Szukalem ale nie moglem znalesc wiec moje pytanie czy mozna zmienic amortyzatory NIVO na zwykle? Czy jest potrzebna jakas specjalna przerobka w tym celu?
Wersja do druku
Szukalem ale nie moglem znalesc wiec moje pytanie czy mozna zmienic amortyzatory NIVO na zwykle? Czy jest potrzebna jakas specjalna przerobka w tym celu?
Podpinam się pod pytanie.
Ja normlanie zmienilem amorki z przodu.Nie ma zadnych problemow ale nie wiem jak z tylem bo tych nie zmienialem
Przypominam tylko że system Nivo dotyczy właśnie tyłu bo z przodu są zwykłe amortyzatory. Inaczej ma się sprawa w przypadku systemu EDC lub S-EDC.
pisz do zdzira850 on miał nivo w e32 a już ma zwykle ale z tego co się orientuje to nie jest zadowolony z tej operacji..
Czemu chcesz usunąć Nivo?Nie ma z tym problemu,wystarczy założyć zwykłe amortyzatory i zmienić pompe wspomagania.Jeśli będziesz zmieniać daj znać potzrbuje kilka części do nivo.
Moje nivo nie dziala,choc poprzednik twierdzil,że jest ok. Jednak na kanale widac,że system jest spiety strepsem. Nie reaguje też na żadna regulacje. Nie mam na miejscu magika od nivo wiec wole na razie zmienic i rozkminiac,co jest nie hallo.
ja zmieniłem nivo u siebie na zwykłe amory, zarówno przód jak i tył pasuje bez żadnego problemu.
Pompy u siebie nie zmieniałem, przewody zostaly, po prostu zaślepiłem tam gdzie była dogodna mozliwość.
Z przodu miałem s-edc i tak samo nie było zadnych problemów
Owszem można po prostu zmienić amortyzatory na zwykle i tyle. Pompy również można nie zmienić ale wówczas trzeba przewody najlepiej ze sobą połączyć tak żeby był obieg płynu cały czas. Nie wolno ich po prostu zaślepić i tyle gdyż w tym przypadku pompa wyzionie ducha niebawem.
Usunięcie Nivo jest nierozsądne. Producent samochodu przystosował masę własną pojazdu do systemu zawieszenia. Możesz wymienić Nivo jeżeli chcesz się zabić. Miałem ten sam dylemat kilka miesięcy temu. W Gdańsku znajduje się firma Nagengast nr telefonu to 583025633, która regeneruje amortyzatory i daje 12 miesięczną gwarancję. Proponuję zakup używek z dawcy i ich regenerację a następnie ewentualnego zapasu. Koszt regeneracji jak dobrze pamiętam to około 800 pln od sztuki. Nivo zostało zamontowane w tym samochodzie w określonym celu z pewnością nie po to żeby je usuwać. Nie polecam tego zabiegu.
Fajnie,ale moje amory sa ok. Co zrobic,jeśli system nie dziala,a auto stoi jak koza?
Nie rozumiem pytania, należy to naprawić. System jest prosty jak budowa cepa, każdy mechanik to zrobi. Potem wysokość regulujesz jak jest napisane w manualu bentleya i z głowy.
Skąd wiesz, że amortyzatory są ok, skoro system nie działa, to że nie leją, nie znaczy, że są sprawne. Gruszki też nie sprawdzisz, czy jest dobra jak nie działa system.
Może zamienić na zwykłe amory, ale to będzie droższa operacja, bo masz do wymiany mocowanie amorka, sprężynę(co wcale nie jest łatwo dobrać do fabryczne wysokości auta) oraz sam amortyzator. Poza tym ktoś kto się orientuje musi unieszkodliwić wyjście z pompy NIVO, jest parę sposobów.
Jeżeli samochód stoi jak koza to masz problem z pompą albo układ jest nieszczelny. Nie ma tutaj innej filozofii. Na stronie e39.org anglojęzycznej coprawda jest podane rozwiązanie problemu. Postram się poszukać i wyślę Tobie jakoś podczas weekendu jak ktoś temu zaradzał. Stoi jak koza tzn jak?
Tzn wysoko :rolleyes:Cytat:
Stoi jak koza tzn jak?
http://img703.imageshack.us/img703/587/dsc0085ow.jpg
http://img513.imageshack.us/img513/4600/dsc0092dj.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/5228/dsc0083sq.jpg
800 ZL ZA REGENERACJE? wole kupic nowe
u mnie w e38 jakiś OSIOł zdemontował nivo i auto stoi jak "taczka" tył jest o 5,5cm niżej niż przód. chciałbym wrocić do nivo ale nie wiem co i jak bo tylko jakieś przewody wszystko jest tandetne bez tego nivo, bo chce abo wrócić do nivo albo zglebić przód. powiedzcie co wchodzi w skład nivo i gdzie co jest umiejscowione?
coś tam rozumiem z tego tylko gdzie jest umiejscowiona pompa nivo?
Po wykreceniu gruszki wystarczy delikatnie wsadzic coś do środka...np wkład od długopisu...powinien wejśc tylko około 2-3 cm...jesli wchodzi do końca to znaczy,że nie ma już membrany...a co do problemu autora wątku to najprawdopodobniej gruszki ma walnięte.U mnie gruchy są do wymiany i tył jest bardzo twardy.Jeśli nie chcesz kupować nowych gruch...bo tanie nie są...to mozesz kupic używki...ostrzegam,że nie pasują od E23 chociaż wyglądają identycznie...pasują natomiast i mają ten sam numer od E30 i E34...ja kupiłem 2 od E30 ale nie miałem jeszcze czasu wymienić.Pozdrawiam.Edit...Sorry...dopiero teraz zajarzyłem,że chyba chodzi o E38 a nie E32...jeśli o E38 to post można usunąć...ale sprawdzenie gruch pewnie wygląda tak samo.
Jak gruszka pada to auto nie opada...tzn opadnie jak stoi dłużej ale po odpaleniu normalnie się podnosi...jak pada gruszka to tył staje się sztywny jak beton...to typowy objaw...tak samo miałem w W124...po wymianie gruch ideał...i tak samo jest w E32...ale gruch jeszcze nie wymieniłem.