Ile freonu wchodzi do klimatyzacji w E65 , bo warsztaty zaczely sobie jakos inaczej liczyc ten zabieg ostatnio i nie chce zostać okradziony na kase. I koszt odgrzybiania klimy , czy cena 450zł za obie te rzeczy to nie przypadkiem za duzo?
Wersja do druku
Ile freonu wchodzi do klimatyzacji w E65 , bo warsztaty zaczely sobie jakos inaczej liczyc ten zabieg ostatnio i nie chce zostać okradziony na kase. I koszt odgrzybiania klimy , czy cena 450zł za obie te rzeczy to nie przypadkiem za duzo?
Moim zdaniem duuuużo za dużo
Do mojej e65 na naklejce jest napisane 810g U nas w Zgorzelcu taki zabieg to max 180zł plus ozonowanie jakieś 20-30zł
Jak podniesiesz maske to przed nerkami masz naklejke. Przynajmniej u mnie tam jest naklejona.
W Bielsku do kilograma 120 + 30/40 ozonowanie więc 450zł to NACIĄGACZ albo ASO:D
U mnie w regionie średnio 100 zł za podpięcie maszyny, 10 zł za każde brakujące 100 gram, i odgrzybianie ozonem do 50 zł z wymianą filtra plus oczywiście filtr.
W twoim przypadku za nabicie przy pustym układzie i odgrzybieniem to około 230 zł.
A u mnie 100zł + 8gr za 1gram i 30zł za ozonowanie. A klienci i tak obrażają się, że drogo.
Czy po wymianie freonu i ozonowaniu dlugo bedzie taki metalowy syf z klimy wylatywal? Smród w aucie jest porownywalny do stechlizny i za cholere po tygodniu nie wlaczam klimy bo smierdzi niemilosiernie :(
Freon nic do tego nie ma.
Po prostu albo źle odgrzybiony albo mocno zagrzybiały. Trzeba by użyć jakiejś skuteczniejszej metody na ciężkie przypadki. W niektórych autach już niestety jest tak dużo grzybów że naprawdę ciężko się tego pozbyć. W szczególnych przypadkach demontaż parownika i mechaniczne czyszczenie szczotą i chemią.
U mnie przy robieniu uszczelniaczy (zdjęcie głowicy i skrzyni biegów) chyba zdemontowana była też spora część układu klimatyzacji i napełnienie kompletne od zera, bo po tym remoncie silnika klimatyzacja chłodzi przynajmniej o 30% lepiej. Wcześniej dobijałem czyściłem i nie chodziła tak jakbym chciał, zwłaszcza nawiewy z tyłu. A teraz hula aż miło. Powietrze nawet lodowate :) Może to coś Ci podpowie, może ma jakiś związek.
Ja mialem robione wpierw spuszczanie freonu starego , pozniej cos tam z proznia i sprawdzanie szczelnosci ukladu i napelnianie freonu ...sie zastanawiam teraz w ktorym momencie ylo odgrzybianie niby?
Nie było odgrzybiane bo to nie ma nic wspólnego z maszyną. Odgrzybia się parownik na zewnątrz a gaz jest wewnątrz. Maszyna tylko odciąga gaz i nabija go ponownie. Ten gaz przechodzi przez filtr i miesza się z gazem w butli. Później z powrotem jest wpuszczany do układu.
Tak myslalem wlasnie ,ze cos jest nie tak . Ale zeby przed nabijaniem nie smierdzialo a po nabiciu wali takim odorem metalowym ,ze nie idzie wysiedziec , a wlaczenie klimatyzacji to samobojstwo. Jest jakis sposob zeby to zareklamowac? Albo nie wiem sprawic zeby tak nie smierdzialo? Bo narazie to perfumami psikam zeby moc normalnie jezdzic , bo az mdli jak sie jedzie
Jak pojedziesz na reklamację to Cię wyśmieją.
Pierwsze co możesz zrobić to pojechać odgrzybić ozonem lub jakimiś piankami. Ale ozon może wpuścić każdy zakład a pianki lepiej powierzyć komuś co wie co jak ich używać. Na takie mocno zapyziałe układy to skuteczniejsze są pianki.
Najlepszy system jest ze sprayem co kladzie sie z tylu i wlacza obieg zamkniety . Klima na maxa i po 15 min nic nie smierdzi . Ja kupuje zawsze 2 puszki i stawiam z obu stron . Zawsze super efekt .
Ja zajmuje się też nabijaniem układu i kasuje 50 zł za podpięcie i 15 za setkę czynnika. Ozon to 50 zł -nawet i godzinę może chodzić :) Ja sobie robię co jakiś czas i mam spokój ze smrodem.
Problem rozwiazany . Zostawilem auto na 3h na wlaczonej klimie i otwartych oknach i juz nie smierdzi
hmm !? ale ze jak niby ?
W takim razie jedź jak najszybciej na odgrzybianie ozonem. Żeby dobić te małe smrody bo nie chce mi się wierzyć aby to pomogło na dłużej.
Co zaueazylem to ,ze po tym wietrzeniu auta jakis zolty plyn wyciekl mi z wydechu i sie zastanawiam co to moze byc...
Tak żeś przewietrzył ża fura sie przeziębiła i ma katar że aż jej z wydechu leci ;p
czy takie czyszczenie w przypadku e65 jest możliwe?
https://www.youtube.com/watch?v=6hcFUOtVeh8
Tak. Jest to bardzo skuteczne pod warunkiem poprawnego zastosowania.
Znalazłem jeszcze taka instrukcję:
http://workshop-manuals.com/bmw/7_se...ng_evaporator/
http://workshop-manuals.com/bmw/7_se...tor/page_2516/
http://workshop-manuals.com/bmw/7_se...tor/page_2517/
czy do tego sposobu wystarczy spary w puszce do czyszczenia, czy musi to być jakaś specjalna lanca pryskająca chemią?
Przecież tam pisze,że:" Insert guide lug of special tool 64 1 280 into opening (1) for
evaporator temperature sensor and leave in this position"
To specjalne narzędzie to lanca,którą natryskuje się chemię bezpośrednio na parownik. Można ją kupić w serwisie..