witam
wlasnie gdzie i jaki zamontowac
wolalbym uniknac wrzucania skrzyni do bagaja, miejsce zajmuje, nie wyglada no i nie wiem czy sie przebije dudnienie :)
myslalem o podlokietniku z tylu ma ktos jakis patent na to ?
Wersja do druku
witam
wlasnie gdzie i jaki zamontowac
wolalbym uniknac wrzucania skrzyni do bagaja, miejsce zajmuje, nie wyglada no i nie wiem czy sie przebije dudnienie :)
myslalem o podlokietniku z tylu ma ktos jakis patent na to ?
Do e39 są dostępne na allegro obudowy na głośnik 20cm montowane w podłokietnik tylny
Zrób porządny przód, a pojawi się sporo basu względem serii(jakościowo nawet sporo lepiej niż względem DSP)
Ja też od pewnego czasu miałem taki dylemat.
Wybór najpierw padł bardziej na subwoofery pod fotele ale w e38 jest strasznie mało miejsca pod fotelami.
Ostatecznie zdecydowałem wsadzić w przód głośniki GMS 1865 + dystanse mdf dedykowane.
Wydaje się to najlepszym rozwiązaniem jak chcesz poprawić bas. Jeśli masz czas to możesz poczekać aż to pozakładam i zdam relację z efektu.
tzn ja mam tak, mam głośniki Hertz DSK 165 (wiem że szału nie ma) podłączone pod wzmak Blaupunkt GTA 460 no i DUPA w sumie to nie ma różnicy za bardzo między samym radiem i wzmakiem no ale dobra, dystanse MDF i nie ma basu ani nic
to z podłokietnikami widziałem ale wtedy sie go nie da zamknąć i też lipa...
problemem jest chyba to że głośnik z przodu nie ma miejsca, tzn dystans, do tego głośnik 165 a za nim ściana, przestrzeń ma może pojemność puszki a powinno być na pewno z kilka litrów nie wiem jak to rozwiązać...
http://i.imgur.com/LCUKP5Jh.jpg
i tak naprawde jedyna przestrzeń głośnika to grubość dystansu
bartolo jak byś mógł to pokaż jakie masz te dystanse...bo ja mam od Bassera pół kraju od niego kupuje wiec to pewnie i tak to samo...
w e36 miałem chiński głośnik przykręcony do boczka drzwi o średnicy 10 i dudnił lepiej niż to moje :/
wrzuciłem na chwile suba do bagażnika ale to lipa jest bo zamiast dawać czysty bas to dudni i buczy
bo np. moja matka ma golfa VI i tam to też basem z drzwi wali konkretnym, 10x lepiej niż u mnie
Dystanse mam na pewno te same. Fakt, że nie ma za głośnikiem wiele miejsca ale chyba powinno wystarczyć, trzeba by to tylko porządnie zamknąć. Mam maty STP więc spróbuję zrobić jakiś zamknięty profil i zobaczymy jak to będzie grało. A co jest pod seryjnym wygłuszeniem z tyłu za głosnikiem ? Drzwi są przecież podwójne więc może po prostu wyciąć blachę za głośnikiem i wygłuszyć matami ?
Zobaczę jak będę montował, chyba że Ty wcześniej zerkniesz to daj znać ile się uda za głośnikiem przestrzeni zyskać gdyby otworzyć profil drzwi.
P.S. Po głębszym zastanowieniu to na 100% trzeba nawet wyciąć za głośnikiem otwór bo ciśnienie akustyczne nie będzie miało gdzie ujść i głośnik nie zagra jak powinien choćby nie wiem jak dobry był bo powietrze za membraną nie da jej pracować jak należy. Więc od razu muszę pamiętać o kątówce :)
no zerkne jak to wyglada najwyzej wytne dremlem
aha mam pytanie czy ktos wie moze czy te dystanse wejda w tylne drzwi? ori plastik tak samo.montowany jak przod?
i jak drzwi wygladaja od srodka ? jest tam wygluszenie czy trza dokladac?
te glosniki co mam nadadza sie do czegos ? i ten wzmak ?
ew jakies niedrogie inne... :/
Na początek to załóż głośniki i wzmacniacz a nie dziadostwo które masz(sprzęt na tym samym lub gorszym poziomie niż seria, więc nic dziwnego, że nie gra lepiej)
Poszukaj sobie pianki rozprężnej. Jest w handlu taka taśma piankowa samo rozprężna. Naklej od frontu na głośnik(na obręcz, podobnie jak fabryka zrobiła), żeby chociaż częściowo odizolować obie strony membrany. Za głośnikiem masz tylko wygłuszenie. Wytnij otwór nożem, żeby głośnik mógł grać w drzwi.
Problem tylko wtedy, że woda będzie kapać na boczek. Musiałbyś daszek dorobić.
Sprawdź też czy nie pomyliłes fazy na jednym kanale. Przekręć balans na jedną stronę i sprawdź czy bas się pojawił. Jeśli tak, to odwróć na jednym kanale polaryzację
U szajboosa pozostały seryjne puszki(wycięliśmy dziury, żeby głośniki grał w pełne drzwi), do tego zestaw odseparowany z 13cm basowym. To wszystko pod wzmacniaczem. I niejeden szukał subwoofera.
Sprzęt kosztował zapewne podobnie jak twój(zestaw trafił się okazyjnie nowy za 200zł, VDO HPC1300, wzmacniacz sony xm-6020 używany za podobną cenę)
Banał chłopcy - nie trzeba żadnej kątówki.
Głośniki zamontowane wraz z dedykowanymi najtańszymi dystansami. Żadnych pianek itp. Wycinamy tylko wygłuszenie za głośnikiem (nie ma tam blachy).
Całośc zamyka się przy użyciu śrubokręta i nożyka a gra o niebo lepiej (przynajmniej na GMS-ach)
czyli co nie ma blachy za glosnikiem mozna ciac ?? no to jutro sprawdze temat co i jak
dajcie spokoj juz z tym gadaniem ze ori naglosnienie jest takie super, nie wiem wg mnie ori to jest taki syf ze szkoda gadac, teraz i tak mam miliard razy lepiej niz ori ale jeszcze nie to w porownaniu z innymi furami
Śmiało, wystarczy nożyk bo to tylko pianka(chociaż dobre wytłumienie), blachy tam nie ma za wiele :)
To nagłośnienie nokii to nieporozumienie, już sam fakt że za głośnikiem jest 2cm miejsca + tandetna pianka + jakiś tam niby "ogon" wzdłuż rączki dzrzwi. Żenada. GMS-y za 160 zł przy wyciętym kawałku pianki grają lepiej jak tuba w bagażniku.
10 minut roboty a efekt lepiej niż zadowalający bo nie trzeba zaklejać otworów technicznych bo seryjnie wygłuszone całkiem dobrze.
Nie żebym był znawcą, ale każdy sprzęt mp3 będzie grał gorzej niż seria - to oczywiste i wynika z samej jakości 99,99% plików mp3.
Zbędne, na boki pójdzie max 5% ciśnienia akustycznego. To jak z prądem - szuka najmniejszej linii oporu (pomijam fakt kierunku strumienia powietrza czyli w zasadzie prostopadle do kierunków pracy membrany) więc w tym przypadku wyjdzie przez kratkę osłonową głośnika.
Nie nie będzie kapać, lałem wodę z wiadra celowo żeby sprawdzić.
Tu się zgodzę, ale znam łatwiejsze sposoby na sprawdzenie polaryzacji :)
Ale wystarczy wykorzystać fabryczną płytkę z naglośnienia seryjnego, wpinasz kostki seryjne w płytkę a wyprowadzenia wprost do głośników. To NIE JEST zwrotnica, więc nic nie zepsuje.
U mnie same GMS-y z seryjnymi gwizdkami tylko innymi kondensatorami (żeby pełne pasmo uzyskać) na byle jakim chińskim sprzęcie gra pewnie dosyć podobnie aktualnie :)
Jeszcze tylko dorzucę korektor i będzie dynamika tak jak była w poprzednim samochodzie (chociaż tam napędzała też infinity ref 1250 i niestety łza w oku się kręci bo nigdy nie uzyskam tutaj tymi sposobami uczucia żołądka tłuczącego się o płuca) ;)
a tak ogole to jak patrze na specyfikacje to ten moj blaupunkt jest mocniejszy ot tego sonego xm
Samo mocniejszy nie zawse oznacza lepszy :)
Albo inaczej - nie zawsze sam prąd potrzebny do opanowania cewki wystarczy by osiągnąć odpowiednią dynamikę dźwięku :)
P.S. To tak trochę jak mieć bata na okiełznanie byka. Samo jego posiadanie niewiele daje, ale mieć i umieć nim za*ebać bykowi to już sukces :)
no ale to nie jest zaden chinczyk moze nie jest taki zly wcale.... napewno lepszy niz calkowity brak
Peying też jest mocniejszy, a jakoś nie potrafi zagrać na tym samym poziomie.
Ten blaupunkt to niestety jest chinol. Brakuje wydajności prądowej co m.in. objawia się słabym basem
Tu nie chodzi o to ile ucieknie, tylko o wyeliminowanie znoszenia się fal przez obie strony membrany.
Głośnik jak uruchomisz na stole bez obudowy to basu ma prawie wcale, bo fale się znoszą. Tutaj potrafi być podobnie.
ehh no kupilem wzmaka 2 dni temu uzywke tez, juz nie ma sensu chyba zmieniac a w tej samej cenie bym mial niby soniacza... heh ;)
nie do konca rozumiem gdzie dac ta piaanke... ;)
Ja mam zamontowany 20cm subwoofer w tylnym podłokietniku. Zrobiłem wszystko sam.
Faktycznie, są gotowe obudowy do E39 i wychodzą finansowo minimalnie drożej niż robota samemu, tyle, że są niższe od wymaganej o około 1,5 - 2 cm. Pozostanie szczelina. Jak widać, E38 jest indywidualistą.
Demontaż podłokietnika wymaga zdjęcia oparć z tyłu. Pozostałe elementy, takie jak worek na narty czy blaszane uchwyty należy obciąć np. kątówką.
Sub obiłem oryginalną skórą z podłokietnika. Wygląda to całkiem przyjemnie. Z braku finansów wziąłem głośnik Hertz, który może pracować w zamkniętej obudowie 8 litrów. I faktycznie, nawet całkiem sensownie gra jak na taką kompaktową konstrukcję. Może wymienię później na JL Audio albo RE Audio.. zobaczymy. Zasilam to prostą Alpiną skonfigurowaną jako monoblok.
Uważam, że takie rozwiązanie jest całkiem dobrą alternatywą dla skrzyni. Mam u siebie walec LPG, więc w bagażniku jest za mało miejsca żeby zapychać to skrzynką. Poza tym dźwięk promieniuje do kabiny a nie do bagażnika i wymaga przez to mniej mocy.
Minusem natomiast jest rezygnacja z ewentualnego piątego miejsca siedzącego (no, jak ktoś lubi o twarde drewno się opierać, to proszę bardzo).
no ja myslalem dac glosnik w tylna sciane za fotelami ale od strony bagaznika go wkrecic i obudowac od tylu tak ze bagaj sie trochr zmniejszy... i pozostaje podlokietnik wtedy
Podetnij najpierw to wygłuszenie, mi przy obecnych głośnikach nie potrzeba woofera z tyłu, jedynie mooooże wymienię tylne też na gms lub przednie na coś lepszego a gms przeniosę na tył.
tak zrobie dzis niestety nie znalazlem czasu ale jutro postaram sie ogarnąć temat zobaczymy co i jak
no wiec wyciąłem wygluszenie i dokladnie tak jak sie spodziewalem nie ma zadnej roznicy :D a nawet jesli to minimalna
wiec pozostaje sub
ale jaki glosnik i gdzie go montowac....szerokosc bagaja przy scianie to kolo 85 cm mozna wrzucic taka skrzynie...albo podłokoietnik ma szerokosc kolo 23 cm wiec taki glosniczek w tylna sciane...ale czy go obudowywac jakos czy cos ? od tylu?
i jaki glosnik? jak to zrobic zeby bylo w miare ehhh
no bo kupować teraz dwa głośniki 165 w drzwi to też troche średni sens ...
tak jak pisałem hertz dsk 165, radio Sony CDX-gt 300+ wzmak Blaupunkt GTA 460
a co myslicie o czyms takim http://sklep.basser.pl/pl/zestawy-16...gto-6583c.html
eh ale krude wywale 500 zł wloze i znow bedzie to samo...czyli nic
Co prawda mam (akurat ja tak mam) kiepskie zdanie o dsk 165 jeśli chodzi o głośniki od których oczekuje się basu ale przy GMS efekt był taki, że przy tych hertz'ach też powinien być odczuwalny, szczególnie jeśli zasilasz je przez wzmak. Może nie wyciąłeś otworu tam gdzie trzeba ? :)
no wyciąłem za głośnikiem...inaczej sie chyba nie da ;)
I nie odczułeś "zupełnie innego" efektu ? U mnie nagle pojawił się bas, którego nie było prawie wcale.....
Może radio słabe lub kiepsko wystrojone ?
P.S. Jedno jest pewne - Hertz-e - szczególnie seria DSK - potrzebują radia dość wydajnego prądowo, może Twoje radio ma kiepską końcówkę ? Nie masz poczucia że głośniki "bezwładnie latają kompletnie nie opanowane" ?
no możlwie że tak jest
najgorsze jest to że czy głośniki grają pod wzmakiem czy nie to i tak jest to samo.... (zmak na 100% sprawny)
Od długiego czasu leżą mi nie używane DLS R6A - nie udany zakup do jeepa - nie wlazły ze względu na głębokość montażową.
Czy takie głośniki 165mm pasują do e38? Miałem kiedyś R5A w e34 - grały super z dobrym wzmacniaczem. Czy w e38 na fabrycznym wzmacniaczu zagra to troche lepiej niż ori nokie, czy trzeba kombinować ze wzmacniaczem dodatkowym ?
Jeśli chodzi o przody, to osobiście uważam, że dość ładnie basują jak na swój rozmiar, głośniki od Skody Octawia II. Poważnie!
Zdaje się, że to jakiś philips. Ludzie mówią, że badziew i wyciągają je i montują jakieś DSK albo co gorsza, Boschmanny. Zatem znajdą się na aukcji oryginalne głośniki.
One są zasilane radiem o mocy w porywach do 20W (przy THD 5% pewnie), więc bardzo dobrze sobie radzą.
Oryginalne radio E38 ma niestety, nie 10, nie 7, a 6W mocy skutecznej na kanał (model BM23), który niestety nic sensownie nie obsłuży poza standardową Nokią.
Wymagane przy takiej modyfikacji zestawu w drzwiach (zestaw odseparowany 16cm, zwrotnica zamiast "zwrotnicy") jest zasilenie tego czymś o mocy 50W mocy skutecznej na kanał. Wiąże się to z dorobieniem wyjść Line-Out z oryginalnego radia (co nie jest specjalnie trudne, ale wymaga lutowania). Mimo wszystko po takim zabiegu sygnał liniowy podawany z radia nie jest pozbawiony sporych wad.
Wymienię dwie największe:
#1 jakość sygnału - nie jest to pasmo 20Hz-20kHz; jest obcięte ewidentnie na krańcach
#2 wada jeszcze gorsza od pierwszej: kompresja dynamiki w okolicy układ TDA. Ktoś wpadł na "genialny" pomysł zrobienia korekty dynamiki która działa tak, że sygnały głośniejsze na wejściu tego układu (czyli np. radio Planeta, Eska) mają zmienioną dynamikę basów. Brzmią 'sucho' jak bez basów. Długo zastanawiałem się o co chodzi, że czasem ładnie było słychać i subwoofer się odzywał, a innym razem go nie było. Wysłyszałem to na którymś znanym mi utworze, gdzie jakieś dźwięki akurat wybrzmiewały a zostawał sam bas, który w pewnym momencie się znienacka pojawił. Tą prawidłowość zauważam teraz za każdym razem jak leci radio. Niektóre stacje grają całkiem OK (muzyka klasyczna, Polskie radio itp.) a te bardziej młodzieżowe (RMF, MAXX, Eska, Planeta itp.) cierpią na tą kompresję dynamiki. W innym aucie (Skoda) dokładnie te same stacje brzmią poprawnie bez tych efektów).
Niestety dotarłem do tych obserwacji dopiero po zmontowaniu tego wszystkiego do kupy i regulacji subwoofera, więc nie dochodziłem później na płytce drukowanej, gdzie jest ten tłumik dynamiki. Czy jest to loudness w układzie TDA, czy może jakiś inny filtr albo przedwzmacniacz.. Prawda jest taka, że na wyjściu tego TDA taki kiepski sygnał już jest, bo mam podpięte wszystkie cztery Line-Out właśnie pod nóżki tego TDA.
Innym rozwiązaniem jest pozostawienie tego tak jak jest, a zrobienie wejścia pod mp3 bezpośrednio na zewnętrzny wzmacniacz w bagażniku. Tylko stracimy regulację głośności na kierownicy.
dobra podjechalem dzis do firmy zajmujacej sie car-audio (basser) beda mi robic zabudowe pod subwoofer do bagaznika, wiec mam nadzieje ze bedzie LUX bedzie to wygladalo mniejwiecej tak http://caraudio.basser.pl/27-438-thi...bmw-7-e-38.jpg http://caraudio.basser.pl/27-440-thi...bmw-7-e-38.jpg , tyle ze u mnie wzmacniacz jest schowany po lewej stronei w tej polce, i zostanie uzyta oryginalna sciana bagaznika, podlokietnik sie zamyka, skora i tak zakrywa ten metal co tam jest
wiec mam nadzieje ze bedzie git
aaaha mam jeszcze pytanie czy da rade podlaczyc ori radio (biznes RDS chyba z tego co pamiętam) pod oddzielny wzmak?
Wszystko się da - tylko w tej sytuacji wymaga to nieco zabawy z lutownicą.
ok gdzie trza wlutowac czincz??
bedzie git gralo?
Mam wpięcie RCA pomiędzy wyjściem układu przełączającego wejścia a wzmacniaczem mocy. Wzmacniacz wylutowałem doszczętnie oraz kilka kondensatorów (4) na jego wyjściu. Chodzi mi o zmodyfikowany sygnał na wyjściu TDA 7313 czy jak mu tam. Według karty do tego układu, jest tam regulacja loudness, którą obwiniam bo tak mniej więcej można wywnioskować z opisu..
Odciąć mu te giry 8 i 12?