mam problem z nawiewiem. regulacja cieplo zimno chodzi dobrze, problemem jest regulacja sily nawiewu. sila nawiewu reguluje sie tak jak powinna ale z prawej strony, lewa strona wieje caly czas tak samo tzn. slabo.
gdzie szukac przyczyny?
Wersja do druku
mam problem z nawiewiem. regulacja cieplo zimno chodzi dobrze, problemem jest regulacja sily nawiewu. sila nawiewu reguluje sie tak jak powinna ale z prawej strony, lewa strona wieje caly czas tak samo tzn. slabo.
gdzie szukac przyczyny?
Obstawiam, że któraś z klap się zawiesiła. Sprawdź czy nie zawiesiła Ci się klapa wlotowa przed wentylatorem. Jest jedna z prawej i jedna z lewej za grodzią. Przy okazji będziesz mógł obadać czy może lewy wirnik na wentylatorze się poluzował, ale wątpie żeby była taka możliwość.
sprawdz czy mocowanie silniczka nie jest połamane,silniczek może chodzić ale się wygina i klapki nie otwiera do końca
klapki sa otwarte na max.
podłącze się do tematu. mi natomiast nie wieje klima z tyłu na pasażerów. co mam sprawdzić?
lostami1988 ale ogólnie nie wieje czy tylko z włączoną klimą??kolega miał taki przypadek że wogóle mu nie miało na tył z tej środkowej kratki to zamieniliśmy panele i bardzo duzo kurzu wyleciało(ma wersje bez filtra kabinowego,sam był w szoku ile badziewia tam było) pzdr
pluskwa9-sprawdz filtry kabinowe pod maską i filtry wewnętrzne
lostami1998- sprawdz, czy dochodzi zasilanie na tylny panel
w e32 z tyłu nie ma regulacji ciepło zmino jak w e38 (środkowa kratka)tam tylko wieje zimnym,jeszcze zostało ci sprawdzenie silniczka klapki
filtra kabinowego nie bylo jak sparwdzalem (albo wersja bez filtra albo poprostu ktos wyjal). a pod maska gdzie filtrow szukac??
pod maska nie ma filtrów od nagrzewnicy(nie licze powietrza ale do kolektora ssącego)
ja tez mam taki problem ze z tyłu nie leci zimne powietrze , czy ktoś wie co mam rozkopać w którym miejscu bo na pewno jest zapchane syfem (bo mam wersie bez filtra)
http://bmwe32.masscom.net/ ->Fixes->Heatin and Aircon->Rear ventilation
Naprawa omawiana w linku pokazuje jak rozwiązać problem nie działającego nawiewu na tył, kiedy zepsuje się potencjometr kratki w tunelu.
Nie jest pokazane gdzie znajduje się silniczek otwierający klapę powietrza na nawiew tylny.
Jakby ktoś miał podpowiedź albo foto to pewnie znajdzie się kilku wdzięcznych. Usterka jak widać częsta.
http://imageshack.us/a/img203/6163/uphv.jpg
Numer 7 na rysunku. Okolice konsoli środkowej, na to mi wygląda... Gdzieś koło łączenia obudowy z duktem powietrza wiodącym do tyłu
hej panowie ale niekoniecznie potencjometr jest walnięty, kumpel w e34 dopiero po zmianie panelu klimy odkrył nawiew na tył
masz w linku wyżej poszukaj na tej stronie,są też zdjecia ale bez robierania deski raczej się nie obejdzie