Witam,
mam taki mały problem. Po zamknięciu samochodu z pilota nie chyba nie załącza się alarm. Kontrolka, która jest w lusterku nie mruga. Co może być przyczyną, może alarm jest aktywny tylko nie świeci kontrolka, jak sprawdzić ?
Pozdrawiam
zbijar
Wersja do druku
Witam,
mam taki mały problem. Po zamknięciu samochodu z pilota nie chyba nie załącza się alarm. Kontrolka, która jest w lusterku nie mruga. Co może być przyczyną, może alarm jest aktywny tylko nie świeci kontrolka, jak sprawdzić ?
Pozdrawiam
zbijar
Powodów może być kilka
-spalona dioda w lusterku
- wyłączona dioda
- alarm nie aktywny
podepnij auto pod komputer może cos wykaże - tak to takie wróżby tylko
Dzisiaj byłem u mojego mechanika i auto nie ma żadnego błędu :D
Zapomniałem go zapytać o ten alarm. W poniedziałek oddaję mu auto na totalny przegląd, to zapytam.
P.S.
Adasio, usuń trochę wiadomości ze skrzynki bo chciałem Ci wysłać i brak miejsca :(
Tapnięte z mojego GT-I9300
A może masz coś niedomknięte, albo czujnik maski jakiś zastany...
Sprawdzę dzisiaj po pracy. Wsiądę do auta uzbroję alarm, pomacham rączkami i zobaczymy czy się uaktywni :D
najprościej zrób tak: otwórz maskę, pozamykaj auto, maskę delikatnie, tak aby się do końca nie zatrzasnęła, zamknij auto pilotem, poczekaj minutę, później otwórz maskę bez otwierania auta pilotterm i alarm powinien się auktywnić
Przy prawidłowo działającym alarmie po zdezaktywowaniu czujników ruchu (zamykamy auto pilotem i od razu wciskamy jeszcze raz guzik zamykania) dioda na lusterku przestaje działać a alarm jest dalej aktywny.
Możliwe ze czujniki ruchu są zdezaktywowane na stale NCSem.
Zrobiłem tak jak napisał ratovnik i nic :(
Zamknij auto i podnieś samochód z jednej strony podnośnikiem.
Jeżeli czujnik pochylenia także nie zadziała to znaczy ze z alarmem jest coś nie tak lub wogole go niema.
UPDATE !
Były e65/e66 także bez alarmu.
Pomimo czerwonej obudowy na lusterku alarmu nie było.
Mozna podłączyć INPE i sprawdzic czy znajdziesz sterownik o nazwie DWA.
Alarm myślę, że jest, czujniki pod maską są. Może jest jakaś opcja, że został zdeaktywowany, może jakaś kombinacja przycisków w kluczyku...może ktoś go wyłączył...
Podaj mi swój VIN to zaraz ci powiem czy masz alarm.
Kod alarmu to S302A.
Proszę WBAHN83596DT35802
Jest alarmik....;)!!
Wiem, bo sprawdzałem VIN zanim kupiłem auto ale nie działa :(
Trzeba zczytac zawartość sterownika DWA i wszystko będzie jasne.
Sebek,
nie wiem co to jest i czym się to je...
Może jest ktoś z Krakowa lub okolic, kto pomoże rozkminić ten alarm ?
Jakbyś coś rozkminiał interfejsem to w ZKE w BMW Scanner v2 szukaj tych górnych opcji i sprawdź czy są aktywne:
http://i1246.photobucket.com/albums/...ps8c99bd55.jpg
Dzięki ratovnik. Jeżeli miałbym sobie kupić jakiś zestaw do diagnozy, to co polecacie i co mam kupić ?
Sebek, czy możesz mi napisać krok po kroku jak wejść w te ustawienia DWA ?
Jutro przyjedzie do mnie kolega z inpą i nie wiemy jak tam wejść.
Wracam do tematu. Mechanik podłączył auto pod komputer, wykonał test alarmu, zapaliła się kontrolka w lusterku, syrena wyła, kierunki migały. Po zamknięciu auta sprawdził w komputerze i powiedział, że alarm jest nieaktywny. Zaczął coś grzebać, sprawdzał bezpiecznik...Na koniec mi powiedział, że wyczytał z kompa, że alarm nie może się skomunikować z modułem świateł, że jest jakiś konflikt. Mówił, że może jest to przez to, że są włączone światła dzienne albo trzeba wymienić moduł świateł. Coś mi się nie wydaje żeby alarmu nie było przez włączenie opcji świateł dziennych i nie wydaje mi się żeby był uszkodzony moduł świateł. Myślę, że mechanika przerósł temat.
Czy macie jakieś pomysły co to może być ?
Ustawienia świateł dziennych nie maja nic do czynienia z alarmem.
Mam u siebie i dzienne i alarm.
@Zbijar
na odległość jest bardzo trudno cokolwiek wytłumaczyć.
W pliku sterownika DWA jest na pewno opcja całkowitej dezaktywacji alarmu lub np. także czujników wnętrza.
Musisz się udać do kogoś kto się na tym zna.
Sebek, dzięki za odpowiedź. Zauważyłem, że jest opcja deaktywacji, tylko zastanawia mnie ten błąd, że jest konflikt czy brak komunikacji z modułem świateł. Mechanik aktywował alarm ale to nic nie dało.
Znalazłem fajnych gości w Krakowie, co pracowali w serwisie BMW i teraz mają swój warsztat. Jadę dzisiaj do nich.
Mój mechanik był dobry jak miałem E32, E36 i E39, ten model go troszkę przerósł i trzeba zmienić mechanika :-)
Jak problem zostanie usunięty, to napiszę gdzie była przyczyna braku alarmu.
Jak nie poradzą te fachury twoje to wpadnij do mnie pojedziemy do mojego mechanika do Katowic i ci to poustawia tak jak bóg, partia i mechanicy w Bmw przykazali :D
Żeby się tylko nie okazało ze ktoś grzebał przy przebiegu auta i nie do końca sobie z tym poradził ...
Raczej nie było nic grzebane przy przebiegu. Tak jak już pisałem auto było serwisowane w Piasecznie w Bosch-u od 2008 roku i przebieg jest autentyczny.
Właściciel jest Prezesem dużej firmy produkcyjnej i "druciarstwem" się nie zajmował. Naprawy szły w koszty firmy. Moje BMW było trzecim samochodem w zarządzie.
Byłem u tych chłopaków, specjalizują się w naprawie BMW. Warsztat istnieje od 2012 roku. Wcześniej pracowali w autoryzowanym serwisie ale postanowili zrobić coś na własną rękę. Opinie i komentarze mają bardzo pozytywny. Kilku kolegów z naszego forum jeździ do nich z E38 i z E65. Sprawdzali mi jeszcze raz błędy i nic nie ma. Poprzedni mechanik skasował błąd maty przed oddaniem mi auta i do dzisiaj błędu nie ma. Jeżeli się pojawi, to mata jest do wymiany. Chłopaki z tego nowego serwisu gdzie byłem sprawdzali i do wersji USA mata jest razem z tapicerką :-) więc wymiana jest prosta. Koszt maty ok 500 zł więc nie jakiś szał.
Umówiłem się na totalny przegląd auta 12 czerwca i wtedy zrobią z tym alarmem i sprawdzą dokładnie auto.
Witam,
chciałem napisać co było przyczyną niedziałającego alarmu. Chłopaki powiedzieli mi, że zrobili ponowną adaptację alarmu i wszystko działa :-)
Klapa bagażnika się nie zamykała bo auto jest wyposażone w funkcję "hand free". Przy zamkniętym aucie jak podejdę z kluczykami, to po pociągnięciu za klamkę auto się otwiera, bagażnik również, można również odpalić auto bez kluczyka. Chłopaki z warsztatu wszystko poustawiali i jest ok.
Dopadły mnie też uszczelniacze na zaworach, chłopaki wymienili uszczelniacze, słynną rurkę, splanowali głowicę i zrobili kompletny remont góry silnika. W zeszłym tygodniu odebrałem auto i pojechałem na Węgry i Słowację. Zrobiłem ponad 1000 km, autko sprawuje się rewelacyjnie :-)