-
CB radio zakłóca navi
Witam,
zamontowałem CB radio. Antena została założona na dachu w tylnej części i poprowadzona w rynience od szyby, potem przez bagażnik i podłokietnik. Zasilanie radia zostało podłączone do gniazda w tunelu na nogi pasażera. Problem jest taki, że jak jest włączona mapa nawigacji na monitorze i nacisnę przycisk od "gruszki", to są zakłócenia na monitorze w formie przelatujących pasków. Zakłócenia są nie zawsze. Co jest przyczyną zakłóceń, może trzeba założyć jakiś filtr ?
-
Tez tak mam, duzo nie gadam wiec mi nie przeszkadza :lock1:
-
Może trzeba założyć jakiś filtr ?
Boję się żeby coś nie stało się z monitorem lub elektroniką.
-
Ja mam CB od kilku lat i nic się nie dzieje!!!
Mam na magnes. Może tu jest u was przyczyna?
-
Roobs, ja również mam na magnesie. Nie zawsze jak się naciśnie "gruszkę", to występują zakłócenia.
-
Jak nie zawsze występuje to udrudnione będzie zlokalizowanie problemu. Zmieniać radio i antenę na zmianę.
-
Zmień położenie kabla antenowego do skutku. Jak inne ułożenie nic nie zmienia to zmień zasilanie na inne miejsce.
-
Kabel antenowy nie może być w bliskim kontakcie z wiązkami elektrycznymi w samochodzie, ale to bardziej w drugą stronę działa, że zakłócenia będą szły na CB.
Po pierwsze zbijar napisz jakie masz radio i jaką antenę, to może będzie łatwiej ustalić przyczynę.
Po drugie to spróbuj ustawić antenę w innych miejscach, bo może masz kiepskiej jakości antenę CB i ona generuje takie zakłócenia. Antena CB najlepiej będzie się czuła na samym środku dachu, ale tak jak pisałem, postaw ją w kilku różnych miejscach i próbuj.
Kolejną przyczyną może być kijowe radio, no ale winę bym bardziej kierował w antenę i miejsce w którym stoi.
Co do zasilenia radia, to nie ma lepszego sposobu jak bezpośrednio pod aku, oczywiście nie zapominając o dodatkowym bezpieczniku przed samym aku.
Ale w pierwszej kolejności najszybszym sposobem będzie próba z anteną i ewentualne kolejne próby to podmianka anteny i radia od kogoś znajomego, kto ma sprawdzony sprzęt, a na końcu prąd pod aku, czy ew. wymiana sprzętu.
-
zdzichu290186, dziękuję za porady. Postaram się w najbliższym czasie spróbować pokombinować tak jak napisałeś.
-
A jakiej firmy masz radio i antenę ??
-
Radio mam TTI TCB 880. W poprzednich samochodach miałem antenę LEM 1,5 m magnes, a obecnie kupiłem magnesową, wysokość ok 40 cm, nie ma firmy napisanej.
-
No radio nie jest jakieś tam najgorsze, ale ciekawe jak z anteną. 40 cm to nie antena ;) skoro nie ma nawet na niej nazwy firmy to być może że wina leży po stronie właśnie tej antenki.
Moim zdaniem antena to min. 1m, chyba, że zależało Ci na krótkim bacie to wtedy proponował bym antenę helikalną np taką : Sirio Delta 27 m-95, która ma 95cm, ale jej praca jeżeli chodzi o odbiór jest porównywalna do anten 1,5m, trochę gorzej z nadawaniem, ale do 6-7 km spokojnie doleci
A wygląda ona tak http://img194.imageshack.us/img194/2359/dscn0245z.jpg
to jest zresztą mój montaż na VW Passacie B3, co prawda dziura w dachu, ale oczywiście jest możliwość zamontowania jej na magnesie.
Tak czy inaczej, w pierwszej kolejności sprawdź na innej antenie czy będzie poprawa, a myślę że powinna być, bo być może trafiła Ci się jakaś podróba antenki i to ona może powodować takie cyrki.
-
Spróbuję założyć tego Lem-a co miałem wcześniej i zobaczymy.
-
Witam,
Mam podobny problem. Antena pirat na klapie bagażnika + radio ALAN100+. Ja wszystko ładnie słyszę a mnie nikt.
Gdy nacisnę gruszkę to zauważyłem, że pojawiają się zakłócenia na monitorze a dokładnie NAVI.
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Nie wiem czy jest to kwestia silnego magnesu na antenie czy może kwestia poprowadzenia kabla antenowego.
Będę wdzięczny za poradę.
-
Wracam do tematu bo teraz przy nadawaniu słyszę siebie w głośnikach...