktorej sygnał wziąłem z wyjsć ze wzmacniacza oryginalnego na tylne glosniki...
A masz oryginalny wzmacniacz?
Oryginalny rownież jest załączany dopiero wtedy kiedy radio gra.. Przy nim są dwie kostki: jedna z wyjsciem na wszystkie glośniki a druga z doprowadzeniem prądu i sygnalu z radia.. sprawdz cieńsze kabelki przy tej wtyczce z doprowadzeniem prądu w ktorym z nich po przekręceniu kluczyka jest prad..
Jeśli do wieczora nie znajdziesz to jak wroce z pracy to lukne i powiem dokladnie jaki ma kolor ;)
wiesz co to poczekam az sprawdzisz bo nie mam uzadzenia do pomiaru pradu. a ten wzmak to jest ta taka skrzyneczka za zmieniarka?
Tak.. kostki z kablami wpina się do niego od góry.. stojąc przodem do bagażnika pierwsza wtyczka odpowiada kablom do glosnikow a następna za prąd i sygnał..
Zrobie fotke o ile wyjdzie i zaznacze ktory to kabel...
Kabel jest biały.. cienszy od tych zasilajacych wzmacniacz..
http://images62.fotosik.pl/310/da9d6d82ed34a6d9med.jpg
dziekuje dziekuje dziekuje. bardzo dziekuje teraz to bedzie proscizna.
czas odsmażyć kotlecika :D
nie udało mi się podłączyć wzmaka gdyż okazało się że nie mam w tylnej półce głośników no i ze złości wyj...... wszystko do piwnicy :frusty:
a więc pytanie inne teraz. zauważyłem że tył mi ciszej gra niż przód a w ustawieniach jest wszystko na środku czy w 2.8 rocznik 96 tak to jest czy cos mam z seryjnym wzmakiem? a może coś już tu było modzone? no i dwa czy jest inna opcja podłączenia wzmaka dodatkowego pod seryjny?
Nic nie szkodzi ze nie masz w polce glosnikow, ja tez nie mam a skrzynia ze wzmakiem w bagazniku gra :) Zamiast ciagnac sygnal z glosnikow z polki to wepnij sie w kable idace ze wzmacniacza np. w glosniki przednich czy tylnych drzwi.. Podalbym Ci kolory kabli ale ja u siebie przerobilem cala wiazke i nie pamietam juz, wiec najlepiej jak rozbierzesz drzwi i zobaczysz jakie kolory kabli ida do "duzego" glosnika (nie do syczkow) i odnajdziesz te kolory przy ori wzmacniaczu i sie pod ni weepniesz.. Ja tak zrobilem i bylo wszystko oki..
Jak sie nie myle to kiedy ustawienia sa "na srodku" to kiedy siedzisz z przodu to slyszysz muze bardziej z przednich glosnikow a jak z tylu to z tylnych (przynajmniej u mnie w kazdym samochodzie ze seryjnym audio tak zawsze bylo) Sprawdz dokladnie czy Ci dzialaja wszystkie glosniki, u mnie nie dzialal jeden syczek i juz bylo slychac ze cos jest nie tak.. Ustaw radio na prawy tyl i sprawdz czy w tylnych prawych drzwiach wszystko gra i tak z kazdymi drzwiami..
Wlasnie caly tyl jest dziwnie wyciszony. Zeby rowno gralo musze w ustawieniach skrecic przod do minimum. Chyba ze przod jest przez wzmacniacz a tyl z samego radia. To mozliwe?
wyslano z kosmosu za pomoca satelity
A graja w tylnych drzwiach wszystkie glosniki?
Ja z tylu podlaczone mam tylko syczki bo z przodku wymienilem glosniki basowe i calosc napedzam oddzielnym wzmakiem dlatego basowe glosniki w tylnych drzwiach nie dawaly rady i jest lepiej bez nich..
Graja duze jak i male.
To moze u mnie tez jest tak zqgobione ze przod leci przez wzmacniacz a tyl ominiety. Cos czuje ze bez fachury sie nieobejdzie :-(
cichy spotkamy się na majówce to Ci to ogarnę;)