witam czy może ktoś miał podobny rozmiar felg i wypowie się czy i jak to pasi do e32?
1. 9j x 16 et 15
2. 8,5j x 16 et 10
Wersja do druku
witam czy może ktoś miał podobny rozmiar felg i wypowie się czy i jak to pasi do e32?
1. 9j x 16 et 15
2. 8,5j x 16 et 10
Nie miałem, ale oba rozmiary spokojnie wejdą.
8,5 ET10 - z przodu i z tyłu wejdzie bez problemu nawet opona 235
9 ET15 - z przodu nie wiem i nie jestem pewny choć na oko powinno wejść, z tyłu natomiast nie szerzej niż 245 bo może przy obciążeniu ocierać o rant błotnika.
u mnie jest 8,5 et 13 17tka z tyłu dodatkowo 2cm dystans zapraszam do galerii. jest też teraz założone jedna 16tka 8,5 ET10 na tyle z dystansem i oponą 205/60 16 i też jest miodzio. i na tych 16tkach ją zostawiam :)
tuczi z tyłu 255/40 17 na feldze 17/10 ET17 jak się nie mylę albo 13 wchodzi więc nie wiem z kąd ten Twój max 235.... mam 225/45 plus dystans 2cm na stronę i nic nie obciera do tego sportowy zawias z wylanymi amorami więc bocija tyłek często ale ranty są spoko nic nie obciera na rantach. możesz powiedzieć z kąd masz takie nietrafione info?
P.S.
mam lekko zaklepany rant błotnika
[QUOTE=godles;354972
P.S.
mam lekko zaklepany rant błotnika[/QUOTE]
Właśnie dlatego Ci nie obciera ;)
ale am 2cm dystans na stronę.... opona chowa się w nadkolu mimo tego dystansu z zapasem około pół centymetra.... więc można powiedzieć że na tą chwilę mam felgi 8,5 szeroko 16 średnicy ET-10 i opona 205/60 16. więc jak widać do wspomnianego ET10 (na plusie) mam spory zapas....
Ja mam z tyłu 10J 17" ET10(już po uwzględnieniu dystansu) i 245/40 i czasami potrafi przytrzeć, ranty nie ruszane(jeszcze;p)
no to nie wiem 10 z tyłu 255/40 z tyłu z tym że et jak pisałem 13/14 lub 17 nie pamiętam już dokładnie i bez klepania rantów itp historii się obyło. może poprostu te kilka mm robiło różnicę...
ja mialem 10 cala 17 255 40 dobrze wygladal ale nie na nasze drogi ,ladna 15 tez rzuca sie w oczy zastanow sie dobrze czy warto niszczyc zawieszenie.
Ja z tyłu mam 10x17 ET-2(minus dwa) z oponą 225/45 i obciera przy zaklepanych nadkolach. Przód 8,5J ET-5(minus pięć) z oponą 205/50 i jeszcze troszkę mogło by pójść do zewnątrz
i dlatego zdecydowałem się na 16tki.... za kaskę z 17tek oddam je do renowacji (jedna podbita i zchodzi lakier) i ranty do polerowania i będą jak nowe..... a dzięki temu że opona wąska nie będzie mną targać w koleinach a wysoki profil zaowocuje poprawa komfortu dla którego kupiłem 7er.....
Przesadzacie z tym komfortem. Ja od początku e32 jeżdżę na 17 i nie narzekam. Teraz jak mam założoną zimę (15') to nawet nie chce mi się wyjeżdżać(choroby morskiej można dostać)
To nie jest jakieś "nietrafione" albo wyssane z palca info. Wzięło się z obserwacji i kalkulacji.
Z tyłu mam założone RC 18/9" ET22, opona 265/35, sprężyny Finntec -25mm i pełną butlę LPG. W takiej konfiguracji ciężko jest wcisnąć mały palec pomiędzy rant błotnika a oponę. Jakiś tam pogląd masz na zdjęciu poniżej w sygnaturze. Usatysfakcjonowany?
No własnie. Czy nie szkoda zawieszenia i plomb w zwbach:D ? Na sprawnym zawiasie na orginalnym rozmiarze 225/60/15 lub 205/65/15 jest idealnie na nasze drogi. Sam takze schodziłem z 18 - wygladało super, jezdziło sie strasznie, pozniej 17 - troche lepiej ale dalej to nie był komfort od jakiego sie oczekuje od samochodu klasy 7er. Padło na 16 z nowymi balonami przod 215/55/16, tył 215/60/16 na szerokiej stali. Wyglada ciekawie, jezdzi sie wygodnie wiec chyba tak zostanie
nom właśnie dlatego obstawiam 16 cali :) na 17 i obniżonym zawiasie przednim było "taczkowato " :) szkoda wszystkich nowych części w zawiasie i jak Panowie mówią odrobina komfortu się przyda :)
Un mnie było tak, że zaczynałem od 15" i jeździło się super, później miałem trochę 18" ale tylko 8,5J i były na nich 245/40 i jeździło się znośnie nie było tragedii teraz mam 17" z delikatnym naciągiem (8,5J-215/45; 10J-245/40) oponyn musze mieć nadmuchane po 3.0 bo jak jest mniej to podczas wjeżdżania na krawężnik wjeżdżam felgą tak się ugina opona, a komfort został tylko gdzieś w pamięci, czuć każdą najmniejszą nierówność, a zawiasu jakiegoś mega twardego nie mam bo seryjne amory, tylko sprężyny twardsze
tuczi wejdż w mój temat.... opona 225/45 17 felga 8,5 ET13 plus 2cm na strone dystans więc zdecydowanie szerzej niż u Ciebie. do tego vogtland sportowy i mam podobnie jak u Ciebie..... z tym że rozstaw kół mam zdecydowanie większy po pierwsze ET 13 zamiast 22 po drugie dystanse jak wspomniałem 20mm na stronę.... i mam zapas w nadkolu..... dziwne jest to co piszesz
Skoro dziwne to zapraszam na Zlot i porównamy.
Dzisiaj już nie chce mi się odpakać kompa, ale jakby się komuś nudziło to niech wejdzie na www.willtheyfit.com , wpisze ustawienia moje i godlesia i sprawdzi jak to się ma w wirtualnej rzeczywistości ;)
~ wysłane poprzez Tapatalk
tuczi sprawdziłem..... u mnie jest szerzej..... tak więc zanim zaczniesz się z kimś kłócić że Twoje na wierzchu i podpierasz się tego typu stroną to sam się przekonaj czy oby napewno masz rację....
(10 znaków)
EDIT:
"Synku"... To że masz szerszą felgę nie znaczy, że masz "szerzej" :D
http://img545.imageshack.us/img545/4...nshot003fz.png
ET13 to mają felgi i dystans 2cm na stronie daje ET-7.....
nie kwestionuje Twojej wiedzy na temat 7er bo nie watpię że na ten temasz wiedzę masz większą ale w tej materii mylisz sie okropnie szkoda że ine potrafisz się do tego przyznać. pisze od początku felga ET13 8,5 cala guma 225/45 17 PLUS dystans 2cm na stronę którego nie bierzesz pod uwage i twierdzisz że u Ciebie jest szerzej...... zastanów się następnym razem zanim zaczniesz komuś uświadamiać coś co nie jest prawdą mało tego wierasz mi to na siłę posługując się screen-em ze strony.... ok wszystko ładnie pięknie tylko gdzie przy parametrach mojego koła jest dodany dystans? u mnie on jest na Twoim zestawieniu go nie ma.... i teraz pytam wprost... Dlaczego?
Dobra, rzeczywiście zapomniałem o dystansie... Przepraszam...
EDIT:
Jak niewielu potrafię przyznać się do błędu i nawet za to przeprosić ;) Na moje oko, u Ciebie główną rolę odgrywają zaklepane ranty błotników.
http://img94.imageshack.us/img94/371...shot004ipf.png
przeprosiny przyjęte :)
P.S.
na feldze 8,5 16 ET10 i dystans 2cm też jest ok opona to 205/60 16
Tak przy okazji...
http://img515.imageshack.us/img515/4...nshot006wk.png
Dodam tylko, że ten mój pierwszy post pisałem "z głowy" bez sprawdzania na tej stronie ;)
Ja mam pytanie jak sie na takich odsadzeniach jezdzi? To ze wyglada dobrze to widze,o dacha tez jest ciezko,ale chodzi mi o prowadzenie,nerwowosc. Eksploatujecie swoje 7er na codzien cieszac sie wygoda i komfortem czy tez jest to wyjazd na niedziele i na zlot zwalniajac przed kazdym dołkiem w obawie o uszkodzenie drogich kołek?
Fajnie:smile: Mozna i tak! Twoje felgi sa warte tyle ile ładna e32! Ja jednak wole swoje balony i zamiast gleby kilka centow do gory. Auto wyglada optycznie na wieksze dodatkowo szeroka stal lekko go poszerza i tam gdzie wszyscy zwalniaja ja z lekkim usmiechem dodaje gazu:cool:
nie szanując swojegu auta zupełnie.....
ja puki co się nie wypowiem bo nie mam zawieszenia z przodu. zawias mam sportowy ale zmieniam na ori który już mam przygotowany wtedy jak ogarnę mechanikę (zawias) to się wypowiem.
P.S.
co ma osadzenie do zniszczenia felgi bo nie rozumiem zupełnie?
Srednio mnie zrozumiałes! Zawias sportowy powiadasz. Najczesciej wyglada to tak ze na seryjne zmeczone amorki zakłada sie twardsze i niskie sprezyny! Duzy bład!
Auto spisuje sie dobrze tylko na prostych gładkich odcinkach dzieki obnizonemu srodkowi ciezkosci. Na normalnych polskich drogach staje sie nerwowe lekko nieprzewidywalne a seryjne amory na momecie umieraja. Duzo lepiej jest na ori springach i sportowych,raczej utwardzonych amortyzatorach,tu polecam bilstein b6.Auto jest sztywne dzieki czemu pewnie sie prowadzi nie przechyla sie w zakretach i nie buja, a dzieki standardowemu skoku amortyzatora zachowuje komfort i nie dobija na dołkach,koła maja zawsze stycznosc z podłozem! Taki zestaw jest duzo bardziej sportowy a zarazem w miare komfortowy.
Bardzo dbam o swoje samochody ze wzgledu ze to własnie ja sie nimi poruszam a swoje zycie szanuje. Niewazne czy eksploatuje auto warte 50tys czy stare 7er,zawsze mam sprawne zawieszenie ktore serwisuje i dobieram sam osobiscie oraz opony w wiekszosci nowe.
Co chodzi et na + byłem ciekaw wrazen z eksploatacji
u nie siedzi vogtland i żółty bilstein na tyle nie wiem czy to nie wspomniane B6 jeżeli tak to trzeba go bedzie oddać do regeneracji. nie wiem co siedzi z przodu ale tutaj nie ma stresu bowiem pasuja amory z e34.... ogólnie jest twarda nie taka jaką sobię wymarzyłem.... tzn tam gdzie jest amor sprawny to jest twardo czyli lewy przód i prawy tył :D
Podłączę się pod temat. Mam na lato BBS RM 16x7 ( styling 5 ) z oponami 225/55. ET bodajże 20.
Może mi ktoś powiedzieć, jaki dystans mogę maksymalnie zastosować, bez obcierania o błotnik, przy pełnym załadunku (rzadko bo rzadko, ale zdarza się)?
Zawieszenie seryjne, i raczej takie zostanie. Chodzi o poprawę własności jezdnych ( głównie chodzi o przechylanie się nadwozia ), ale też i wyglądu.
Jak masz b6 to super! Utwardzone amory przeznaczone do ori springow. Spokojnie mozna zregenerowac. Przod pasuje z e34 ale sa dwa rodzaje. Polecam te z grubym tłokiem, pamietaj tylko o gormym mocowaniu w komplecie. Na -35 powinienes byc pan zadowolony ale jak załozysz jakiegos nalesnika to i tak bedzie lekka taczka. E32 na ori zawiasie to naprawde wygodne i dobrze prowadzace sie auto!
u mnie będzie ori zawias a jak okaże się ze to B6 to: A sprzedam wylane B zrobię i będą czekać na zmianę
kecaj co do dystansu na felgę 7 szeroko i ET20.... śmiało 30mm na stronę możesz nawet dać. ja mam 8,5 cala 205/50 16 i ET10 plus 2cm dystansu daje mi ET-10 więc u Ciebie będzie też z zapasem.... ja bym szukał 35mm jak będzie przy szeroko (w co szczerze wątpię) oddasz do tokarza to ci stoczy tyle ile będziesz chciał.
sprawdziłem na tej stronie co tuczi nam link podesłał więc wychodzi że musał być dać około 4cm na stronę aby rozpompować auto tak jak u mnie jest na 16tkach.... więc 3cm z palcem w nosie możesz śmiało zakładać
Dzisiaj podszedłem z miarką do auta, dotknąłem końcem do opony i patrząc z góry sprawdzałem ile cm może przybyć. Z tyłu 3cm spokojnie, natomiast z przodu 1,5cm, bo więcej by już wystawało. Masz sklepane błotniki?
mam bynajmniej tak mi się wydaje sklepany tył. ale do mojego ET i dystansu brakuje Ci 4cm na tyle. przód nan ET13 i felgę 8,5 ale planuję za jakiś czas dać dystanse tylko nie wiem jeszcze ile....
Mógłbyś dać jakieś fotki jak to wygląda?
fotki są w moim powitaniu....