-
pompa olejowa m30b30
Witam... Panowie jesli cos zle napisalem to odrazu mnie poprawcie bo nowy jestem i nie ogarniam... A wiec mam pytanie co do pompy oleju bo slyszalem ze mozna za pomoca jakiejs srobki zwiekszyc jej cisnienie a ze szukalem na ten temat informacji i nie znalazlem nic oprocz tego ze trzeba ja wymienic wiec pytam sam bo moze ktos wie... problem jest taki ze przy zimnym starcie przez chwile cos jarmoli w silniku i swieci sie kontrolka oleju... jak zgasnie to wszystko ucicha i jest git. Wiec jak ktos cos wie bede wdzieczny za pomoc
-
Pierwsze słyszę żeby można było regulować ciśnienie w pompie oleju:p Masz raczej do wymiany obudowę filtra oleju, a podczas postoju gdy silnik pracuje też ci się zapala kontrolka ??
-
taki problem mam tylko rano z ta kontrolka... w sumie to nic do niej nie mam ale zastanawia mnie to stukanie w silniku podczas jej swiecenia. Ktos mi to kiedys mowil ze pompa cisnienia nie dajeje no ale co tam w nim tak wali to nikt nie wiedzial , co gorsze teraz nawet jak jest rozgrzana to slychac delikatne jarmolenie. Zaworki ustawione obudowa filtra zmieniona wczoraj i dalej to samo no a kontrolka jak pisalem wczesniej swieci tylko rano. A i jak ja kupilem bylo git po zmianie oleju tak sie zrobilo bo nie wiedzialem jaki byl wczesniej zalany i wlalem mobila 15w40 co do przebiegu silnika to ma niby nalatane 298.000
-
Olej 15w40 czyli mineralny z tego co wiem to nie nadaje się zupełne do warunków zimowych ( podczas mrozów robi się bardzo gęsty) ja jak kupiłem auto od razu z mineralnego zmieniłem na półsyntetyk. Jesteś pewien że zaworek który się znajduje w obudowie filtra jest sprawny bo u mnie występuję ten sam problem w sensie palącej się długo kontrolki ciśnienia oleju po całonocnym postoju. Jest to na 100% wina zaworka. Co do stukania to nie mam pojęcia co to może być.
-
Pierwsza zmiana oleju po kupnie auta i właśnie wtedy weryfikuje się ile było naprawdę warte.
-
Może któraś z panewek klepie,jak tak to przebieg pomnóż razy 3.Jedź do dobrego serwisu niech osłuchają silnik stetoskopem,żeby nie było tak jak u mojego znajomego w m30,najpierw wymienili całą góre(głowica,wałek,dzwigienki),później dół(panewki,szlif wału), a okazało się,że klepał sworzeń tłoka,silnik rozbierany trzy razy,o kosztach już nie wspominam.
-
wymien na poczatek ten oring na koncu szpilki co skreca dekiel filtra oleju. czesto pomaga.
-
Im mniejsza temperatura no podwórku tym dłużej u mnie się świeci ciśnienie. Pojawia się komunikat o niskim ciśnieniu i po chwili gaśnie kontrolka. Zaworek na 100% puszcza, bo kiedyś go wyjąłem i gumowa uszczelka po tylu latach zrobiła się plastikowa i prześwity widać. Obudowe zmieniłeś, ale pewnie na używaną, a one wszystkie mają już tyle lat co Twoja. Zbieram się psychicznie, żeby jeszcze raz wydziubać ten zaworek i zwykły oring założyć. Tylko zastanawiam się czy gorzej nie nabroję i czy może być gorzej.
-
Dlugo to trwalo ale temat klekotania ogarniety... Mianowicie 5 razy sciagalem pokrwe zaworow zeby je ustawic bo to klekotanie mnie dobijalo i w koncu za tym wlasnie 5 razem po sciagnieciu pokrywy dojrzalem naktetke taka ala zloty kolor na 10 klucz. Wygladala jak nowa i myslalem ze sie odkrecila od czegos no ale po paro godzinnych ogledzinach stwierdzilem ze komus kiedys jak ustawial zaworki musiala wpasc do glowicy. Postanowilem wiec ze skrece wszystko do kupy i odpale moja Beatke:D co sie okazalo ku mojemu zdziwieniu to cale klekotanie ustalo i na zimnym i na cieplym:smile:. temat swiecacej sie kontrolki postanowilem pozostawic do wiosny bo jak narazie swieci sie tylko rano i mysle ze da sie z tym jezdzic... Oczywiscie jak ta kontrolke ogarne i dowiem sie czegos ciekawegoto odrazu o tym napisze.., dzieki Wszystkim za pomoc... Pozdrawiam
-
Jak ogarniesz kontrolke to daj znac, bo ciekawi mnie jej temat :) Ja tak odpalam i jezdze od poczatku chlodniejszych dni i na razie problemow brak. Niestety jestem po przeprowadzce i czas i pieniadze na dom poswiecam, a nie na samochod :(
-
No i nie sadzilem ze tak szybko napisze:( co do kontrolki to wyswiecila panewke ale nie wiem ktora bo brak warunkow do sprawdzenia...
Wiec jak komus sie swieci rano nawet przez pare sekund to niech robi co moze zeby przestala bo mi panewke zlapalo podczas jazdy pod gorke na 2 biegu:(
-
Hmm nie rozumiem co ma świecąca się kontrolka przy odpalaniu z rańca do panewki w czasie jazdy?? Moim zdaniem to miałeś panewy zużyte i któraś złapała i tyle albo pompa oleju już nie domaga.
-
u mnie było tak,że na biegu jałowym(na luzie) zapalała się kontrolka oleju i komunikat Stop!Oldruck Motor-małe ciśnienie oleju,a jak dałem gazu to gasła.
Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju i to samo ,okazało się ,że panewki są do wymiany.
Kupiłem panewki nominalne(koszt 450 zł.+wymiana oleju Mobil 2000 10w40)
Założyłem i śmiga .
a co do kontrolki oleju to mnie po nocy świeci po od paleniu 1-2 sekundy i to jest wina zaworka w filtrze oleju ,a nie panewki.
powodzenia