witam mam pytanie czy wiecie coś odnośnie akcyzy na zakupione auto z zagranicy mam zamiar takie kupić i podobno urzędy naliczają ją na podstawie jakichś cenników czy wie ktoś coś więcej na ten temat?
Wersja do druku
witam mam pytanie czy wiecie coś odnośnie akcyzy na zakupione auto z zagranicy mam zamiar takie kupić i podobno urzędy naliczają ją na podstawie jakichś cenników czy wie ktoś coś więcej na ten temat?
tak wedlug tzw eurotaxu. Placisz teraz nie od podanej ceny w umowie ale od wartosci rynkowej samochodu. Dla auta powyzej 2000ccm jest 13.6% od wartosci rynkowej tego pojazdu. Takze na umowie mozesz sobie wypisywac co tylko chcesz a akcyza to juz osobna sprawa...
A czy ten nowy przepis dotyczy również samochodów dostawczych? Pytam ponieważ przymierzam się do zmiany auta dostawczego i interesuje mnie ford transit 2002-2003. Dzięki za info.
...a gdzie mozna wartosc eurotaxu sprawdzic (na stronie eutotax chca kaske)
Pozdr.
najlepsze jest to ze ponoc eurotax jest wprowadzony rowniez na auta z polski- mianowicie jezeli kupisz furke z polski to takze placisz ten podatekCytat:
Zamieszczone przez raf_jez
jezeli chodzi o auta dostawcze to dokladnie nie wiem ale na moj gust to bankowo tych tez to dotyczy...
a gdzie mozna sprawdzic Grzes to nie wiem
Ciężarowych to nie dotyczy , bo kwota jest naliczana przy akcyzie w urzędzie celnym a ciężarowe nie zgłasza się w celnym tylko od razu do urzędu skarbowego i rejestracja.
Ale oczywiście problem jest kiedy sprowadzone auto jest lekko uszkodzone. Wtedy tylko wycena rzeczoznawcy ??
Dzięki za odp, ale ponieważ nigdy jeszcze nic nie sprowadzałem, a zamierzam dostawczaka, dlatego zapytam jeszcze raz w celu upewnienia się. Rozumiem, że jadę sobie przykładowo do Niemiec, kupuję upatrzony wóz, wykupuję na miejscu tablice i ubezpieczenie, wracam do Polski robię przegląd, idę do Skarbówki, tłumaczę dokumenty (w celu oszczędności piszę umowę kupna sprzedaży na 2-języcznym druku) i pozostaje tylko wykupić OC i zarejestrować? Czy ktoś mi może napisać jaki to mniej więcej koszt? Dla podpowiedzi dodam, że interesuje mnie Ford Transit 2003r cena 7000-8000E. Dzięki i pozdrawiamCytat:
Zamieszczone przez aneta77
ja osobiscie wolalbym kupic od handlarza juz zarejestrowane- mniej biegania. Niedawno kupilem iveco daily (polecam) wlasnie od handlarza z lubina i od niego droga prosto do wydzialu komunikacji pozniej ubezpieczenie. A co do dostawczych to jest na nie akcyza a dlaczego:Cytat:
a dlatego ze jest to auto do 3.5 dmc wiec nie jest to jeszcze ciezarowka. Nie bierz forda bo bedziesz narzekal na niego- polecam Ci takie auta jak: renault master- w swojej kategorii jest malo psujacy sie, wygodny i malo pali, to samo dotyczy fiata ducato- podobno najlepszy dostawczak, firmy bardzo je sobie chwala (to nie jest zwykly fiat typu palio, bravo itd) no i jezeli chodzi o zywotnosc silnika to oczywiscie iveco...ja mam max dlugie max wysokie- dlugoscia podobne do najdluzeszego sprintera i dluzsze od maxi ducato, tranzita, mastera itp. Nie mowiac juz o komforcie jazdy (fotel dmuchany, delkatnie Cie buja jak w ciezarowce ;) ) auto jest z 2000r, michu ma iveco z lat 90tych (nie pamietam rocznika dokladnie) i rownierz je sobie chwali. Moj znajomy ma z roku 96, nastukane juz ponad 300tkm i auto lata dalej bez remontow i napraw- na bierzaco, wiadomo- klocki, filtry i olej.. Tak wiec jezeli zalezy Ci na silniku i komforcie jazdy (w kazdym innym busie auto skacze na dziurach a Ty razem z nim) to goraco polecam iveco.
pzdr
Nie wiem może akcyzę wprowadzili na ciężarowe ale jakoś przeoczyłam to , mimo że się tym zajmuje, i jeszcze nie słyszałam aby ktoś płacił akcyzę za LKW. Powyżej 3,5 wykupuję się koncesję ale nie akcyzę.
masz racje na samochody ciezarowe nie ma akcyzy tylko badania,wydzial komunikacji,chyba skarbowka.tak rejestrowalem chryslera grand voyagera 2003r.cztery osoby plus przestrzen ladunkowa ale oczywiscie mam komplet siedzen i po pol roku zmieniam na osobowy.pozdrowienia wszystkim
Szwedu co ty piszesz :faint: - auta majace wpis w dowodzie ze sa ciezarowe SA ZWOLNIONE Z AKCYZY - obojetnie czy to bedzie seicento van czy 40-to tonowy kolos, to auto ciezarowe i koniec, bez wzgledu na DMC!Cytat:
Zamieszczone przez szwed147
pod tym wlasnie jednym jedynym warunkiem- ZE MAJA TAKI WPIS a jak go nie maja to akcyza :]Cytat:
Zamieszczone przez BOSS
a ja troche nie na temat.. ale do wypowiedzi szweda - fiat ducato?:) przeciez to najgorsze scierwo jakie moze byc :) jezdzilem sporo czasu takim wynalazkiem w turbo ropniaku i nikomu nie polecam tego auta!:) nie mam porownania do innych.. bo tylko takim jezdzilem, ale dla mnie to APOKALIPSA :)
z podstawowych usterek jakie zdarzaly sie bardzo czesto to:
* co pare dni palila sie jedna zarowka ze swiatel mijania ( a zeby ja wymienic to trzeba zdejmwoac maskownice )
* nagrzewnica co chwile padala
* turbina
* psuly sie na potege zamki w drzwiach
* zawieszenie w moim miescie co chwila do wymiany :)
Dokładnie tak.Cytat:
Zamieszczone przez saulinek
Do tego trzeba dodac padajaca skrzynie biegow i defekty glowicy nieprzystosowanej do pracy pod turbina...Cytat:
Zamieszczone przez maniakowy
zalezy od auta- bo wiadomo ze sa auta i auta. Jedni kupuja auto i nim jezdza a drudzy maja pecha- kupuja szroty i non stop sie psuja. Ogolnie ducaciakow jezdzi w cholere- moj kolega ma dwa i tylko zmienia oleje filtry. Firmy bardzo sobie chwala ducato.... to tak jakbys powiedzial kupujac e38 ktore bylo baaardzo zaniedbane przez poprzedniego wlasciciela- wrecz zajechane!! Tez bys pewnie na innym forum napisal "e38? scierwo jakich malo- mialem taka i non stop sie psula!!!" kolego maniakowy ;)
ja wiem tyle ze mi akcyzy teraz naliczyli 1736zl :(
szwed zgadzam sie:) auto auto nie rowne. ale dlaczego to bylo nowka i tak sie psulo. nie powiedzialbym nic, jesli to by byla uzywka. ale to byla nowka :)
ogolnie dla mnie fiat to porazka. nie jestem uprzedzony. widzilalem takze pare sztuk Fiata Stilo - kolejna porazka :) system ABS co chwile siada, zarowki tak jak w ducato padaja. lakier schodzi ze zderzakow - platami calymi :)
i mowie tu o nowych autach :) a jeszcze dodam ze taki fiat stilo 1.6 benzynka pali w miescie okolo 10 -11 litrow i nikogo to nie dziwi :) moim zdaniem to ciut za duzo :) a wynik spalania potwierdzony przez kilku wlascicieli :)
moim zdaniem Fiat nie jest dobrym zakupem.
ps. co e38 nie narzekam :) chociaz nie powiem, zeby auto nie mialo swoich fochow :) zreszta nie oszukujmy sie :) wszyscy maja jakies problemy z naszymi autkami :)
na rynku mozna kupic auta bardziej bezawaryjne :) ale kazdy kupuje to co mu sie widzi :)
ps2. ja e38 kupilem w leciwym wieku, uzywane. Usterki Fiata za to opisuje na modelach, ktore uzytkowalem/lub byly uzytkowane od nowosci :) malo tego! seriwosowane!:P
Bo musiałeś mieć w dokumentach PKW , mimo że masz przykładowo busa to no i tak zapłacisz akcyzę, nie płaci się jak masz tylko i wyłącznie -LKW.Cytat:
Zamieszczone przez czoobek
Ponawiam temat ponieważ nikt nie udzielił odpowiedzi, a ja jakoś nie potrafię doszukać się jakiejś konkretnej stronki. Czy ktoś może zna stronkę w necie lub podpowie gdzie można sprawdzić wycenę samochodu wg eurotaxu ? Pytam ponieważ chciałbym w przybliżeniu móc sobie wyliczyć koszt akcyzy. Dziękuje za info
Moim zdaniem (ja tak robiłem) najlepiej zadzwonić do firmy ubezpieczeniowej, która oferuje polisy Auto Casco lub do brokera ubezpieczeniowego mającego w swojej ofercie kilka firm ubezpieczeniowych. Powiedz, że kupujesz konkretne auto i chciałbyś znać jego wartość ponieważ zastanawiasz się nad wykupieniem AC. Oni mają katalogi i podadzą wartość od ręki. Oczywiście są ludzie i ludziska, ale podejrzewam, że nie będzie większych problemów. Poza tym to chyba w każdym urzędzie celnym są katalogi i można tam się dowiedzieć. przecież na jakiejś podstawie UC naliczą akcyzę :)Cytat:
Pozdrawiam
Powiem wam tak nie można już tak przeginać jak to się robiło jeszcze cztery miesiące temu ,że za auto o wartości np 7000 euro pisało się w umowie 200 euro i to przechodziło, obecnie można tą cene zaniżyć oczyiście w granicach ludzkiego rozsądku i się nie przyczepią tylko jak mówie w pewnych granicach. A do takiego wyliczenia średniej wystarczy nawet takie allegro.Cytat:
Zamieszczone przez bosman
Należy jednak pamiętać, że jeśli cenę się obniży drastycznie bez podania konkretnych powodów, które oczywiście muszą być potwierdzone stanem faktycznym, UC może zażądać wyceny auta przez rzeczoznawcę. Są różne sposoby w stylu : demontaż tylnej kanapy, podsufitki, elementów wyposażenia auta , już o innych nie wspomnę. Pamiętajmy jednak, że ile byśmy tej akcyzy nie zapłacili to i tak możemy się potem domagać jej zwrotu na drodze sądowej. To co się dzieje w Polsce jest to ewenement na skalę europejską. Zgodnie z dyrektywami UE , państwo należące do UE nie ma prawa naliczać jakichkolwiek opłat (cła akcyzy itp.) za kupno i rejestrację auta wewnątrz unii. Wiem , że sporo osób już odzyskało zapłaconą akcyzę. Nie pamiętam zbyt dobrze kiedy to było , ale jakiś czas temu pewien prawnik zakupił luksusowe auto (może nawet 7er) w Niemczech , zapłacił akcyzę w Polsce i złożył wniosek do sądu o zwrot zapłaconej akcyzy, powołał się na dyrektywy UE, wygrał proces, który okazał się podstawą do składania wniosków o zwrot nielegalnie zapłaconej akcyzy. Ludzie zaczęli składać wnioski do sądu właśnie na podstawie tego wyroku wydanego przychylnie prawnikowi. Stało się to popularne w Polsce i wiele osób do dnia dzisiejszego takowe wnioski składa.
P.S. owszem, można sprawdzić sobie cenę na allegro, ale czy nie lepiej sprawdzić w najbardziej pewnym źródle czyli UC lub ubezpieczalni ?
Pamiętajmy ,że ci co "sporo" zaniżyli raczej nie będą się starali o odbiór akcyzy .... ;D ;D ;DCytat:
Bosman, chyba mylisz ze stanem prawnym sprzed jakiegoś czasu. Faktycznie - ileś osób odzyskuje teraz akcyzę - ale zapłaconą w okresie kiedy obowiązywało różnicowanie na samochody zakupione w kraju i za granicą.Cytat:
Tymczasem od jakiegoś czasu (ponad rok) akcyzę płaci się po prostu przy pierwszej rejestracji auta w Polsce - taką samą dla nówki z salonu jak i używanego z Niemiec.