Prawda to, że różnica tak znikoma?
http://www.youtube.com/watch?v=svFwLEFB0-M
Wersja do druku
Prawda to, że różnica tak znikoma?
http://www.youtube.com/watch?v=svFwLEFB0-M
stare to jak świat w sensie ten filmik dla mnie nie jest wiarygodny ktore to w ogóle to 740 a które 750 i 740 w automacie czy manualu???
Kamera w 750i (skórzana deska rozdzielcza), automat. Jak ten obok to nie wiem :)
Zamknął szyby w tamtej drugiej i zaraz szybciej pojechał ;] W tamtej tylko kierowca, w tej także pasażer. Różnice jak różnice ;]
Wychodzi, że różnica jest tylko (albo aż) w dźwięku silnika :D
Nie wiadomo w jakim stanie było te V12 :D
miałem zdrowe m60 mam zdrowe m73 w longu dużo cięższe a odczucia w V12 są wstrząsające w porównaniu do poprzedniej V8 miałbym ochotę zweryfikować to w realu
co do skórzanej deski to nie jesy wyznacznik na tym forum sa 730i z wypsaem z highlinów hehehe
fakt, różnica żadna ale nie znamy formy aut, oraz na niekorzyść 750i pasażer a to zawsze różnica jest kilkadziesiąt kilo w plecy waga najszybciej zabija koniki
miałem m62b44tu, teraz m73, nigdy 740 nie pojedzie tak jak 750, oczywiscie chodzi mi o wieksze predkosci oraz jak oddaje moc, bo te 0.2s tam do 100 czy od 80 do 100 to praktycznie nic, zaraz ktos powie ze moja V8 jedzie jak V12 i ze chce sie sprobowac, OK moze i tak, ale ja wole V12 bo bardziej mi ten silnik pasuje, Ot to, po za tym była juz taka dyskusja wiec nie wiem po co robic remak'a
Wiadomo ze wiekszy silnik ma lepszy dół to normalne natomiast uwazam ze ten filmik nie jest wyznacznikiem nadal nie znamy formy aut i z 750 trzeba by pasazera wyciagnac bo podczas wyscigu liczba osob na pokladzie ma znaczenie i prosze nie pij do mnie z tym wyscigiem bo jak widzisz w tym temacie bronie 750
dzira to nie było do ciebie :)
A propos deski to miałem taką u mnie w 728i ;)
Zastanawiam się, dlaczego nie wypowiadają się w temacie właściciele 740D. Miałem kiedyś okazję przesiąść się z E32 750 do prawie nowego wtedy E38 740D i odczucia miałem wstrząsające :-)
Pomijając chwilę zawahania dla sprężarki było to jak start w kosmos mimo, że na papierze 750i wypadała lepiej.
wrażenia a rzeczywiste osiągi to dwa różne światy :) 740d to przeciwnik dla 735 ew słabego 740
Generalnie to strasznie cięzko ocenić bo różnice w wadze wychodzące z samego rodzaju wyposażenia moga być na tyle duże, że maja wpływ na osiągi. Sam brałem kiedyś udział w takim "wyścigu" auta brata i kuzyna 740 4.4 automat 98' w dowodzie 1950kg, 750iL 01' ponad 2100kg w dowodzie oba auta na ori 16" bez żadnych modyfikacji, 3 starty ze świateł do prędkości około 160kmh max i generalnie to kto komu odchodził o te max pół auta zależało od tego kto ulamek sekundy szybciej wcisnął gaz. Takie porównania to mozna było robić jak auta były nowe i mniej więcej identycznie wyposażone wtedy byłyby wiarygodne i miarodajne
Jeździłem i jednym i drugim i to jak te auto rozwijaja moc mozna okresli w ten sposób
V8 - jedzie->szybko jedzie->zapie*dala->zmiana biegu
V12- szybko jedzie->szybko jedzie->szybko jedzie-> zmiana biegu
;p
pojechałeś po bandzie 735 nie zdążysz odczytać numerów rejestracyjnych a w 740i zdążysz odczytać ale nie zapamiętasz aby zapisać:D to dwa różne światy nie bez powodu ma większe heble mocniejszą skrzynie tak samo jak 750i
to spójrz sobie na dane fabryczne jak pisałem udczucia a osiągi to dwa światy 740i zdrowe wciągnie 740d
skrzynia jest mocniejsza bo ma więcej momentu na silniku ale liczy sie moment na kołach a nie na silniku liczą sie tez przełożenia no i moc bo moc bierze się z momentu właśnie przełozonego przez obroty a tej jest mniej jak w 740i i tyle samo co w 735i czyli realnie momentu na kołach jest tyle samo co w 735i
człowieku moment w 740d jest miażdżący może koło 220 km/h zacznie diesel mieć zadyszkę
Musisz pamiętać, że BMW podaje zarówno moment jak i moc na kołach, nie na wale. Po drugie chyba nie jechałeś nigdy zdrowym 740D, jedzie to praktycznie tak samo jak M73 z wyjątkiem tego, że lepiej ciągnie od dołu, później się spotykają. Jeden woli diesla, a drugi V12, to tyle w temacie. Pierwsze pali w mieście 25, drugie 15 litrów i chyba o to chodziło w całej zabawie.
Jak już piszesz o obrotach to benzyny widlaste rozwijają bardzo podobne obroty do diesli widlastych, pamiętaj, że M73 ma odcięcie na 6000 obrotów, a M67 na 4700, więc różnicy nie ma dużej i właśnie ta różnica mocy wynika z tych obrotów.
Co chodzi o odczucia to 740d miażdży 740i, lecz realnie nie ma szans.
v8 d jedzie-> zapie*dala-> zmienia bieg
Diesel nie ma góry aby dorównał pb, ale w wąskim zakresie obrotów wciska bardzo mocno w fotele, wygrywa także w próbach elastyczności.
Ale na długie trasy tylko i wyłącznie 740d !
Trzeba kiedyś zrobić spota na 1/4 mili :)
Elvis, do diesli też można już zakładać gaz :D, więc do dzieła :)
Nie lubię bojlera w aucie wozić :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
I kopa ma jak na benzynie/ropie :)
Trzeba zrobić spota i pomiary: 740i, 740d, 750i :)
Gdzie na Śląsku są ku temu najlepsze warunki? :)
Dobra dobra ,jak miałes 728 i to jakoś nie chciałeś robic prób :)
Zabrzańska strefa, kiedyś by się nadawała, teraz już nie bardzo.
Ja polecam moje okolice, niedawno otwarta autostrada A1, zaczyna się w Pyrzowicach ( dalej nie dobudowali :D ) i do Piekar Śląskich ( 1szy zjazd ) jakieś 20km może jest. Ruch mały.
Kecaj dobrze mówi tam da sie poszaleć :)
Czytam te wasze wypowiedzi odnośnie 750 i jestem w szoku .... Moja 7er spokojnie łyka Imprezy STI a ostatnio Porsche 911 Turbo ..ledwo bo ledwo .. ale idzie jak burza .. E38 750 też łyknęła jak młody pelikan :D
Mogę robić za safety-cara jakby co ;]
Lepiej podjedz pługiem żeby potem części z silników zbierać :D np vanosy :cool:
Dokładnie tam. Ale paliwo lotnicze nic Ci nie da, skoro silnik przystosowany do 95 na 98 jedzie gorzej.
Czyli pług, laweta ( najlepiej dwie ), HDS, i polewaczką jeszcze żeby spłukać plamy oleju z asfaltu. Da się zrobić ;]
Tak a propos, jakieś V-Powery mają wpływ na takie wyścigi/osiągi?