Od kilku miesięcy dostawałem od znajomych informacje , że moje auto spala olej bo strasznie kopci. Zrobiłem dzisiaj diagnostykę spalin i mechanik postawił diagnozę , że jest walnięta przepływka ... czy może mieć racje ??
Wersja do druku
Od kilku miesięcy dostawałem od znajomych informacje , że moje auto spala olej bo strasznie kopci. Zrobiłem dzisiaj diagnostykę spalin i mechanik postawił diagnozę , że jest walnięta przepływka ... czy może mieć racje ??
najlepiej pojechac do serwisu w gorlitz i za diagnoze zaplacisz 18euro. u mnie tez dzialy sie jakies cyrki z autem niepotrzebnie kupowalem rozne czesci a wystarczylo zmienic ustawienia komputera w serwisie
też ci kopciła ??
ja mialem akurat inny problem bo z obrotami i gasnieciem auta ale namowilem kolege ktory mial rowniez podejrzenie padnietej przplywki i pojechal do aso i potwierdzili to diagnoza i jeszcze tez cos mu tam porobili za free. naprawde serwis w gorlitz jest bardzo przyjazny, diagnoza kosztuje do 30euro ale jak auto jest starsze to i cena spada, godzina naprawy kosztuje ok 6 euro ale jak jest wiecej do zrobienia to nie kasuja na godziny,wiek auta tez biora pod uwage. chyba bardziej sie oplaca robic juz auto u nich niz u wiekszosci mechanikow, problem tylko z czesciami bo niektore orginalne sa okropnie drogie ale to tez mozna chyba jakos rozwiazac :) i z doswiadczenia juz wiem ze podlaczenie u nich a diagnoza carsoftem czy innym programem nie maja porownania dlatego polecam ta metode :)
Rzeczywiscie moze to byc preplywka, ale przede wszystkim auto slabnie i nierownomiernie rozwija moc. Moze to byc przyciety zawor EGR, dziura w ukladnie dolotowym = nieszczelne weze, intercooler.
Jesli takie macie ceny to jedz do ASO w Goerlitz bo szkoda czasu na poszukiwania
Daj znac co i jak
Cytat:
Zamieszczone przez czoobek
Ja nie wiem w ktorym ASO w Görlitz byles - bo jest chyba tylko jedna.
Co do ceny diagnostyki to sie moze zgadzac - ale godzina naprawy - 6 Euro ? to bajki.
Ktory mechanik ruszy cokolwiek za 18 PLN ? Chyba zaden - a tym bardziej w DE.
W niemczech czas i koszt naprawy oblicza sie w jednostkach - kazda naprawa ma przydzielona ilosc jednostek. Bardzo mozliwe ze jedna jednostka kosztuje 6 Euro Netto.
Cos musiales zle zrozumiec. Czesci sa na pewno tansze niz w polsce ( choc niekoniecznie w Görlitz) - ale koszt pracy jest duzo, duzo wyzszy.
Pozdrawiam
Sebek
rozmawialem z pania ktora tam pracuje pani aneta sz. i mowila mi ze godzina roboty kosztuje 6-7 euro ale jesli jest bardzo duzo roboty przy aucie to przestaja liczyc robote na godzine. ciezko jest tu cos zle zrozumiec, mozliwe ze jej sie cos pomylilo. w czwartek bede w tym serwisie wiec spytam jeszcze raz ale pewien jestem ze ja niczego nie pokrecilem
OK - jak bedziesz tam w czwartek spytaj pania Anete ile kosztowala by wymiana sprezyn przednich - w e38. Ciekaw jestem jaka cene ci powie - liczac godzine za 6-7 Euro.
Chodzi mi o cene samej pracy bez czesci.
Z reszta juz tam zadzwonie i wszytko bedziemy wiedziec - ale i tyk spytaj.
sebek
6 Euro za godzine - ;D ;D ;D ;D ;D ;D chyba w chinach ;D ;D ;D ;D
wlasnie tam dzwonilem i rozmawialem najpierw z pania Aneta (po niemiecku) a pozniej z Mistrzem warsztatu (Werkstattmeister)
A wiec tak - lapcie sie oparc:
7,20 Euro (Netto) za 5 minut ! x 12 = 86,40 Euro (netto) za godzine
czyli 102 Euro (Brutto) za godzine !
Po co ta pani opowiada takie glupoty, moze chciala cie naciagnac - zdziwilbys sie przy odbiorze auta.
Tak poza tym - ASO w Görlitz jest jednym z najdrozszych ASO BMW w calym regionie Saksonii.
Pozdrawiam
Sebek
ja w Bremen w warsztacie gdzie servisuje moja 7er place za godzine roboty 50-60 euro.. za wymiane sprezyn niestety zaplacilem 150 euro.. jesli te 7 euro byloby za godzine pracy to musielby ten warsztat zamknac...
tyle ta pani mi powiedziala 6-7 euro za godzine , m_power swiadkiem bo byl ze mna i kupowal czesci wiec z kosmosu sobie tego nie wzialem. najwidoczniej sama sie rypla bo raczej watpie zeby chciala naciagnac bo wtedy bym i tak im nie zaplacil takich pieniedzy. mi raz robili podlaczenie do komputera, jakas tam regulacje, i do tego kupowalem jeszcze zatrzaski do listwy w masce i za to wszystko zaplacilem niecale 3 euro wiec chyba nie jest zle bo we wrocku za same podpiecie mi powiedzieli 300zl. nie znam cen innych serwisow w de ani nawet nie wiem gdzie jest najblizszy po gorlitz ale jak dotad nie mam co narzekac. a w czwartek spytam pani anety dlaczego mi powiedziala 6-7 euro i napewno dolacze posta :) pozdrawiam
godz. pracy mechaniki lub elektryki/elektroniki to okolo 40euro karosseria to okolo 60 euro.
Jednak w Aso sa jednostki i wg. nich jest liczona praca. No i cena za jednaostke czyli jak 10 AW to 6 euro to 100 AW wychodzi 60 euro. wiec podejdzie. Jednak i kazda czynnosc ma okreslona ilosc jednostek, np. wyniana swiec dajmy na to 120 AW czyli 112 Euro.
Ale Panowie pracujacy w Aso beda wiedziec dokladniej jak to funkcjonuje.
@Czobek
Ciesz sie ze mieli szczescie i wiedze i ustawili Ci auto. W sumie masz racje, jezeli masz do dyspozycji DIS, literature zaplecze technikow w centrali to Carsoft jest lipa. Ale jedzic za kazdym razem by skasowac blad za 25 euro lub tez godzinami patrzec na nieudolnosc mechaniko i za to placic (no bo jezeli jest blad to dla Aso juz nie wychodzi naliczanie za czynnosc z katalogu tylko liczone jest indywidualnie a tu jak masz pecha to w setki euro podchodzi) to juz jest placz patrzac na rachunek i wtedy Carsoft w bagazniku jest jedynym ratunkiem.
I tak u mnie bylo, 2 Aso nieznalazly tego co ja wygrzebalem tylko Carsoftem, i mialem zmienic czesci za tysiace euro, przy czym sam naprawilem za 50 euro.
Ale na warsztacie dochodzi stres, brak czasu, klient patrzacy na rece......no coz nie wolno wrzucac wszystkich do jednego worka. Wystarczy poparzec na naszych kolegow z Warszawy ktorzy pracuja w Aso....glowe maja nie od parady.
jedno jest pewne w jednym Aso mam zakaz wstepu a do 2 nastepnych juz nie pojade bo to idioci. I szukam nastepnego ktory mnie zadowoli....a z Monachium dzwonia do klientow i nieraz juz opowiedzialem jaka nieudolnosc jest na warsztatach i jak bardzo jestem niezadowolony. :D :D
A tak wogole to odbieglismy od tematu Olejusa i pisac na temat przygod w Aso mozna by godzinami
Pozdr.
Stawki w Niemczech, za roboczogodzine to m.in.
ok 100€ Mercedes- Benz
ok 80€ Alfa Romeo
ok 60€ ATU, Pit Stop (największe sieci warsztatów) -> tam lepiej nie jeździć, nie ze względu na najniższą cene.
Przy stawce 6-7€ za godzine, żaden mechanik nie kwinąłby palcem, nawet gdyby pracował na swój rachunek, a nie dla warsztatu.
Pozdro
ok teraz kazdy bedzie przez pol roku pitolil to samo jakie sa stawki w niemczech :P napisalem wyraznie ze tak mi powiedziala babka w serwisie, najwidoczniej musiala sie pomylic albo nie wiedziec ze jest to stawka za iles minut i powiedziala mi za godzine !! szkoda ze wieksze zaintersowanie jest stawkami niz pomoca dla olejusa....
:D :D :DCytat:
Zamieszczone przez czoobek
8/ :oCytat:
mi raz robili podlaczenie do komputera, jakas tam regulacje, i do tego kupowalem jeszcze zatrzaski do listwy w masce i za to wszystko zaplacilem niecale 3 euro
W jakim kraju my zyjemy? Jak ma byc dobrobyt? SerVisy wala nas po kieszeni bo doskonale wiedza, ze mi nie oplaci sie jechac 500km by auto obejzeli w Niemczech! :shock: :shock: :shock: :shock: Wy na zachodzie Polski macie latwiej w tej kwestii (blizej) :hah: .
Ps Pozdrawiam Wroclaw - moje rodzinne miasto :papa: :papa:
Cytat:
Zamieszczone przez 7ka
tak wlasnie, niecale 3 euro,zaplacilem za same zatrzaski bo za podlaczenie i regulacje nie chcieli kasy a auto zaczelo sie normalnie zachowywac
Wracając do olejusa to juz mu radziłem pół roku temu żeby sprzedał auto...wtedy by mu nie kopcilo :)
A tak na poważnie to kopci na jaki kolor? Sprawdź stan oleju - jeśli Ci nie ubywa , albo ubywa niewiele to raczej oleju Ci nie [przepala, z tego co pamiętam to płyn chłodniczy też masz OK...może Twoi znajomi robią Cie w konia albo za dużo piją wódki z niepewnego źródła?
Tak sie milo sklada ze pania Anete znam osobiscie i konczac temat miala na mysli 1AW- a jedna godzina ma ich 12 ;)
Wracajac do Olejusa i jego gabloty: zakladajac ze dymienie jest efektem spalania oleju z silnika (niebieski dym) przede wszystkim zaczalbym od zmierzenia kompresji- po pomiarze od razu bedzie wiadomo czy wogole oplaca sie cokolwiek robic z tym silnikiem.
Jesli dymi na czarno to wtedy sklanialbym sie do przeplywki lub innej awarii ukladu wtryskowego
Dym bialy- auto spala paliwo wraz z plynem chlodniczym- glowica lub jej uszczelka do roboty
Olejus czekamy na info odnosnie twoich poczynan ;)
Niestety biały dym powrócił. Czy w związku z tym , że kilka dni temu doznałem uszczerbku w układzie wydechowym - może to być przyczyną białego dymu ??
Co masz na myśli mówiąc uszczerbek? :)Cytat:
Zamieszczone przez olejus
Gość od wydechów zaproponował mi wymianę wydechu (od kolektora po srake :)Cytat:
Zamieszczone przez radoshb
i nie jest to para wodna z wody kondensującej sie u układzie wydechowym podczas jazdy na krótkich odcinkach ? :)
nie to nie jest paraCytat:
Zamieszczone przez radoshb
Witam! A nie zagrzałeś jej zbyt mocno wystarczy chwila ! Stawiam na uszczeleczkę pod głowiczką !bo ciśnienia nie robi w układzie chodzi mi o węże czy są twarde czy miękkie?
Węże są miękkie ... temperatura w czasie jazdy w upalny dzień na klimie - 95 stopni , w normalny dzien 92 ... kiedyś ją zagrzałem jak poszła pompa wody ale to było dawno i nieprawda. Ale muszę powiedzieć , że trochę ubywa mi płynu w układzie chłodzenia około 200ml na 1000 km.Cytat:
Zamieszczone przez co arti
Czy można sprawdzić bez ściągania głowicy czy nie jest pęknięta ??
Czy można sprawdzić bez ściągania głowicy czy uszczelka jest ok ??
Raczej nie można Pawełku.
Obserwuj plyn , bo jesli go bedzie ubywało to diagnoza jest dość prosta moim zdaniem, czyli głowica do góry.
Ok zaraz idę sprawdzić stan płynu bo robilem małą dolewkę miesiąc temu !!Cytat:
Zamieszczone przez wiku
No oczywiście jeśli nie znajdziesz gdzieś wycieku. Bo zakładam ze to już sprawdziłeś organoleptycznie.
Wycieku nie ma --- sprawdzone kilka razy ale płynu troszkę ubyło okolo 100mlCytat:
Zamieszczone przez wiku
Można sprawdzić szczelność głowicy poprzez zbadanie płynu chłodniczego pod kątem obecności w nim oleju. Jak test wyjdzie pozytywnie to jest jakaś nieszczelość skoro płyn miesza się z olejem. Ale jak w płynie nie bedzie oleju wcale nie bedzie to oznaczalo ze glowica jest OK :P
Nie wiem czy masz gaz czy nie, ale mi ubywało płynu przez nieszczelność reduktora, nie było wycieku tylko sobie kulturalnie parował spod śrubki :?
Właśnie mam gaz i w ASO powiedzieli mi , że układ chłodniczy jest szczelny ale nie odpowiadają za gaz. Drugi majster wymienił mi trójniki gazowe z plastikowych na metalowe bo tam znalazł nieszczelność ale dalej gdzieś wycieka. Dzisiaj wykręcę reduktor bo mam go na wierzchu i sprawdzę jak się tam mają uszczeleczki.Cytat:
Zamieszczone przez Wiktor
Tak olejus najpierwn trzeba posprawdzać wszystko pod względem wycieków . Oby to nie była głowica. :x :x :x :x
A może korek chłodnicy ;) U mnie po jego wymianie przestało ubywać płynu. Ale oczywiście nie tłumaczy to kopcenia :/
możnaCytat:
możnaCytat:
A jak się sprawdza szczelność samej głowicy bez zdejmowania? mógłbyś rozwinąć?
a jak to zrobić ??Cytat:
Zamieszczone przez slawek1
jest możliwość sprawdzenia obecności spalin w płynie chłodniczym.przy odrobinie sprytu można nawet stwierdzić który cylinder kuleje
a pamiętasz moje lekkie kopcenie w DE. nomen omen było coś z kolektorem ssącym..