-
Problem ze wspomaganiem
Witam,
Mam problem ze wspomaganiem. Wszystko chodzilo pieknie moglem krecic kierownica jednym palcem, pewnego razu odpalilem samochod i kierownica zaczelabardzo ciezko chodzic, zgasilem go odpalilem znowu i chodzilo jak powinno. Tydzień temu znowu zaczela ciezejk chodzic i juz nieprzestala. Pojechalem do mechanika powiedzial ze to pompa wiec wymienilem pompe, przeplukany zostal uklad wspomagania caly wymienione przy okazji paski klinowe. Niestety duzo to nie pomoglo faktycznie chodzi troszke lepiej ale to nie jest to co bylo wcześniej. Czego to moze byc wina ?
-
gdzieś odbiło mi się o uszy że gdy masz servotronik do pompy dochodzi kabel który lubi śniedzieć i zaczynają się pojawiać problemy ze wspomaganiem
-
Dokładnie jak kolega ci powiedział, usterka elektryczna, mi się też kiedyś zdażyło że po odpaleniu ciężko kiera chodziła, ale nie aż tak jak bez wspomy, zgasiłem i po ponownym starcie znów palcem kręce, ale licze się z tym że daje już o sobie znac elektryka, i u ciebie pewnie to samo jest
-
z tego co widzialem to do pompy zaden kabel nie idzie tylko jeden waz i jedna rurka. moze Wiecie dokladniej gdzie ten kabel jest ? gdzies od tyl;u i go nie widac ?
-
Jak masz servotronic ,a pewnie masz to może Ci siadać zawór servotronica w przekłądni kierowniczej. Można go wyczyścić ,może pomoże ,u mnie troche pomogło :)
-
U mnie znowu jak odpale zimnego po calej nocy to moge jednym palcem krecic ale po rozgrzaniu juz ciezko chodzi... Możecie poweidzieć gdzie dokladnie jest ten kabel od servotronika? Kiedyś mi się zdawało ze jak ostrzej przychamowałem do ok 20km/h to kiera zaczela bardzo lekko chodzic a jak przyspieszylem to znowu ciezko.. a teraz juz tak nie dziala...
-
widziałem, ze duzo osób sie z tym meczylo na forum ale odpowiedzi nie uzyskali BOSS pisal, że wie jak uruchomic zablokowane servo ale nienapisal to chyba jego sekret xd
-
Tm nie ma żadnego sekretu , po prostu psuje się ten zawór w kolumnie ,albo jest zabrudzona kolumna i dlatego sie tak dzieje jak się nagrzeje :)
-
Ale kolumna chyba nie nagrzeje się w ciągu 2min? Bo u mnie własnie tyle mniej więcej to trwa.. odpale ze dwie minutki pochodzi i juz ciezko..
-
Jak sie dostac do tego zaworu zeby go wyczyscic ? Podobno jest tam tez jakies siteczko na ktorym sie syf zbiera.
-
Wie ktoś jak to wyczyścić?
-
U mnie była to pompa,w BMW są wyjątkowo nie trwałe i drogie, kupując używkę to loteria.Musisz sprawdzić ciśnienie pompy, musi być 130barów.Kabelek dochodzi do czujnika servotronika , który jest w przekładni ślimakowej lub w 740 przekładni kierowniczej.Wartości czujnika servotronic można sprawdzić za pomocą DISA w okienku servotronic. Cały układ wspomagania musi być szczelny,nic nie może się pocić, a już na pewno kapać olej.
-
W przyszlym tyg jade do mechanika ten zawor wyczyscic bo sam niemam nawet mozliwosci wejsc pod auto. Jak podejze jak to robi to napisze jak się tam dostac :)
-
A może by coś takiego wymyślił aby obejść servotronic i na stałe włączyć wspomaganie tak jak jest to w innych autach?