Witam!
Przymierzam się do kupna opon letnich i nie wiem jaką firmę wybrać?
Co polecacie?
Mam felgi "Słoneczka" 19"
Myślę o takich w miarę dobrych cenach!
Hankook ?
Yokohama ?
.... ?
Pozdrawiam!
Deluxe!
Wersja do druku
Witam!
Przymierzam się do kupna opon letnich i nie wiem jaką firmę wybrać?
Co polecacie?
Mam felgi "Słoneczka" 19"
Myślę o takich w miarę dobrych cenach!
Hankook ?
Yokohama ?
.... ?
Pozdrawiam!
Deluxe!
Vredestein Ultrac Sessanta, troszke drogie ale design rekompensuje. Sa bardzo ciche, zwlaszcza jak sa jeszcze nowe
Nie polecam Dunlop SP 01, zwłaszcza na przód :/
Khumo Ecsta SPT KU31 te oponki polecam . Tanie ciche , fajnie mi sie na nich jezdzilo w e38 i teraz tez planuje kupic 2 szt do e65 na tyl .
Ja mam Fulda Carat Exelero i jestem zadowolony.
odradzam Hankook-a zaje**scie śliskie na wodzie.... kilka razy sie przejechalem.... o dziwo zyje... nigdy wiecej tej marki opon nie kupie....
ja mam falkeny i jest super,
Moze by tak kazdy napisal o jakim modelu opony mowa. Pisanie o producencie to totalna bzdura. Czasem maja po kilka modeli opon .
klasa premium: michelin, GY, bridgestone, dunlop, reszta to wynalazki :-)
krzywy
a Pirelli to nie premium?
zabył :-)
warto wziąć pod uwagę że nie wszyscy mają siano na komplet nowych a nie chcą koniecznie użwek. Dlatego wartościowe opinie będą tych, którzy uzywali lub uzywają tzw budżetowych opon.
Wpisanie samej marki oponiarskiej to mało przydatna opinia :p
Yokohama ADAVAN SPORT V 103 .....Ktoś uzywał tej opony??????????????????????????????????????????
Jak kogoś stać i jeszcze znajdzie to polecam Bridgestone ER300. Po prostu mistrzostwo w swojej klasie.
Yokohamy mozna brać w ciemno bo są rewelacyjne, prócz tego moge polecić uniroyal rainsport 2 bo też genialne na nasze kałuże a może nawet i bajora czasami :)
A na felgę 15 co byście polecili za w miarę rozsądną cenę? W zasadzie zbyt dużego wyboru nie ma, z tych co wydają się ciekawe to są:
Vredestein Sportrac 3
Uniroyal RainExpert
Falken ZE912
Nokian Z
Bridgestone Turanza ER300 - tu już wyższa cena
A używał ktoś :HANKOOK Ventus S-1 EVO K-107 ???
tak ja ich uzywam i szczerze polecam
ADASIO, prawdziwi faceci nie używają...:laugh:
Ja mam Falkeny 19tki na lato i jestem zadowolony..
HANKOOK Ventus S-1 EVO K-107 jezdzi sie super tylko szybko sie zdzieraja .
Szybko to znaczy ile czasu / sezon , dwa?
Spokojnie 2 wytrzyma ja mam 2 sezon i nic się nie dzieje i bieżnika jest jeszcze sporo więc mysle że przy spokojnej jeżdzie 3-4 sezony spokojnie
chyba że dajesz w p... z każdych świateł no to może kilka miesięcy
Myślę że chyba się zdecyduje na Yokohama ADVAN Sport V103 !
Nie wiem czy dobry wybór ? Czy jest jeszcze coś w tej cenie godnego polecenia?
Pozdrawiam!Deluxe
Panowie jest mozliwosc umieszczenia na jednej osi ,po jednej stronie opony rozmiar 235/35/20 ,a drugiej stronie 245/35/20 ? chodzi tylko o szerokość o ten 1 cm
panowie jaki rozmiar zaaplikować do e32 felga 8,5j 17 cali zawieszenie zwykłe nie będzie obniżana (jest teraz i po zmianie zawieszenia na zwykłe opony 225/45 17 znikneły na aucie poawiła się wieeeelka dziura w nadkolach) zastanawia mnie rozmiar 225/50 235/50 lub 225/55 który byście polecili?
wygląda że nie ale na nie poważne pytania zwykłem nie odpowiadać......
patrzac na to co kolega podal to promień opony w rozmiarze 225/50/17 jest najblizej normalnosci (i tak wychodzi wiekszy promien niz seryjna wielkosc). Tylko ze ten rozmiar jest za waski na felge 8,5 cala. Juz nawet o tragicznym wygladzie nie mowie, po prostu tak nie powinno sie jezdzic.
Rozmiar opony 235/50/17 tez jest za waski na felge 8,5 cala, nie wspomne juz o 225/55.
nie jechać wiecej jak 60 km/h i jako dojazdówke możesz założyć zanim nie dotrzesz do wulkanizacji i nie zalozysz tego co trzeba :)Cytat:
Zamieszczone przez Riki
Na szerokosci jest roznica 1cm, ale na obwodzie kół 2 cm. Pomyśl zanim założysz jak to bedzie jechalo, co na to skrzynia i kontrola trakcji powie to nie wiem
kolego o czym Ty pierdzielisz..... na tą chwilę mam opony 225 zdjęcia w galerii e32 zapoznaj się później wypowiadaj..... 225 czyli 22,5 cm 8,5 cala czyli? około 22cm nawet o naciągu nie ma mowy więc o co Ci chodzi..... nei wiem..... ori opona to 225/60 15 więc nie wiem jak 225/45 17 jest mniejsze? link z danymi... jedyne co się nie zgadza to że to rzędówka a nie vidlasta 6tka http://www.bmw-tech.pl/bmw/seria_7/e32/80/e32_735i.html
P.S.
dla mnie na feldze 8,5 cala możesz mieć balon 245 nic mi do tego.... ja na 9 calach w e30 miałem 205 45 16 i było bajecznie. na 10/17 w e34 255 40 i moim zdaniem zbyt szeroka (brak naciągu) tutaj ma być opona bez naciągu ale wyższa bo po demontażu gleby na ori zawias koło 225/45 17 wpadło we wnękę i wygląda koszmarnie..... co nie zmienia faktu że jest mniejsze niż 225/60 15 a najmilej widzianym rozwiarem jest 205 55 17 :D
zapomniałem dodać.... 225/50 17 jest na przodzie fotki w galerii jak wspominałem czy tragicznie wygląda? oceńcie sami.....
pisales posta wiec myslalem ze jestes w potrzebie. Więc specjalnie siedze, trace czas i licze ci kolego, jak czlowiekowi (baranowi), na KALKULATORZE DOBORU OPON.
Nie pasuje ci poprawna odpowiedz to mozesz sobie nawet kola od zuka tam zalozyc.
słuchaj mnie uważnie..... sprawdź opone 225 60 15 i 225 50 17.... potem zapoznaj się z kreyterium dobierania zamienników rozmiarów opon..... opony wyższe pytam bo chce aby 7ka była miękka i wygodna a nie jak wóz drabiniasty..... i też korzystam z KALKULATORA DOBORU OPON panie wszystko wiedzący..... zapoznałeś się z galerią? tak le wyglada opona 225 na feldze 8,5? co jest nie tak w takim układzie proszę napisz bo ja nie widze nic co było by niepokojące..... kalkulator tego nie napisze zapewniam.....
Witam!
Używa ktoś opon Michelin PILOT PRIMACY ????Yokohama Advan Sport V103
Trzeba coś wybrać:)
Pozdrawiam!
michałki miałem w 5er.... mi nie przypadły do gustu.... są twarde i mało komfortowe zmieniłem na dunlopa sp sport i zmiana była na duży plus. jeżeli ja bym miał wybierać z tych dwóch do yoko bo michałki mi nie leżą...
Dzięki :)Może jakieś inne propozycje?
Ja mogę polecić Nokiany ZG2. Teraz będę jeździł na nich drugi sezon i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tą oponą. Jest cicha, dobrze sprawuje się zarówno na suchej, jak i mokrej nawierzchni. W moim odczuciu nie odbiega od Dunlopa SP Sport 9000, a to myślę że jest dobra rekomendacja Nokiana.
Padło na Dunlop SP 01 :)