Wiecie gdzie mo¿na wpi±æ siê bezpiecznie tzn gdzie jest pr±d po w³o¿eniu kluczyka i zanika zaraz po jego wyjêciu? Chodzi o okolice lusterka (posdufitka) i schowka na rêkawiczki ?
Wersja do druku
Wiecie gdzie mo¿na wpi±æ siê bezpiecznie tzn gdzie jest pr±d po w³o¿eniu kluczyka i zanika zaraz po jego wyjêciu? Chodzi o okolice lusterka (posdufitka) i schowka na rêkawiczki ?
A zdrad¼ co nowego kombinujesz :)
Pewnie chodzi o ten rejestrator ;). Jest w ogóle takie miejsce ¿e zanika od razu czy tylko po u¶pieniu auta?
W e60 mia³em z tym problem. Bo w zasadzie wszystkie modu³y dostaj± sta³e napiêcie, a CAS wysy³a informacjê cyfrowo o linii 15(czyli plus po zap³onie).
W koñcu pod³±czy³em siê pod remote w radiu. Nie wy³±cza siê wzmacniacz od razu, ale przynajmniej ga¶nie.
Remote to bia³y przewód. Napiêcie zanika po jakim¶ czasie od wy³±czenia auta.
Wystarczy drzwi otworzyæ i znowu siê pojawia
hmm cursor to jaka¶ wskazówka - mam jeszcze pomys³ czy przypadkiem przy OBD nie ma takiego pr±du - dzisiaj chyba rozbiorê i zerknê ..... a chodzi o rejestrator trasy :)
Hmm ale hmm no nie mierzy³em miernikiem ale próbnik siê normalnie za¶wieci³ przy obd
Nie zaleca³bym obci±¿aæ za bardzo tego styku. To nie jest normalny plus po zap³onie, tylko wyj¶cie jednego z modu³ów(podobnie jak wyj¶cie remote w radiu, obci±¿alno¶æ pr±dowa jest niewielka, tutaj chodzi tylko, ¿eby g³owica diagnostyczna widzia³a plus po zap³onie, którego wymaga)
Taka kamerka chyba niewiele pr±du bierze ... s± tam dwa plusy, jeden po zap³onie a drugi sta³y...
Nie posk³ada³em jeszcze do koñca tego - jak my¶lisz - zerkn±æ na ten kabelek po je¼dzie czy sie nie zagrza³ ?
To nie kwestia przewodu, a wyj¶cia z modu³u.
Chcesz to ryzykuj zablokowanie auta(wg schematów to wyj¶cie z modu³u który czyta kluczyk). Mo¿e pr±dowo wytrzyma. Moim zdaniem bez sensu ryzykowaæ jak przeka¼nik to koszt maks 20z³ w sklepie moto, a komplet przewodów masz w gnie¼dzie obd(pod sta³y plus mo¿esz bez obaw siê pod³±czyæ)
To jak to zrobiæ ? Jaki przeka¼nik?
Najbezpieczniej jest siê podpi±æ pod zasilanie po przeka¼niku g³ównym silnika.
Wystarczy poci±gn±æ przewód ze skrzynki z kompami do ¶rodka.
Jest tam plus po zap³onie i jest jeszcze podtrzymywany do minuty po wy³±czeniu zap³onu.
Witam. Od¶wie¿ê temat. Gdzie znajdê plus po zap³onie w baga¿niku E65?
Ja juz chyba 3 lata mam plus pod kamerke z OBD
Ja przejrzalem chyba wszystko w bagazniku i jedyny plus po zaplonie z sensowanego miejsca to zlacze obd przy nogach kierowcy (lewy dolny pin) Przeciagniecie kabla do bagaznika nie jest trudne. 20min roboty na spokojnie.
W Baga¿niku masz aku.
Dok³adaj±c przeka¼nik i bezpiecznik, mo¿na mieæ plus po zap³onie o du¿ym obci±¿eniu(tanie przeka¼niki maj± obci±¿alno¶æ styków do 30A).
Jako wysterowanie wykorzystaæ masê oraz liniê "Wake UP".
Dzia³a ona tak samo jak remote do wzmacniacza car-audio.
Nie mam dostêpu do schematów w tej chwili.
Jak bêdê w pracy, to rzucê okiem do WDS i sprawdzê gdzie najpro¶ciej znale¼æ Wake-Up
witam tez szuka³em plusa po zap³onie i dobre miejsce do pod³aczenia to kostka radia , bia³y przewod tam jest plus po zap³onie a znika po wy³aczeniu okolo minuty pod³aczy³e przez przekaznik i wszystko dziala idealnie . Z³acze obd ba³em sie obciazac
Bia³y przewód to nie jest plus po zap³onie, to styk "remote" wychodz±cy z radia. Samo radio wzbudzane jest po linii CAN
Plus po zap³onie da siê znale¼æ na prawym s³upku, ale te¿ mo¿na u¿yæ go jako impuls, nie obci±¿aj±c zbytnio.
Typowego plusa po zap³onie za bardzo nie ma. Wiêkszo¶æ to wyj¶cia "Wake-Up" z modu³u CAS
czesc, dostalem w prezencie kamerke zasilana kablem USB, do zestawu jest BYPASS na bezpiecznik z gniazdem zapalniczki. docelowo kamerke chcialbym podpiac w skrzynce bezpiecznikow od strony pasazera, kwestia teraz czy jest gdzies zasilanie po zaplonie w tej skrzynce? ewentulanie ktory bezpiecznik wybrac by jak najszybciej po wyciagnieciu kluczyka, odcinal prad
Nie wiem jaki tam jest uklad bezpiecznikow, ale na pewno np. ogrzewanie foteli , radio
Ja zrobi³em to tak jak pisa³ saban123
"Najbezpieczniej jest siê podpi±æ pod zasilanie po przeka¼niku g³ównym silnika.
Wystarczy poci±gn±æ przewód ze skrzynki z kompami do ¶rodka. Jest tam plus po zap³onie i jest jeszcze podtrzymywany do minuty po wy³±czeniu zap³onu."
Dodam tylko, ¿e przedmiotowa skrzynka z kompami jest po prawej stronie pod filtrem przeciw py³kowym. (po mask± po stronie pasa¿era )
Pozdr.