Witam
jestm na kupnie e65 wacham sie miedzy 730d a 735i....
Mam pytanie ile wytrzymuje km silnik w e65 730d ??
czy 350000tys km to duzo ???
Wersja do druku
Witam
jestm na kupnie e65 wacham sie miedzy 730d a 735i....
Mam pytanie ile wytrzymuje km silnik w e65 730d ??
czy 350000tys km to duzo ???
nie wiem jak w dieslu ale u mnie juz 600 tys sie przekrecilo. Srodek mam jak nowy, wiec w przyszlym roku przy sprzedazy bedzie mialo 180 tys i dopiero mu sie na jazde bedzie mialo u nastepnego wlasciciela. Jak masz tam przebieg oryginal to bierz smialo.
Mod Edit:
Bardzi inteligentnie mówisz nam tutaj o popełnieniu czynu zabronionego, noszącego znamiona przęstepstwa. Brawo , brawo.
tak orginalny przebieg to 350000tys czyli na e65 730d to niewiele ?
jak na diesla to niewiele
jak serwisowany to niewiele,
Nie wiem skąd macie taka wiedzę ale wydaje mi się że 350000 tys km to chyba już dawno za granicą bezawaryjności? Teraz zacznie się dokładanie. Takie silniki disla co robiły po 600000 tys to się skończyły z erą Mercedesa 124. Oczywiście są wyjątki i trafiają się rodzynki ale nie 99/100
Troche niezrecznie wyszlo, ale chcialem tylko dac zywy przyklad ze jak trafia sie tam koledze auto z naprawde wiarygodnego zrodla, to zeby sie nie zastanawial tylko bral, bo naprawde warto.
Ja swoje auto nie bede sprzedawal na forum, tylko na alegro wystawie. No niestety z tymi przebiegami tak jest ze rynek wymusza krecenie licznikow bo nikt by nie kupil. Oczywiscie przyznaje ze jest to negatywne zjawisko, ale jak żyć inaczej w tym swiecie..?
Ja posiadam bmw e65 730d z ori przebiegiem 250 tys km i silnik jest w idealnym stanie. Jestem drugim wlascicielem tego auta, a pierwszy kupil je w warszawkim salonie. Mysle, ze nie chodzi tu nawet o dlugie trasy czy krotkie, tylko o wlasciwe traktowanie diesla ( to samo tyczy sie benzyny). Jak jestes zainteresowany kupnem pewnego auta to zapraszam na Pw.
czyli moze sie okazac ze silnik do regeneracji ??? wlasnie niewiem jak jest z silnikami bmw ?? szczegolnie chodzi mi o 730d....jaka maja wytrzymalosc....
Jak ktos dba tak ma. Mozna silnik zajechac w 50 tys.. ale wydaje mi sie, ze 350 tys to juz troche jest nalatane..
na niemieckim forum jest opisany gość, w zasadzie sam założył temat o swoim e39 i silniku m57, gdzie przy odpowiednim traktowaniu, bez remontu zrobił ponad milion km, niestety potem był wypadek i auto zapewne jeździ gdzieś w Polsce z przebiegiem ponad 100 tyś :)
http://k654.ims-firmen.de/ah/bmw-for...A1900482_1.jpg
w e65 w zasadzie to ten sam silnik ale ulepszony
Jest taki przypadek opisany, ale chyba ten gość miał to auto od nowości i tak jak piszesz "odpowiednio traktował" a jaką mamy pewność jak samochód traktował właściciel poprzedni ?? Żadnej.
Ja myślę, że czy to silnik bmw czy innego auta, jak się o niego dba to odwdzięczy się bezawaryjnością.
Moje auto ma 250 tys km i silnik nie byl rozbierany jeszcze :) niedlugo pewnie bedzie regeneracje wtryskow zrobic, ale to jest norma przy tym przebiegu, a silnik chodzi bez zarzutu. Tylko ile jest 730d, ktore ma wpis w aso co 10 tys km i ma dopiero drugiego wlasciciela.. :P
No właśnie. A jaką mamy pewność że o silnik dbano? Więc uważam że 350tys to wiele, zważywszy że nie wiadomo jakie były warunki eksploatacji. Normą jest że jeżeli auto jest serwisowane poza ASO, to przebiegi między wymianami oleju są notorycznie przekraczane. Inne płyny eksploatacyjne również. Często używa się" zamienników" żeby obnirzyć koszty a mit że auto z DE jest zajebiste nadal króluje. A to właśnie ich stać żeby nie dbać. Chodzi o to żeby nie odpisywać chłopu że to przebieg jest pikuś i auto brać, tylko trzeba to sprawdzić "organoleptycznie" i wydać parę stów za diagnostykę bo można motor załatwić jednym ferelnym tankowaniem lub w porę nie zauważonym, uwalonym termostatem lub visco.
Czyli najlepiej będzie jechać z nią do serwisu na diagnostyke...jaki jest koszt regeneracji silnika ??
A co chcesz regenerować?? Tłoki,tuleje cylindra, wał?? Fast ty chyba nie rozumiesz postów wyżej! Chodzi o to że np. dwa silniki o tym samym przebiegu to mogą być dwa skrajnie różne motory pod względem technicznym. Jeden będzie szrot a drugi jak nówka a oba mają np. 350tys.km. Do tematu trzeba podejść indywidualnie i nie ma co się nastawiać tak czy srak. Silnik trzeba osłuchać i sprawdzić ale uważam że ten z 350 tys. km to szczególnie dokładnie bo to wiele na każdy silnik.
Może i 100tyś ale pewnie niekręcone bo same po tym 999999 się nakręciło :p
Co do przebiegu to po co spinać się i brać 350tyś (które też nie musi być uczciwe) jak można poszukać aby kupić coś poniżej 200tyś. Łatwo nie będzie, tanio raczej też nie, ale skoro są mniej zużyte auta to po co brać bardziej? I najlepiej do każdego auta podejść indywidualnie bo na silniku eksploatacja się nie kończy..
Zgadzam sie z elbich co do tego ze na silniku eksploatacja sie nie konczy. Ten motor jest z regoly pancrrny. Problem to elektronika ktora juz szalu nie robi i skrzynie biegow
Ja mam 300tys w 2006r i Diesel . Przebieg nie był robiony , mam ksiazeczke serwisowa. Wymienialem sprzeglo w skrzyni i rozne elektroniczne badziewia. Na prace silnika nie moge narzekac. Tak wiec do 500tys powinno spokojnie dojezdzic
Co do do auta dowiem się juto jadę z nim do serwisu...też słyszałem że te silniki są bardzo dobre... a co ze sprzedałem ?? Jak jest taki przebieg..
90% książek serwisowych jest drukowane i uwierzytelniane na różne sposoby przez ludzi handlujących autami. W Niemczech, mimo, że to przestępstwo, nagminnie cofa się liczniki, żeby płacić za TUV co dwa lata, a nie co rok, jeśli auto ma ponad 100 tys. km, więc nie radziłbym patrzyć na wyświetlany przebieg, tylko na inne oznaki zużycia: fotel kierowcy, pedały, ogólny stan auta.
Posiadam 730d z 2004r. Przebieg 243 tys. km. Silnik 3,0d jest generalnie niezniszczalny i jest najlepszym z diesli BMW. Należy oczywiście dbać o auto i nie żyłować go przy zimnym silniku, a wtedy posłuży przez długie lata :)
Ale oczywiście przed zakupem polecam zainwestować 760 zł brutto w zbadanie auta przez autoryzowany serwis BMW. Całość trwa ok 3-4 godzin i masz całkowitą pewność, że nie kupujesz powypadkowego auta i z innym przebiegiem rzeczywistym niż ten wyświetlany przez BC.
w serwisie bylem i silnik zyleta :)
mam pytanie odnosnie tylnej kanapy ,mam okazje kupic tylne siedzenia regulowane,wentylowane czy bedzie pasowac ???? bo moja jest tylko podgrzewana a tu juz jest regulacja..