Zafascynował mnie ten samochód i to bardzo. Myślę o kupnie 735i z 2000. Co sądzicie o takim wyborze jeśli chodzi o trwałość i koszty eksploatacji.Jestem też ciekaw jakie realnie trzeba dać pieniądze za zadbany egzemplarz.
Wstawiłbym oczywiście gaz.
Wersja do druku
Zafascynował mnie ten samochód i to bardzo. Myślę o kupnie 735i z 2000. Co sądzicie o takim wyborze jeśli chodzi o trwałość i koszty eksploatacji.Jestem też ciekaw jakie realnie trzeba dać pieniądze za zadbany egzemplarz.
Wstawiłbym oczywiście gaz.
Proponował bym juz brac 740i ..
Spalanie jednolite a satysfakcja duzo wieksza :)
Ceny musisz popatrzec na zagranicznych stronkach , u nas nawet bym nie odpalal allegro ..
735 i 740 powiadasz, że mają podobne spalanie? Nie sądziłem. Właśnie widzę, że na allegro jest taka rozpiętość i zróżnicowanie cen, że zgłupiałem. A realnie do ceny z zachodniej Europy % ile trzeba doliczyć ze względu na wszelkie opłaty? A czy dużo jest samochodów importowanych z USA? i jaka jest ogólna opinia o tych egzemplarzach?
V8 to mega żywotna jednostka :)
Co do USA nie mam pojecia tu musisz uderzyć do kolegi "olejus"
Co do zagranicznych z europy byl nie dawno temat opisywany , chyba jak dobrze pamietam od wartosci auta placisz teraz 13,6% czy cos ..
E38 z USA raczej się już nie opłaca gdyż sama opłata za kontener to 1200 $ + VAT + akcyza + transport między stanowy to następne 2000-4000$Cytat:
A czy dużo jest samochodów importowanych z USA?
ceny aut E38 740
6500$ (1998)
7500 $ (1999)
9000 $ (2000)
i oczywiście auta z silnikami od 4.0 :D
www.ebay.com
Pytasz o E38 w ogóle, czy konkretnie o te motory? E38 jest wg mnie b. udanym i bezproblemowym autem - no ale my na tym forum nie jesteśmy obiektywni ;)Cytat:
Zamieszczone przez kwiatek
Silniki V8 o których tu mówimy to strzał w dziesiątkę. W 735i i 740i (od rocznika '96) stosowano dwie wersje tego samego motoru M62. Uchodzi on za jedną z najbardziej udanych jednostek wyprodukowanych przez BMW - zresztą jego kolejne "klony" napędzały potem m.in. E39 M5, terenowe X5, itp.
Trochę gorzej z silnikiem M60 stosowanym w latach '94-'95 w 740i. Był robiony ze stopu zwanego Nikasil, który reagował z paliwem i mogło to powodować grube uszkodzenia bloku, itp.
Ale jeśli celujesz w nowsze roczniki, to ten problem Cię nie dotyczy.
W 735i siedzi silnik M62B35 - zmniejszona odmiana motoru M62B44 z 740i. Stąd spalanie może być podobne, a zawsze pozostanie Ci niedosyt :)Cytat:
W Polsce generalnie sporo trupów jeździ - stąd masz na Allegro 'okazje' poniżej 20 tys. PLN. :razz: Wiadomo - what you pay is what you get...Cytat:
Import z USA to raczej wożenie drewna do lasu i w przypadku auta takiego jak E38 nie wyjdzie taniej. Tym bardziej że tuż za Odrą rozciąga się rynek na którym naprawdę można przebierać do woli.
Co do opłat z Niemiec, to trochę bardziej skomplikowane niż napisał trolu ;) Ale zupełnie inny rząd sum niż USA.
Generalnie mogę polecić człeka z Warszawy, który dwa razy przeprowadził mnie przez całą procedurę. Jeśli interesują Cię szczegóły, daj znać na priva.
A, przy okazji - nie wiem czy kategorycznie upierasz się na egzemplarz poliftingowy. Ale gdybyś chciał, to zawsze możesz rzucić okiem na moje 740, chyba mogę powiedzieć że ponadprzeciętne ;) Jak coś, to ogłoszenie jest w dziale "Sprzedam", daleko nie masz :)
Jeżeli chodzi o amerykańce to było to raczej z ciekawości.
Jeżeli chodzi o silniki to właśnie te dwie wersje mnie interesują, nie chce diesla.
Silniki M62 zachwalał mi bardzo kolega który miał starszą 7.
Tak widziałem Twoje ogłoszenie i wydaje mi się ono ciekawe. Myślę o roczniku około 2000 ponieważ mam już samochód z 1995 roku i to co w niego włożyłem starczyłoby na całkiem świeżą E65.
Reasumując wychodzi na to abym brał raczej 740i kupiony raczej za granicą.
Jak chcesz ze stanów to nie licz na niską cenę, a raczej na auto w fajnym stanie w np białym kolorze ale za pieniądze wcale niemałe.
Jak masz do wyboru 735 a 740 to nawet nie patrz na tą pierwszą z w/w powodów, chyba że trafisz ładny egzemplarz
W PL też raczej nie szukaj bo się naszukasz i nie znajdziesz :D
Do niemcowni, od prywatnego właściciela i masz szanse na dobre auto
Pozdro
Ważniejszy jest dla mnie stan techniczny niż moc choć i ona nie jest bez znaczenia.Normalne, że lepiej jest mieć więcej kucy niż mniej, tym bardziej, że spalanie jest na podobnym poziomie.Cytat:
Zamieszczone przez tristeza
Widzę, że faktycznie najlepszym sposobem jest albo kupić od pewnego właściciela lub wybrać się za naszą zachodnią granicę/
jezeli chodzi o berlin i okolice to nawet o tym nie mysl- wszystko wyczyszczone- mnostwo e39 audi i innych szajswagenow ale e38 to rzadkosc..niedawno bylismy i przywiezlismy taka 4.4 ale to byla jedna z trzech egzemplarzy ktore spotkalismy. Jedna to byl 730d po lifcie na welurach i tu dosc tanio bo sprzedawca chcial 8600E, druga to 4.0 przywieziona ze szwecji ale w stanie oplakanym- szkoda bylo naszego czasu na to auto no i trzecia to ta kotra przywiezlismy..objezdzilismy wsyzstkie place w berlinie i NIC TAM NIE MA :razz:
takze jak auto z zachodu to musisz udac sie dalej..
No nic, jakość wymaga poświęceń. A być może coś ciekawego trafi się w Polsce. :)Cytat:
Zamieszczone przez szwed147
jest owszem cos bardzo ciekawego na allegro (przynajmniej bylo) bynajmniej ze zdjec to wynika ale ceni sie bardzo dobrze- z tego co pisze to warta jest tych pieniedzy..mala podpowiedz 735iA :DCytat:
i faktycznie wyglada na rodzynka jezeli chodzi o e38 w pl ;)
Haha. Już wiem kto sprzątnął mojemu ojcu samochód sprzed nosa ;DCytat:
ale ta 730d zostala....wiesz ja mam takie zdanie ze kowal jest dobry w ciezarowkach, busach i autobusach a w osobowkach tylko benzyna ;) wzielismy 4.4 ale jak ojsciec chce to na teule strasse na placu stoi ten dizel podejrzewam ze do tej pory..Cytat:
Zamieszczone przez KubicaPL
O to ciekawe, bo z mobile.de zniknęła (ale nie wiem - może znowu jest).Cytat:
Dzięki :)
Widzę, że jednak w Polsce praktycznie nie ma co szukać. Kolega ostatnio zasugerował abym zwrócił uwagę na Szwajcarię. Jakie są Wasze opinie co do samochodów z tamtego rynku.
Szwajcarzy biedni nie są, stać ich na dobry serwis auta, nie są ogarnięci plagą "panów Mietków, co to w stodole naprawiają wszystko, począwszy od poldków, przez BMW a na Ursusie kończąc). Generalnie sporo aut jest na prawdę zadbanych i z całkiem małymi przebiegami, można trafić na bardzo ciekawie skonfigurowane individuale, ale ogólnie tak jak ja patrzę, to nie ma tam za dużo tych E38. Tak więc da się tam wychaczyć coś dobrego, ale wybór raczej skromny moim zdaniem. Jedyny serwis jaki znam to ricardo.ch, coś w stylu naszego allegro tylko wielokrotnie mniejsze i tak jak zaglądam, to trafiają sie pojedyncze E38
Ze Szwajcaria jest jeden maly problem a mianowicie NIE JEST W UNII... wiec poza akcyza, clo + cala procedura wwozowa i tranzytowa cie czeka
Tak macie rację.Cytat:
Zamieszczone przez BOSS
Nie ściągałem jeszcze samochodu z zagranicy i nie mam pojęcia jak przebiega ten proces ani czy jest bardzo uciążliwy.Na pewno pojemność silnika powoduje, że łapiemy się do najwyższej stawki akcyzy i nie wiem czy wiek samochodu nie wpływa na opłaty.Z drugiej strony samochody z Szwajcarii są raczej zadbane no i ich drogi są też odpowiedniej jakości.Jeżeli ktoś w w tym przypadku ja szuka "pewnego" samochodu na dłużej to może warto zgłębić temat dogłębniej.
Małą podaż na tamtym rynku łatwo zrozumieć, z tego co się orientuję oni preferują w swoim górzystym kraju czterołapy.
Mysle ze zakladanie ze akurat trafisz taka 7demke w dobrym stanie to zle podejscie. Wedlug mnie powinienes sie zdecydowac co do wyposazenia i wtedy szukac. Rocznik tez nie jest bardzo wazny bardziej przejechane km. Najwazniejsz nie napalac sie bo to odbiera logiczne rozumowanie i mozesz nie zauwazyc niektorych istotnych rzeczy.Cytat:
Ja na poczatku szukalem 4,4l ogladalem pare i wielkiej rewelacji nie bylo, nagle gdy juz mialem umawiac na nastepna wizyte gosc umiescil ogloszenie ze ma 730i. Najpierw obejrzalem ja cala z zewnatrz, silnik, byly male pierdolki, zawsze beda. Gdy do niej wsiadlem poczulem cos :D tego sie nie da opisac moze jestem psychiczny :P ale to jak (milosc od pierwszego) wiedzialem ze to ona moja E38 to byl strzl w 10.
Chcialem miec siedzenia podgrzewane ona nie ma ale to juz nie mialo znaczenia :] Musi byc cos w aucie i wtedy bedziesz wiedziec ze to dla ciebie. Zycze powodzonka co do wyboru.
dokładnie tak samo było ze mną, szukałem auta zadbanego, chciałem z m62 740 ale to nie było ostateczne kryterium... szukałem... szukałem... :D i wpadłem w biedną wersję 7er z 94 730i z m60... z manualem... :D i jestem z niej mega zadowolony - znalazłem ją w polsce, stała nieopodal... mojej pracy... a szukanie daleko czasami prowadzi do dużych kosztów... :D no i jedziesz 1000km i stoisz przy 7 i patrzysz na nią... jest trup... ale jak tu wracać z pustymi rękami... ilu z was tak kupiło auto?? pisać szczerą prawde!! ;)
;D ;D ;D Ja tak kupiłem mój samochód.Z racjonalnego punktu widzenia zrobiłem głupotę jakich mało a jeszcze większą gdy wpompowałem w niego furę kasy.Cytat:
Zamieszczone przez Flashpointman
Nie upieram się na 735i.Z Waszych wypowiedzi kształtuje mi się już pewien pogląd na sprawę. Wiem, że nie chcę diesla, wiem, że chcę automat.Czyli wychodzi benzyna ale wolę 8-cylindrowego niż 6. Koniecznie musi być elektryka siedzeń.Pozostałe luksusy też mile widziane - szczególnie prtronic przód i tył oraz lusterka z funkcją cofania.
7er to nie jest może zakochanie co trafienia w moje potrzeby - raczej tak bym to widział.
Akcyza to w przypadku auta spoza Unii najmniejszy problem- wiekszym jest CLO i VAT ktore tez trzeba zaplacic
Za naszą zachodnią granicą są jeszcze dobre sztuki do kupienia, kwestia finansowa, jak masz więcej pieniędzy to lepszy kąsek czy też sztukę wyszukasz. Przeciętny Niemiec nie ładuje się w dużą pojemność. Sam szukałem na MOBILE.DE, pojechałem i kupiłem. POWODZENIA ;) :D
Hm a co rozumiesz pod pojęciem więcej pieniędzy? Ja już zgłupiałem jakie są realne kwoty które trzeba zapłacić za zadbane egzemplarze z końcówki produkcji.Roczniki powiedzmy 1998-2000 z przebiegiem hmmm, rozsądnym :DCytat:
Zamieszczone przez max mt
Jak wiadomo w dobrym stanie egzemplarz nie zostanie sprzedany za 5tyś. euro. Niemcy nie są też głupi i wiedzą ile kosztują dobre samochody ;) Najlepiej szukać auta od prywatnego sprzedawcy, bo komisy często picują auta do sprzedaży, tak jak u nas :] Choć i prywatny sprzedawca może być kawał cwaniaka. Różnie z tym bywa, jak w życiu :D
Nic prostszego - nałóż odpowiednie kryteria w wyszukiwarce mobile.de i autoscout24.de - odrzuć te z dołu stawki (często nawet po fotach widać że to trupy) - i będziesz wiedział od ilu się zaczynają interesujące Cię modele :)Cytat:
No i komisy też rekomendowałbym pominąć.