Witam mam tego typu problem ze ¶wieci mi sie ca³y czas kontrolka od kontroli trakcji a od abs-u nie. Co mo¿e byæ przyczyn± ?
Wersja do druku
Witam mam tego typu problem ze ¶wieci mi sie ca³y czas kontrolka od kontroli trakcji a od abs-u nie. Co mo¿e byæ przyczyn± ?
Kolego sprawd¼ linke pod mask± mi w e39 siê zwyczajnie urwa³a
W którym miejscu jest ta linka ?
szczerze Ci powiem ze v8 mam od nie dawna i nawet nie zagl±da³em jeszcze gdzie ona leci w tym motorze powinna byæ w okolicach przepustnicy jutro zrobiê fotkê to wrzucê...mo¿esz ewentualnie kogo¶ poprosiæ ¿eby przekrêci³ zap³on a Ty obserwuj pod mask± gdzie nast±pi ruch to jest w³a¶nie test tej linki czy jest na swoim miejscu i zobaczysz gdzie powinna lecieæ
Ale przepustnice mam elektroniczna wiec jak bêdziesz mia³ jak to zrób fotkê i zobaczymy mo¿e to akurat to o czym mówisz bo widzê ze mamy identyczne silniki.
Linka powinna byæ w czarnym pancerzu. Widaæ j± po podniesieniu pokrywy silnika. Biegnie z okolic lewego b³otnika ku ¶rodkowi do przepustnicy. Po³o¿ona jest w okolicach filtra oleju i gumowego przewodu od uk³adu ch³odzenia
Ok dzieki dzisiaj sprawdze :)
Czujniki w przednich i tylnych ko³ach nowe w³o¿one (ori) wiec to raczej wykluczam. Jak prostym sposobem sprawdziæ pozosta³e dolegliwo¶ci ?
Skoro masz elektroniczna przepustnice to auto po lifcie - brakowalo tego w twoim pierwszm poscie jak i informacji czy masz ASC czy DSC!
Jesli swieci sie tylko trakcja to najprawdopodobniej elektronika ABSu nie zakodowana do auta, czujnik kata skretu nieskalibrowany (DSC), niesprawna pompa doladowujaca
przepraszam mój b³±d... jest tylko DSC, czyli mam to skalibrowaæ pod komputerem czy co¶ jest do wymiany?
a jakie masz opony? taki rozmiar jak chce fabryka czy inny? chocia¿ jakby¶ mia³ z³y rozmiar to powinien to ³apaæ tak¿e abs...silniki mamy identyczne i w dodatku jeste¶my tak¿e s±siadami:)je¶li jeszcze potrzebujesz tej fotki to mam zrobion±
Hehe no mo¿na powiedzieæ ze s±siadami ;] z ty³u mam 275/40/19 a przód 255/40/19 wiec nie wiem czym dobre czy nie. No je¶li mia³by¶ fotke to mo¿esz wrzuciæ
jest jeszcze przy dsc czujnik polozenia kierownicy albo skalibrowac albo do wymiany czujnik przyspieszenia znajduje sie pod fotelem kierowcy bez kompa nieobejdzie sie
Aha czyli nic nie zdzia³am bo nie mam mo¿liwo¶ci podpiêcia.
http://img546.imageshack.us/img546/9871/mcdi.jpg
Kolego tu masz fotkê tej linki
a to mój b³±d przepraszam...a tak swoj± drog± z ciekawo¶ci to jak jest to rozwi±zane w wersjach po lifcie
U mnie by³o identycznie, ¶wieci³a siê trakcja a abs nie. ABS dzia³a³ normalnie a trakcja albo od odpalenia by³a wy³±czona(¶wieci³a siê kontrolka) albo po paru metrach siê wy³±cza³a. W moim przypadku by³a to ta¶ma w kierownicy tam jest czujnik srêtu kierownicy. Po jej wymianie i ustawieniu czujnika i kierownicy na 0stopni przy prostej kierownicy jeszcze zbie¿no¶æ musia³em poprawiæ i teraz dzia³a jak trzeba. Jakby by³o cokolwiek z czujnikami w ko³ach pad³by te¿ ABS
dzisiaj pojawil siê u mnie ten sam problem odebra³em auto od mechanika wymienia³em wahacze górne ty³u i podczas powrotu do domu zapali³a siê kontrola trakcji(DSC) po zgaszeniu silnika b³±d znik³ ale powróci³ po przejechaniu kilku kilometrów jutro pod³±czam kompa zobaczê co poka¿e no i jadê na zbie¿no¶æ bo teraz walcze z kierownica aby prosto jechaæ :D
ustaw zbie¿no¶æ. mo¿e pomo¿e u mnie by³o tak, ¿e po wymianie ta¶my niby trakcja dzia³a³a ale jak d³u¿sz± chwile jecha³em prosto to pada³a, czujnik widzia³ zakrêt a jecha³em prosto i prêdko¶æ kó³ by³o taka sama, a przy zakrêcie powinna byæ ró¿na po ustawieniu zbie¿no¶ci dzia³a jak nowa - 50z³ to nie maj±tek a wykluczysz jedn± z mo¿liwo¶ci.
bylem na zbieznosci i wyszlo ze mam wahacz jeszcze jeden z przodu do wymiany wiec zbierznosc jutro :) ale na inpie pokazalo blad pomiaru predkosci kol
U mnie przed liftem 98 jest podobny problem.
Rano po uruchomieniu silnika zapala siê kontrola - DSC
Po przejechaniu ok kilometra i ponownym uruchomieniu silnika zapala siê razem abs i kontrola.
Po rozpêdzeniu samochodu wszystko ga¶nie i najczê¶ciej problem ju¿ nie pojawia siê do nastêpnego rana.
Na kompie pojawia³ siê b³±d czujnika konta skrêtu. Wymieni³em ten pod kierownic± ale to nie pomog³o.
Czy kto¶ ma pomys³ co mo¿e byæ przyczyn± takiego problemu?
Dodam ¿e latem problem nie wystêpowa³