Witam,
wymienial ktos z was zwykłą kierownice na sportowa ?
Czy po zmianie kierownicy musieliście coś kodować (sterownik kierownicy) ?
Wersja do druku
Witam,
wymienial ktos z was zwykłą kierownice na sportowa ?
Czy po zmianie kierownicy musieliście coś kodować (sterownik kierownicy) ?
Podpinam sie pod pytanie :)
Niby już wiem co i jak lecz jeszcze nie zamontowałem.
Na pewno trzeba dodac do wyposazenia FA kierownice sportowa ponieważ ma inny sterownik niż zwykła.
Ja wzbogacę temat o kierownicę podgrzewaną. Co do uruchomienia trzeba zamontować ? Czy oprócz kierownicy coś jeszcze trzeba wymienić ?
Ciekawi mnie również to, że nigdzie nie mogę dostać podgrzewanej kierownicy ...
Dokładnie jak rozpoznać która jest grzana a która nie...?? :)
Jaką kiere sportową wstawiacie , macie jakiś link do foto?
Jak rozpoznać? Z lewej strony kolumny kierowniczej, obok dżojsticzka do sterowania kierownicą jest guziczek do grzania kiery.
to tak, pisze czy zewnętrznie da sie rozróżnić taką kiere... chyba nie....
ja mam w wyposażeniu samochodu z VIN funkcję grzanej kiery jednak zaślepka przy joystiku do kierownicy jest wymieniona (ma ciut inny kolor) i jest założona taka bez klawisza grzania. Coś ktoś wcześniej kombinował nie wiem po co. Dlatego pytam czy da sie rozpoznać zewnętrznie czy kierownica jest grzana czy ktoś u mnie ja zmienił.
nie poznasz wg mnie widzac 2 kierownice ktora jest grzana bo sa identyczne
tak jak piszecie mozna poznac po Vin i po guziku od grzania w obudowie kolumny
Napewno po sciagnieciu poduchy bedzie widac . Musza byc dodatkowe kable , gdzie nie mam pojecia .
Masz racje nie doczytalem .
...no nie da się, nie da...
Najgorzej, że poluję na taką kierę odkąd mam auto i nie mogę nigdzie spotkać. Chyba, że sprzedający nawet nie wie, że jest grzana ...
Opcja ta jest rewelacyjna na zimę. Miałem taką dwa samochody wcześniej i tęsknię za nią :-)
Z zewnątrz nie poznasz.
Tylko w środku po dodatkowym kablu i innym module.
Do instalacji takiej kierownicy w e65 potrzebne są:
przy starszych rocznikach nowa taśmą kierownicy z dodatkowymi stykami
przycisk ogrzewania
kierownica z ogrzewaniem wraz z modułem ogrzewania który siedzi za poduszka
W nowszych rocznikach taśma jest uniwersalna.
Ogrzewanie trzeba zakodować a do skrzyneczki z bezpiecznikami trzeba dołożyć jeden bezpiecznik.
Ja zmieniam swoja ogrzewana zwykła na sportowa bez ogrzewania ale jej nie sprzedaje ...
@Sebek
poszukaj z wstawkani drewna jak dla mnie to mega rarytasik
@Adasio
kierownica już leży a ta z drewnem raczej nie do znalezienia.
wiem bo sam probowalem
podajSebek na pw nr do siebie bo mam temat a chyba posialem nr do Ciebie
Heh...jak taka, to poezja...:D
http://imageshack.us/a/img507/9158/k...drewnoindi.jpg
Ja mam właśnie taką, tylko drewno jest w wersji black piano, ale niestety nie jest ogrzewana.
Sportowa individual nie wychodziła nigdy z ogrzewaniem.
Tak właśnie słyszałem, szkoda, bo kierownica z drewnianą obwódką jest bardzo ładna ...
Odgrzeje 10 letni kotlet :P Ja zmieniłem zwykła kiere grzaną na sportową grzaną, ale sportowa jakby się nagrzewała i się wyłączała przy pewnej temperaturze, po czym znowu grzanie się włącza. Generalnie grzeje sporo słabiej niż standardowa, ponieważ standardowa nagrzewała się aż była gorąca póki się nie wyłączyło manualnie grzania. Natomiast sportowa sama w sobie jak dla mnie dużo lepsza, mniejsza i lepiej lezy w dłoniach, nie wspominając ze dużo ładniejsza, ale to już kwestia gustu.