Co może być przyczyną tego że kierownica wraca bardzo ospale i czasami nie chce wogóle wrócić do jazdy na wprost???/ przekładnia kierownicza nie była jeszcze przez nikogo ruszana. W aucie mam servotronic. Denerwuje mnie to strasznie.
Wersja do druku
Co może być przyczyną tego że kierownica wraca bardzo ospale i czasami nie chce wogóle wrócić do jazdy na wprost???/ przekładnia kierownicza nie była jeszcze przez nikogo ruszana. W aucie mam servotronic. Denerwuje mnie to strasznie.
Jeśli kierownica chodzi lekko, a nie wraca, sugerowałbym sprawdzenie geometrii. Pochylenie kół i zbieżność.
Najlepiej jedź na stację z komputerowym sprzętem. Przerabiałem innych "lepiarzy" i szkoda czasu i kasy.
kiera chodzi lekko nawet bardzo. geometria calego auta została zrobiona na nowiutenskim sprzecie i dalej jest to samo
łóżyska lekko sie kreca bo zmienialem cale kolumny mcphersona
Mialem podobnie tylko w Land Roverze.Powodem takiego zachowania byl stary plyn od wspomagania,po wymianie uklad kierowniczy nie do poznania:)
ja bym raczej stawiał na zwrotnice bo to jej pochylenie powoduje powrót kkol do jazdy na wprost
płyn jest też nowy gdyż strzelił mi wąż i cały się wylał - wieć nowy ma jakieś 2 miesiące
ale co ze zwrtonicą może być nie tak. nie widać aby była ugięta, geometrie auto przeszlo wzorowo
Po pierwsze geometria, po drugie podpora drążka kierowniczego, po trzecie servotronic. Krzyżak na kolumnie jeśli występuje duży opór co pół obrotu. Opony też mogą mieć wpływ na takie zachowanie. Element geometrii odpowiedzialny za samocentrowanie to kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.
Miałem ten sam problem, servotronic nie działał, podpora się zatarła na amen, krzyżak był ciasny. Na nowych zimówkach też dużo lepiej niż na słoneczkach.
Jeżeli geometria jest ok to na pewno o zwrotnicę nie ma się co martwić.
dobra mialem ostatnio tkai sam problem w e36, kierownica mi nie wracała
pojechalem na stacje- swożnie zwrotnicy ( tak jak mówiłem w poprzednim poście) no i łączniki stabiliatorów
profilaktycznie wymieniłem też końcówki drążków jak i cale drążki
no i jak ręką odjął :P
dlatego stawiam na zwrotnice, wąs, jej łączniki itp