Witam chciał bym podnieść tył trochę do góry ponjewż siedzi bardziej niż przód taka łutka trochę ktoś już to z was robił od czego pasują sprężyny czy coś z tymi zrobić coś podłożyć? :confused:
Wersja do druku
Witam chciał bym podnieść tył trochę do góry ponjewż siedzi bardziej niż przód taka łutka trochę ktoś już to z was robił od czego pasują sprężyny czy coś z tymi zrobić coś podłożyć? :confused:
Stosują gumy na springi ale to utwardzi i nie wiele podniesie,inni znowu mówią ze np. z 750 są lepsze,słyszałem że nawet od omegi pasują ;) ....ale to by trzeba posluchac kogoś kto takie coś robił :)
Springi? to znaczy re gumy wsadzone między zwoje sprężyn mam takie coś było założone i nadal siedzi a nie da się czegoś podłożyć :confused:
ja do poprzedniej na tył wspawałem tależe jedne na drugie z innych starych amorów przez co sprężyna poszła do góry i mocniej napierała. podniosło sporo, niby drut ale lepiej tak niż gume wpychać która nic nie daje.
bardzo miły efekt daje zastosowanie amortyzatora z e39 wraz ze sprężyną. Do zestawu potrzebne są ori gumy pod i nad sprężynę z e39. Z e32 zostaje tylko górne łożysko. Tył podnosi się o około 3cm. Dodatkową zaletą jest niższa waga zestawu i brak żezby. Wszystko pasuje p&p.
A jak ty sobie wyobrażasz żeby coś podłożyć?? raczej się nie da.
A jak zmierzyłeś, że tył masz niżej ?? czy tylko wizualnie to stwierdzasz??
Bo musisz wziąć pod uwagę, że tylne nadkola sprawiają takie złudzenie bo są płytsze. Musiał byś zmierzyć odległość od ziemi do zderzaka ( przód i tył) i wtedy stwierdzić czy rzeczywiście tak jest, że tył masz niżej.
Chyba, że już tak robiłeś i jest tak jak piszesz, to wtedy chyba najlepiej będzie poszukać wyższych sprężyn, bo może ktoś kiedyś zmieniał i się różnią wysokości przód względem tyłu.
Nie mierzyłem tylko jak patrze to mam takie złudzenie i mi się to nie podoba a talerze to ze w sensie co? możesz pokazać jak one wyglądają.
Jak podnieść tył? Opuszczając przód :D
Myślałem nad tym nad op cieciem jednego lub dwóch zwojów i wtedy by ale było idealne. Ale będzie twardsza a ktoś z was ciął sprężyny ile zwojów? jak się jeździ dużo twardszy jest przód?
wcale nie jest twardszy tylko niższy a na ori amorkach ryzykujesz tylko dobiciem i zniszczeniem amortyzatora, miski.
U mnie springi ori byly zsiadle. Zzeralo opony od srodka jak wsciekle. Po rozebraniu przyrownalem do nowych to bylo to samo ale wspolczynnik sprezystosci zmalal i bardziej sie uginaly pod ciezarem bumki. Zalozylem nowki Kayaby i jest elegancko tylko teraz przod jeszcze jest za nisko, stoi w klin i dobija na nierownosciach. Kolega ma racje z tymi nadkolami, ze jest zludzenie optyczne i nalezy sprawdzic wysokosc progow. Sprawdz tuleje tylnych wahaczy czy nie wybite. Tez nie pozalowalem i kupilem w ASO podkladke gumowa nad i pod sprezyne.
Naprawde jest mi teraz glupio, ze przod siedzi, wiec polecam to co wykonalem u siebie.
kup sobie sprężyny od longa i będzie ok
ja u siebie wlasnie obnizylem przod i jeszcze spuscilem tyl bo mam nivo.
Parę miesięcy temu zakładaliśmy w znajomego e32 sprężyny z e38,wszystko pasuje, w e38 jest 11 zwojów,w e32 10,tył stoi idealnie.
u nie sąsiad wsadził z mercedesa 190 lub 124 tylko trzeba je przyciąc o jeden zwój bodajże i przylkepać stoi
wysoko a jaka jest twarda:D
Ja wsadziłem po 2 springi na stronę i ładne 3-4 cm poszło w górę
Jeeezu, co za druciarstwo się tu szerzy :D
Jak tył siadł, to nowe sprężyny i tyle. Chyba nie chcesz zrobić z E32 BMW X7, co?
Ew. można poszukać teili na terenowiec.pl ;)
zapomniałem że niva nie mam bo poprzedni właściciel zdemontował:confused:
kupiłem sprężyny od 730 i jest w sam raz nie za wysoko i nie za nisko
jak miałem niższe to mi komunikat wywalało że auto jest przeciążone :cool:
tylko nadmienię że przód mam obniżony
aktualne zdjęcie poniżej
Panowie jedynym sensnym wyjsciem są zdrowe ORYGINALNE springi z E38, do tego mozna dac amory z E38 i tez bedzie lux ( mam tak u siebie), springi w E38 tez były rózne w jednych średnica drutu jest 12,5mm a w innych 13,5, polecam te 13,5 , auto stoi wysoko ale przynajmniej nie siada jak sie wiezie 3 rosłych kolegów i bagaż.
Jaka szerokość i ET tych felg?
Nie wiem, felgi to remotec R16 9cala szerokie całe po cynkowaniu przez poprzednika stąd wszelkie dane na nich nie czytelne.
Ale wracając do mojego pytania jak jest z tym zestawem od E38 będzie pasował bez modyfikacji?