Witam ... ostatnio zauważyłem że silnik dłużej się nagrzewa ... po tym jak zgaśnie podświetlenie zegarów po jakimś czasie znowu się zapali.
Jak się sprawdza temperaturę silnika ?
Wersja do druku
Witam ... ostatnio zauważyłem że silnik dłużej się nagrzewa ... po tym jak zgaśnie podświetlenie zegarów po jakimś czasie znowu się zapali.
Jak się sprawdza temperaturę silnika ?
Olej sprawdź na INPIE czy termostat się nie blokuje. U mnie ogólnie jak jest zimno i pasek znika to czasami pojawi się z powrotem ale na jakieś 1-2 sek i znika wtedy już go ponownie nie widzę.
W ukrytym menu na zegarach:
https://www.youtube.com/watch?v=8nxr_M2Y6dk
można też to robić podczas jazdy tylko sobie podlicz ile wynosi suma twoich 5 ostatnich liczb z nr.vin.
szkoda że jakoś tego filmiku jest słaba i nic nie widać ;/
a też mam podejrzenie o padnięty termostat i muszę zmonitorować temperaturę cieczy.
Witam. Panowie wyjasnijcie prosze o co chodzi z tym podswietlaniem tarczy i zwiazkiem z temperatura? Pewniego razu podswietlala sie tarcza zegarow i nijak nie moglem tego wylaczyc, myslalem ze to jakas opcja i szukalem... Pozatym dosc denerwujace jest to ze temperatury nigdzie nie widac...
Po odpaleniu zimnego auta na obrotomierzu pokazuje sie pasek ktory przedstawia zakres obrotow ktorych nie powinno sie przekraczac.
W miare rozgrzewania silnika pasek znika.
Temperature cieczy mozna sprawdzic tylko w ukrytym menu.
Sebek koledze chyba chodzi nie o pasek ale o całą tarcze. Jak zapalisz na zimnym motorze to zegary są całe pomarańczowe w środku. Kiedy ciecz osiągnie optymalną temperaturę środek zegarów zrobi się czarny.
No to cos dziwnego sie u mnie dzieje, bo polowe trasy mi sie to swiecilo (podswietlona tarcza na pomaranczowo) a teraz jak odpalam to w ogole sie nic nie swieci, jest na czarno. Jak to rozumiec? Problemy z termostatem?
A u mnie się nic nie zapala... Myślałem zawsze, że to tyczy sie tylko benz, ale z tego co widze kolega ma diesla. Tak więc jak to jest?
U mnie też jest coś takiego, że jak na zimnym odpalam to tarcze są pomarańczowe jest pasek który zanika przy rozgrzaniu tarcze gasną, ale po chwili się włączą na kilka sekund i znów zgasną potrafi zrobić tak trzy razy i potem jest ok. Diagnozowałem to auto-comem bo taki posiada i ciągle pojawia się błąd termostat zablokowany, ale auto dobrze grzeje w środku i w miarę szybko jednak wydaje mi się, że ten objaw będzie pewnie przyczyną padniętego termostatu
Też tak myślę tym bardziej, że nawet komp mówi że jest zablokowany. Tak na marginesie ile kosztuje nowy??
Masz:
- na forum dział z częściami
- Allegro
- Aso
- używki
poszperaj bo z głowy Ci ceny nie powiem
Wejdź w ukryte munu i tam sprawdź temp. silnika. Wszystko już było tylko czytać i oczywiście szukać.
Chodzi mi o ten pasek który pojawia się na obrotomierzu i pokazuje do jakich obrotów maksymalnie powinno się w danym momencie jechać to to trzeba odblokować? myślałem że to standard??
Jeśli jej nie masz to musisz ją dokodować.... Ogólnie nieciekawa sprawa jak ktoś tego nie ma , z drugiej strony to po samych obrotach można samemu stwierdzić kiedy może auto dostać w palnik a kiedy nie....
Ja mam bardzo doposażoną wersje i naszczęście już to mam :)
Odgrzeje kotleta... U mnie nie świeciły tylko pod tempomacie. A dziwnym chyba restarcie zegarów zapalily się i swiecą ciągle. Czy jest opcja wyłączenia tego??
Kolego, autokorekta zrobiła swoje i ciężko zrozumieć, co chciałeś napisać. Napisz jeszcze raz, o co chodzi.
Chodzi o środkowe podświetlenie tarcz. Wcześniej tylko one się podświetlały kiedy włączyłem tempomat. Od jakiegoś czasu podświetlana się cały czas. Przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło
A masz taki pasek na obrotomierzu jak na tym zdjęciu:
https://hermesautoparts.com/producti...i%20760Li7.jpg
??
To jest wskaźnik zimnego silnika i oznacza obroty, na które nie powinno się wkręcać silnika. Pasek z czasem się skraca, aż znika i podświetlenie zegarów też. Jeżeli coś takiego się nie dzieje, to możliwe, że masz problem z czujnikiem temperatury, ewentualnie coś z układem chłodzenia.
Sprawdź w navi czy nie masz miejsca docelowego wybranego
Navi się samo wył więc raczej bedzie problem z temperaturą silnka
Podświetla :)
Zrób fotkę jak to wyglada. Miałem posobnie i uwalone były wyświetlacze. Kupiłem Angielskie zegary za 29zl i przełożyłem same wyświetlacze. Sa rozpinane na taśmy.
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
jest ten pasek i on sie zmniejsza tak jak powinien z tym ze odpalam auto i tarcze już się podświetlają nawet nie włączając świateł jak i zapłonu
http://s2.ifotos.pl/mini/201709191_qrpnnna.jpg
Bo one będą się podświetlać nawet bez zapalonych świateł dopóki jest ten pasek.
Właśnie jestem problem że wcześniej się nie świeciły A teraz ciągle się świecą i nie chcą się wyłączyć
Odpowiedzi masz już na poprzedniej stronie :thumb: