Ma ktos z Kolegów w aucie CB? Ja robie duzo km 5 -8 tys miesiecznie i zalozylem sobie bata ;) Jednak slyszalem opinie ze to taki niewypal jezdzic tymi autami z atenami. Zgadzacie sie z tym?
Wersja do druku
Ma ktos z Kolegów w aucie CB? Ja robie duzo km 5 -8 tys miesiecznie i zalozylem sobie bata ;) Jednak slyszalem opinie ze to taki niewypal jezdzic tymi autami z atenami. Zgadzacie sie z tym?
no nie podoba mi sie taka antena..szkoda ze nie ma jakis takich mini..ale jesli zdaje to egzamin to spoko.. ;-)
Czasami cos to daje czasami to nie ...
Coraz wiecej wtop jest z tym CB , raz ze policja sobie tez podsluc***e , dwa ze polacy coraz czesciej mowia "czysto czysto" a tu zonk :mrgreen:
Anteny mi sie nie podobaja , ale ludzie z tym jezdza :)
Ostatnio nawet widzialem S500 jak zakladal na stacji benzynowej antenke i wyruszal na A4
ja widzialem wczoraj na trasie 725tds na ladnych felach obnizonego z mega mega wielka antena na dachu - miala wysokosc przynajmniej poltora samochodu, dziwne ze pod mostami sie miescil :-D ale wygladalo calkiem spoko, nie razilo w oczy mimo ze to byla najwieksza antena jaka dotad widzialem :mrgreen:
Ja korzystam z CB i bardzo sobie chwale.Tylko coraz więcej "bydła" na radiu .Najgorsze jak człowiek pyta a nikt nie odpowiada choć mijasz z 10 aut z "lancą na dachu"...
Siemka, ja u siebie tez woze cb, antenke mam nie za długa, natomiast łapie do 15km.CB mam jakies dwa miechy a juz nie raz mnie uratowało. Pozdrowionka
jakie polecacie CB (kiedyś miałem Alan 28 midland) ale to już staroć http://forum.maxbimmer.pl/images/smiles/bmw_3.gif
Ja mam CB a antenką czarną 30 cm.
Uzysk 4,5 dB - to nie za dużo ake wystarcza. Już sobie nie wyobrażam jazdy w trasę bez tego.
Zaoszczędziłem kupe kasy :mrgreen:
Zapomniałem ją zdjąć jak robiłem fotki do mojej galerii. Wejdź to zobaczysz (jak się dobrze przyjżysz), że tej anteny na dachu prawie nie widać.
a gdzie macie zamontowane radyjko? jakas fotka?
Ja tez mam CB u siebie, radyjko ze wzgledow estetycznych mam pod siedzeniem, bo nie ma gdzie ladnie zamontowac.
Antene mam przykrecana na podstawce do bagaznika, taka estetyczna. Na magnesie jest do D... i niszczy lakier.
Ja w swoim kazdym aucie mialem CB, testowalem rozne opcje, i magnes owszem ale ja podklejam spód magnesu anteny taka taśma(papierowa) wtedy nie rysujei nic nie widac, pozatym kazda ma jakis indeks predkosci mi glupiemu na obwodnicy w krakowie malo szyby antena nie rozbila jak mi z dachu zerwalo (ale ona to byly poczatki i glupota)... ;-)
warto mieć CB jak sie dużo jeździ w trasie - a że siódemy często się w ten sposób eksploatuje no to i warto mieć cb w 7 :cool:
A ja swoje CB mam pomiędzy siedzeniem kierowcu a tunelem ( tak to się chyba nazywa :) ).
Antenkę 30 cm na magnesik mam na dachu. Uzysk antenki nie rewelacyjny - 4 dB - ale w zupełności wystarcza. zasilanie z tylnej zapalniczki.
Trochę to widać w mojej galerii, gdyż zapomniałem CB zdemontować przed sesją.
Kupe kasy już zaoszczędziłem na mandatach dzięki temu urządzeniu :D
Ja także myślałem o CB,miałem je w kilku wcześniejszych autach i mogę powiedzieć,że więcej jest plusów niż minusów,antena to zawsze kłopot,ale są już w sprzedaży krótkie,moze zasięg będzie mniejszy,ale by spytać kogoś nadjeżdżajacego z przeciwka wystarczy.Ważny jest odbiornik a właściwie jedna jego funkcja tj.ASC a takową posiadają jedynie PRESIDENTY,gdy ja włączysz radio nie szumi niepotrzebnie denerwując i zakłócając odbiór audio a gdy ktoś "krzyknie" to słychać czysto i wyrażnie.Takie radyjko z podstawowym zakresem 40 kanałów(nasłuc***e sie i tak głównie 19-stkę) to koszt około 550zł,antena gdzieś około 200,patrząc jednak na wysokośc mandatów,zwłaszcza że nie jeździmy wolno,bo poprostu inaczej w naszych autach sie nie da :D ,to koszt raczej niski.A co do montażu fajnym pomysłem byłoby oddzielenie przedniego panelu takiego radyjka i zamontowanie go np,przed panelem oswietleniowym w podsufitce,reszte mozna by było schować gdzieś w kokpicie,kable puścić w słupkach i byłoby estetycznie,pozostaje jeszcze problem zwisającej gruszki z góry.Fakt e 38 to duże auto ale TIRA nie przypomina :D dlatego tak wiszący kabel nie wchodzi w rachubę,myślę jednak,ze da się coś z tym zrobić.Jak wpadnę na pomysł to sie podziele.
Ja mam CB od niedawna a juz inwestycja w sprzet kilkukrotnie sie zwrocila :D
Zdecydowalem sie na model przenosny Intek`a takze nie martwie sie miejscem i estetyka montazu w E38.
p.s: ostatnio jechalem w trasie i przed "misiakami z suszarka" minalem ponad 40 aut a NIKT NIE ZAMRUGAL!!! ale dobrze ze radyjko bylo na pokladzie :]
Ja mam inteka 415 i jestem bardzo zadowolony ;)Cytat:
Zamieszczone przez olejus
Uniden pro 520 xl. Małe i tanie (ok.300 zł). Jest mega dobre.Cytat:
Co do zestawu to już czeka na montaż.
Uniden plus antena president gamma 90 tylko jeszcze nie wiem jaki montaż ale najpewniej uchwyt bagażnikowy.
Polecam również antenę Presidenta Indianę.
Ja mam Predidenta Johnny II ASC ktore dostalem razem z autem i antenke President Florida na tylniej klapie. Calosc spisuje sie doskonale, pan ktory mi stroil antene byl zaskoczony, ze tak dobrze to dziala. Antena ma 38 cm i jest z wlokna weglowego dzieki czemu nie wygina sie co ma korzystny wplyw na zasieg, nie trzeba jej rowniez chowac przy wjezdzaniu do garazu. Dodatkowo spokojnie wytrzymala 220 km/h na niemieckiej autostradzie.
ja zamontuje sobie triplex czyli antene CB, radiową i telefonoczna w jednym, i to w miejsce gdzie mam orginalną, a cb wsadze (o ile wejdze) w schowek na kasety
mam pytanko... jak mogę przełożyć przewód antenowy od CB z kabiny do kufra? którędy da radę? Wolałbym mieć antenę na kufrze a nie dachu.
I jeszcze jedno... mając "kontur sitze" gdzie włożyć samo CB??
ps. dlaczego ten temat jest w tym dziale?? ;D
Czemu tutaj hmmm pewnie ciężko go tu znaleźć... :hah: jakiś admin tego działu może to gdzieś przeniesie ja nie mam uprawnień.
Co do radyjka to mam Presidenta Harry II ASC + antenka Alaska +6dB na magnesie.
Wadą tego zestawu jest rozmiar anteny 145 cm ale zasięg ma b. dobry co czasem wręcz przeszkadza ale daję na ASC w radyjku i problem z głowy.
Radyjko mam zrobione jako przenośne zasilanie wpinam do zapalniczki z tyłu, a samo radyjko ląduje między tunelem a zapięciem pasów pasażera pasuje mi tam idealnie. Cały zestaw zakładam dopiero jak wybieram się w trasę. Po mieście jest zbędny więc podróżuje w bagażniku.
Amortyzacja sprzętu w moim przypadku to był chyba nawet miesiąc więc każdemu to polecam.. :cool:
Co do przełożenia kabla antenowego to najczęściej wykorzystuje się przejście instalacji samochodu z tyłu za nadkolem po prawej idą wiązki i obok można śmiało przecisnąć kabel do anteny. Jest przy tym trochę roboty bo trzeba podnosić tylną kanapę i rozebrać tapicerkę w bagażniku (jak już jest wszystko wyciągnięte wystarczy kawałek druta delikatnie przecisnąć obok kabli, a później doczepić tam kabel od anteny i gotowe. Dalej idziesz w kierunku tunelu środkowego i nim można już przejść do przodu lub bokiem pod tapicerkami zależnie od miejsca, w którym chcesz zamontować radyjko).
Cytat:
Zamieszczone przez Prezes
cb mam pod siedzeniem a kabel przeprowadz od bagaznika, lewa strona obok polki jak idzie wiazka navi.
poszukaj na forum post o antenie gps.
pozdr.
mi się radyjko CB mieści idealnie pomiędzy odsuniętym do przodu (maxymalnie) podłokietnikiem a tylną ścianką. radio ustawiam bokiem. Zasilanie idzie z tylnej zapalniczki
Ja u siebie woze inteka m490 anteny nie pamietam bo kupilem ja ladnych pare lat temu dlugi magnes na dachu. Mialem wczesniej zalozona antene na klapie bagaznika (na podstawce antena zalozona na stale) ale po jakims czasie okazalo sie ze ta cudowna podstawka zalamala klape i zaczal sie cyrk a radio zalozylem zaraz przy siedzeniu pasazera zasilanie z tylnej zapalniczki i jakos nie ma z tym problemow. Co do radyjek to jesli ktos nie jest bardzo wymagajacy to nie musi wcale kupowac sprzetu za 1000 zl te radia ktore sa po 300 - 500 zl spokojnie wystarcza odradzam TTI bagno jakich malo. Najlepiej znalezc jakas dobra firme ktora zajmuje sie tego typu sprzetem i u nich wszystko zalatwic pare groszy wiecej niz na allegro ale zawsze fachowa pomoc na miejscu a nie przed komputerem :)
W/g mnie najlepszy jest president.Ja mam johnny'ego i jest wporzo.Tylko musze kupic krotsza antenke,ale to z czasem.Pozdr
nie znam sie kompletnie na cb...
wiec mam byc moze banalne pytania...
co potrzeba zeby miec cb w samochodzi... radio i antene?? czy jeszcze cos...
i 2 pytanie czy nie ma np cb radia recznego tzn takiej krotkofalowki czy jakos tak.. jaki koszt itp ..
Takie małe radyjka są ale mają mały zasięg... ;)
Co do zestawu do samochodu to potrzebujesz:
1. radio
2. uchwyt (mocowanie anteny z odpowiednio długim kablem)
3. antenę
Ta w skrócie to wszystko.
Cały zestaw trzeba po zakupie i montażu w samochodzie zestroić takim małym urządzonkiem o nazwie SWR.
Miłego użytkowania ;D
a ja się chcę porawać na ALAN 42
http://www.allegro.pl/item315075948_...fv_od_ss_.html
http://www.allegro.pl/item312579094_...klep_w_wa.html
tylko zastanawia mnie fakt czy jezeli będę używał przenośki (bez anteny na dachu) w aucie to czy będę mieć normalny syganł
mocowanie może być oczywiście trojakie... magnes, dziura w dachu, lub uchwyt..
Zestroi antenę z radiem każdy serwis CB. Każdą antenę należy zestroić z radiem, gdyż można w radiu spalić końcówkę mocy.
Radia ręczne ale te najlepsze mają zasięg do 2km.. taki zasięg osiągniesz montując byle jaką antenę a koszt będzie o 70% mniejszy..
Generalnie sprawa anten wygląda tak że najdłuższa jest najlepsza.. optymalne są 2 metrowe :? .. każde pomniejszenie długości obniża jej efektywność. Obniża Ci się po prostu zasięg. Dla anten krótkich tzn. 1-1,20 dobrym rozwiązaniem są anteny helikalne, które są sprawniejsze.
Ja mam taką antenę Indiana 90 President`a. Ich minusem jest gruby bat i waga samej anteny (są naprawdę grube i dosyć ciężkie przez co trzeba montować do nich duże magnesy--u mnie 13cm magnes wytrzymuje do 170km/h). W testach przewyższa zwykłe anteny 2 metrowe ;)
Co do radia polecam Unidena pro 520 xl. President jest dobry bo w całości korzysta z elektroniki Unidena. Jak rozkręcisz President`a to odnajdziesz w środku radio Uniden. Niestety nie mają one homologacji na Polskę i nie mogą być sprzedawane na terenie Polski. Co do używania ustawa nic nie mówi.
Cytat:
Normalny to on będzie ale do 1 km. ;)
Do takich CB-ków stosuje się też anteny zewnętrzne. Mam coś takiego. Zasięg poprawia się podwójnie.
czyli na zlotach będę Was słyszał :DCytat:
Normalny to on będzie ale do 1 km
A jaki Kronos masz Ty zasięg na swojej antenie ??
Na zlotach to na bank.
Na swojej w terenie zabudowanym ok. 5-7 km poza ok.15 km. Głównym problemem CB są urządzenia elektryczne, kable itd itd. obniżają one znacząco zasięg i jakość odbioru.
No ja mam bardzo podobny zasięg do Kronosa i uważam że większy jest niepotrzebny bo za dużo się nakłada... ;)
I ja tez przekonalem sie na ostatnim spocie w Zabrzu (a takze po drodze do Zabrza ;D ) o plusach Radia CB w aucie.
Pozyczylem na weekend, i po tych dwoch dniach stwierdzilem ze juz nigdy bez radia w trase nie wyjade.
Moje stare radyjko (Albrecht AE5180) wlasnie sie przerabia na 240 kanalow AM i FM + 6 Watt wzmocnienia i -5khz (polskie polowki).
Antenke kupie sobie krotka - podoba mi sie PRESIDENT Florida - krotka, czarna, zgrabna i na magnes.
http://photos02.allegro.pl/photos/or...6/75/305767597
@7ka -
niemieckie radio bez funkcji przelaczania na inne kraje nie bedzie optymalnie chodzila w polsce, tym bardziej ze niemcy maja tylko 12 kanalow AM z 1 Watt wzmocnienia.
Tak dla informacji - zebys wiedzial :D
bardzo fajne radyjko alanik 28 swoją drogą stoi na allegro lepiej niż nie jedna nówka.Ja radyjka używam na codzień w ciężarówce a na weekend bat lemm na magnesie i skromna ONWA TURBO do zapalniczki skrzynia w pozycji S i do przodu :DCytat:
w/g mnie best zestaw to president!Krotka antenka radyjko i w droge. :)
dokladnie- najlepszy zestawik to president a co do samego cb to jest mega sprawa- nie tylko pozwala zaoszczedzic ale i nie pozwala zasnac na drodze :D przekonalem sie o tym na ostatnim spocie w wawce (radyjko pozyczone). Jako ze jechalem sam i w zasadzie nie zalezalo mi na estetyce, to radyjko poprostu lezalo sobie na fotelu pasazera- w sumie i tak tylko korzystamy z CB w trasie (nie smigam zbyt czesto w trasy, to moze sobie lezec na fotelu bez kombinacji alpejskich) a co do wypowiedzi trola (ze na radiu mowia czysto, a jednak stoja i lowia na suszare), to musze sie nie zgodzic. Predzej powiedza ze ktos stoi a okazauje sie ze juz sie zwinal i go nie ma, niz CB wsadzi na mine drugiego CB'kozaka ;D piekna sprawa Panie/Panowie- polecam goraco ;D
Krótka antena może i estetyczna ale odbiera tylko dzięki mobilkom którzy mają 1,5;2-metrowe baty.. Na magnes polecam serię ml-145 (sirio-podobno najlepsza, president, midland) magnes trzyma do końca skali prędkości :/ , lub Indiana 90 Presidenta tylko żeby była na magnes trzeba go kupić. :D
ja mam CB i też sobie chwale....ale nagorsza jest " pysia pysia"
Easy