http://m.onet.pl/moto/aktualnosci,8mvr4
Wersja do druku
http://m.onet.pl/moto/aktualnosci,8mvr4
Jakiś czas temu robili zbiórkę kasy,żeby w ogóle rozpocząć prace. Jak widać,udało się.Trzeba życzyć im powodzenia :)
Oby wszystko wyszło. Bo projekt bardzo mi się podoba :-)
Wrzucałem ten temat na SB chwile temu,tak jak pisałem wtedy, jak będzie mnie stać zamienię 7er na Warszawe
Projekt fajny ale poza jakimiś tam informacjami i dalece idącymi w wyobraźnię fotkami nic nie ma, obawiam się że temat umrze:/
Panowie,z takim podejściem to lepiej niczego nie zaczynać.
Śledzę temat Nowej Warszawy od początku i mocno trzymam kciuki. Tym bardziej , że przynajmiej początkowo miala być zbudowana na płycie 7er z v12 :rockon:
Rozum nakazuje trzeźwe podejście do tematu, co nie ma nic wspólnego z tym że coś źle życzę, choć wypowiedzi zaangażowanych odbieram jako mało realne. Chciałbym aby się im udało jednak nie widać siana które za tym projektem pójdzie a bez pieniędzy to tylko będziemy słyszeć jakieś dane i następne foty "marzenie" .
A ja myślę inaczej od sceptyków a to z prostej przyczyny - POLSKA nie ma tradycji motoryzacyjnych więc chce tez mieć swój udział w motoryzacyjnej historii świata więc już buduje :
Arrinere
http://www.google.pl/search?q=arrine...w=1440&bih=809
i myślę że i Warszawa dojdzie do skutku
choćby dlatego że mamy zdolnych inżynierów i młodych ludzi którym się chce, owszem pieniądze mogą być barierą ale myślę ze i to da się przezwyciężyć
Niestety martwi mnie co innego - koszt zakupu potem takiego auta, kogo będzie stać dać pewnie ze 300 tys zł albo i więcej za takie auto :confused:
No tutaj Adaś to poleciałeś.... :faint: Że nie mamy takiej historii jak BMW czy inni wielcy to nie znaczy, że nie mamy tradycji, zajrzyj na karty historii i zobacz ile aut powstało i ile mogło powstać gdyby nie ustrój, który wtedy panował, ile prototypowych konstrukcji sprzedaliśmy, które później weszły do produkcji.
Z "Nową Warszawą" jestem pewien że będzie podobnie, owszem stworzymy ją.... i tyle. Jesteśmy za cienkie bolki w tych czasach żeby wchodzić na salony i to z takimi projektami. To nie Tata Motors, że zrobią jakieś gó*no dla każdego i jakoś pójdzie, jeśli bazują na M5 to z góry wiadomo, że tanie nie będzie. I teraz pytanie, kto normalny kupi polską legendę reaktywowana po latach, wyprodukowaną ( o ile się uda) w paru egzemplarzach, chyba zbyt dużych szans na sukces to nie ma ?
Żyjemy w takim kraju (niestety), że trzeba realnie patrzeć na takie rzeczy, aczkolwiek 3mam kciuki bo projekt ambitny ;)
Jak słuchałem wypowiedzi tych chłopaków to odnosiłem wrażenie że na obecnym etapie to tylko mrzonki, dla mnie nie są wiarygodni.
Że się kręci to nic złego, złe jest to że z szumnych zapowiedzi wychodzą jakieś np. Junaki....o ile wyjdą. Tam poza chęciami niewiele widać. Nie lubię nadmuchanych wiadomości tylko dlatego że nie ma czym wypełnić ramówki.
Duże znaczenie będzie miała ewentualna cena w salonie.
Chętni by się znaleźli bo Ci co mają kasę lubią mieć coś nietuzinkowego... Co mają kupić Panamerę, Lambo , Rolsa?? itp których pełno w nowobogackich garażach.... Zapewne kupili by Warszawę i lansowali sie przed znajomymi.Oczywiście produkcja zakończyła by się po krótkim czasie i po sprzedaży kilku sztuk ...niestety Ps. Tył to istne MASERATTI nawet napis WARSZAWA z daleka wygląda jak by pisało tam MASERATTI ;)
Do lansu, pokazania się czymś innym, Warszawa? Na tym etapie można stwierdzić szanse - zerowe. Jest tyle fajnych mało spotykanych z "rodowodem" aut że Warszawa bez "EGO" ,poza Polską nie ma szans. Aby wskoczyć "przebojem" to trzeba coś mieć, a tu? Tylko wizje, zrobienie jednego-dwóch egzemplarzy to tylko z NAZWISKIEM lub kultowy model. Jestem w stanie się założyć że z tego sukcesu nie będzie, nie jestem niedowiarkiem a po prostu praktykiem.
PS
Ceny w salonie nie będzie!!! Z tego projektu nic tam nie dojedzie!!! :)
Roobs, więcej wiary! Projekt 1:1 już prawie ukończony ;) Będzie sztuka jedna do Muzeum Techniki, ale będzie :D
Sceptycznie podchodzę bo widziałem już takie projekty, o ile dobrze pamiętam tylko jeden na przestrzeni lat się jakoś kula...jednak w 50% okrojonym do pierwotnego założenia. Zostało marne wykonanie na marnych podzespołach a była TV i sporo szumu.