koledzy potrzebuje pomocy może ktoś miał z was taki sam problem w linku jest filmik z falujacymi obrotami tylko na biegu jalowym sie to dzieje
http://www.youtube.com/watch?v=eVeS6...ature=youtu.be
Wersja do druku
koledzy potrzebuje pomocy może ktoś miał z was taki sam problem w linku jest filmik z falujacymi obrotami tylko na biegu jalowym sie to dzieje
http://www.youtube.com/watch?v=eVeS6...ature=youtu.be
Jesteś pewny, że w pozostałym zakresie obrotów jest prawidłowo?
Nie masz w tym czasie klimy włączonej?
klima jest wyłączona ,a pozostałym zakresie tak mi się zdaje ze jest prawidłowo chociaż ostatnio jak trzymałem na biegu D to czułem jak by delikatnie falowało panowie i jeszcze jedno przy biegu odpiołem przeplywke prawo i samochód zgasł jak odpiołem lewo to samochód chodził normalnie(falowal dalej) czy to moze byc przeplywka
czy ostatnio wzrosło średnie spalanie ? i czy śmierdzi rano benzyną jak odpalasz ?
Jeżeli odpiąłeś przepływkę i auto zgasło, to znaczy, że druga strona nie pali od czasu do czasu i trafiłeś akurat w ten moment odpinając.
Tak właśnie wyglądają obroty jak nie pali połowa silnika.
Jutro napiszę co to może być, nie ma tego dużo.
rano auto normalnie pali wszystko jest o.k spalania nie zauważyłem zeby wiecej paliła
dzieki Bartek (ttrol) czekam na informacje co to może być
Hej, to tak na szybko co mi przychodzi do głowy(stronę, która kuleje już znasz):
- przepustnica jedna się zawiesza, lub uszkodzona jest ścieżka czujnika jej położenia (powinno coś wyjść w DISie)
- regulator ciśnienia paliwa na listwie przepuszcza i nie możesz uzyskać na listwie 3 barów (sprawdzić manometrem)
- uszkodzona cewka lub przewód zapłonowy od cewki do rozdzielacza (wyjdzie jako lambda control w DISie, bo paliwo będzie lecieć do katalizatora w momencie braku zapłonu)
- do sprawdzenia kopułka i palec zapłonowy (jak wyżej)
- przepływomierz (wyjdzie w DISie okresowa niesprawność pomiaru ilości powietrza, możesz zobaczyć jak się będzie silnik zachowywał jak zamienisz przepływomierze miejscami, powinna gasnąć druga strona, jeżeli to przepływka)
Wszystkie te usterki mogą się objawiać na gorącym silniku tylko, ponieważ M73 to straszny piec i często niesprawności elektryczne oraz zwłaszcza uszkodzenie regulatora ciśnienia paliwa nasilają się pod wpływem wysokiej temperatury
Sprawdź to wszystko co wyżej i daj znać, znajdziemy problem.
ok teraz nie mam możliwości sprawdzić bo jestem w pracy delegacji jak wruce w piatek to sprawdze i na pewno odpisze.wielkie dzięki
a gdzie sie znajduje ten regulator cisnienia paliwa
Każda z listew wtryskowych posiada swój własny.
witam zlokalizowalem usterke powodem byla zacinajaca sie przepustnica ,przepustnica została wymieniona i dalej sie ciesze jazda moją bunią.dziekuje wszystkim za pomoc oraz koledze z forum ttrol .pozdrawiam
No i fajnie, kolejne V12 uzdrowione:)
koledzy znowu wróciłem z tym samym problemem obroty znowu spadają wszystko wymienione nowe świece,przewody przepływki lewego powietrza nie łapie na kompie tez nic nie pokazuje ,rano na zimnym pali idealnie no ale zauwazylem ze smierdzi paliwem na zimnym silniku,proszę o pomoc może kolega ttrol ma jeszcze jakies rady jak usterke zlikwidowac i jeszcze jedno obroty zaczely spadac na biegu d
może smierdziec paliwem, bo wypadają zaplony na zimnym, a to może być od źle ustawionego LPG (ew. kiepskiej polskiej instalacji,) wplywajacego na pracę benzyny (eliminacjA przez reset aku na 20min odłączenie i jazda 100km.na benz) lub od nieszczelności i lewego powietrza - szukales na zimnym lewego powietrza psikajac po dolocie całym przepustnicy , kolektorze, wężach podcisnienia i obserwując jednocześnie STFT na testerze?
...tak przynajmniej umnie bywało
kolego aku ostatnio odpielem na calą noc jezdze ostatnio na benzynie a jak dokladnie sprawdzic nieszczelnosc i czylapie lewe powietrze i czym psikajac?
a czy to moze byc przyczyna z falowaniem obrotow ?
psikasz np. break clenerem z bliska po wszystkich elementach i obserwujesz jednocześnie korekty STFT na testerze, jak się zmienia np.5-10% to znaczy że dziora tam gdzie psikasz.
a tak w ogóle jak.masz korekty LTFT większe niż +-5% to już znak że nie wszystko jest idealnie w silniku z mieszanką paliwowo powietrzną i trzeba przejrzeć podzespoły i czujniki pod tym kątem
Panowie, psikanie plakiem czy innym g... w okolice kolektorów nic nie da. Przynajmniej u mnie taki test nic nie pokazał.
Jeżeli są nieszczelności na uszczelkach kolektorów dolotowych to najlepiej oprzeć się z całej siły na każdym z nich na pracującym silniku. Jeżeli będzie jakakolwiek zmiana w pracy silnika (spadek obrotów, wypadanie zapłonów itp.) to sprawa jest jasna.
Tak miałem u siebie i ta diagnoza pomogła.
Trochę nie pasuje mi tylko, że objaw wystepuje na ciepłym silniku. Teoretycznie pod wpływem temperatury uszczelki powinny się rozszerzać i wówczas powinno być lepiej. Ale tak czy inaczej nie zaszkodzi tego sprawdzić, zajmuje to chwilę.
Qba ma rację, te uszczelki są felerne, ale....tylko jeżeli masz auto przed 97 rokiem. Później już był nowy design i nie z nimi żadnego problemu. Poza tym zawsze dają o sobie znać bardziej na zimnym, więc u Ciebie nie będzie to ten przypadek.
Jak jest zimno to w zasadzie w każdym aucie lekko czuć benzynę, a w szczególności w tak dużym silniku, w końcu chodzi na bogato.
A jak ze szczelnością układu paliwowego?
Czy zapłony ewidentnie wypadają na tym samym cylindrze, czy losowo? Poznasz po wydechach, czy pyka systematycznie, powtarzalnie, czy losowo?
Jeżeli komp zupełnie nic nie pokazuje to komplikuje sprawę, bo wszelkie nieprawidłowości mieszanki są sygnalizowane przez korekcje lub błąd lambda control.
ALE, czy teraz jest identyczna usterka jak poprzednio? Coś mi się wydaje, że podobnie i pali tylko na jedną stronę...daj znać będziemy myśleć.
http://www.youtube.com/watch?v=gpB4S...MhkL8L_goZPcPG
CZY MOŻLIWE JEST ŻE PROBLEMEM OBROTÓW MOGĄ BYĆ FILTRY POWIETRZA
PROSZE O POMOC JUŻ POMYSŁY MI SIĘ KOŃCZA TERAZ SPADKI OBROTÓW POJAWIŁY SIĘ NA BIEGU DRIVE I TRZESIE CAŁA BUNIĄ
widać również spadek napięcia czy to jest normalne???
Z filmu wynika tylko tyle, że jest źle.
Czy możesz się podpiąć pod kompa z DISem i napisać co wyszło.
panowie jutro podjade na kompa i napisze co wyszlo ale po ostatnim razie nic nie bylo zero bledów
Tak obejrzałem jeszcze raz i ten świst tak trochę wygląda na zasysane lewe powietrze. Chyba, że kamera tak zniekształca. W każdym razie powinno wyjść na kompie.
kolego dokladnie slychac swist z lewej strony ale nie moge ustalic zkąd on jestat przewody cale a odglos jest blisko brzepustnicy
W takim razie masz niezłą dziurę i przygasa, bo kończy się korekta mieszanki przez komputer, jak dostaje odczyty z sondy lambda. Potem znowu próbuje wstać i tak w kółko.
Znajdź źródło nieszczelności, usuń to, a potem na kompa, bo tak to szkoda kasy na diagnostykę, bo i tak wyjdzie zła.
witam ponownie koledzy dzisiaj sie zabralem ponownie za usterke czyli z obrotami ,problem byl z wtyczka ktora wchdzi do przeplywki jeden kabelek byl peniety po zlutowaniu wszytko wrocilo do normy silniczek pracuje idealnie.dziekuje wszystkim za zainteresowanie sie moim problemem pozdrawiam