siema, kupilem lampke z diodami (obok lusterka) do 7 w ktorej wczesniej nie bylo diod i po podlaczeniu i zapaleniu swiatel, diody nie swieca, czy tzn ze diody sa zepsute czy trzeba cos przerabiac zeby to dzialalo ??
Wersja do druku
siema, kupilem lampke z diodami (obok lusterka) do 7 w ktorej wczesniej nie bylo diod i po podlaczeniu i zapaleniu swiatel, diody nie swieca, czy tzn ze diody sa zepsute czy trzeba cos przerabiac zeby to dzialalo ??
...mogles sobie podarowac cala lampke i kupic tylko diody w ASO, wywiercic male dziurki i gotowe.
Jezeli nie dzialaja po podlaczeniu do nich 12V z zewnatrz to wymien led a jesli dzialaja to pociagnij kabelek. jak sie nie myle ja podlaczylem do wiazki w dachu na szyberdach, bo u mnie jest. ale popatrze jeszcze.
pozdr.
heh spoko,lampka byla tania ;) patrzylem na wiazke w e38 ojca gdzie lampka swieci i w mojej i obie wiazki wygladaja tak samo,dlatego sie zastanawiam czy po prostu w nowszych rocznikach bylo jakies polaczenie ze swiatlami mijania czy cos w tym stylu :)
diody masz napewno dobre, poprostu przed liftem nie bylo tego i co za tym idzie jest jeden pin za malo, wlasnie na te diody. jak chcez po daj na pw jak masz dalej z tym problem to ci wytlumacze jak je odpalic bez ciagniecia kabli dodatkowych do lampki. pozdro :D
mylisz sie lampka z diodami byla już przed liftem , ja np.w roczniku 96 mam taką z diodami w drewnieCytat:
Zamieszczone przez Mięsny730 e38
w sumie malo istotne czy byla czy nie! w aucie nie bedacym w nia wyposazonym, tak to bedzie wygladac, chodzi tu o to zeby chlopakowi pomoc a nie dyskutowac czy juz ktos to ma przd liftem :P
Jeden z kolegów (nowopoznanych dziś wkrótce się zaloguje ;) ) podpowiedział mi brązowo-niebieski od szyberka załatwia sprawe ;)
Żeby wzystko świeciło prawidłowo powinieneś mieć takie przewody w kostce do lampki:
pin 1 - czerwono/żółty
pin 2 - brązowy
pin 3 - (pusty)
pin 4 - szaro/czerwony (+ po włączeniu świateł)
pin 5 - czerwono/niebieski
pin 6 - czerwono/biały
Sprawdz i napisz czego ewentualnie brakuje.
mam : bialo czerwony
czerwono niebieski
czerwono zolty
brazowy
Więc brakuje jak widzisz szaro/czerwonego który możesz podpiąć pod przewód o takim samym kolorze przy przełaczniku szyberdachu i wszystko będzie działać.
Wczoraj to robilem wiec na goraco...Cytat:
Zamieszczone przez czoobek
Brazowo niebieski w kostce do szyberdachu daje podświetlenie przy wlaczonych swiatlach(SPRAWDZ PROBNIKIEM).
Nacinasz jego izolacje i przylutuwujesz przewod do niego (trzeba oczywiscie potem zaizolowac).
Nastepnie do lampki. W lampce z diodami jest jeden pin wiecej niz kabli w kostce, ktora masz w podsufitce. Poprzez kostke wpinasz sie wlasnie w ten wolny pin lampki i bedzie swiecic. Po wlaczeniu swiatel oczywiscie :) Powodzenia!
wszystko spoko ale nie mam szyberdachu
Cytat:
To musisz sie dobrac do wlacznika swiatel tam sprawdzic ktory przewod odpowiada za podswetlenie deski wpiac sie w niego i pociagnac pod podsufitka! Mozesz tez ( i to chyba bedzie łatwiejsze ) wpiac sie w regulacje intensynosci podswietlenia deski rozdz. ( koło regulacji wysokosci swiatel mijania.
Wazne by na przewodzie bylo napiecie tylko przy wlaczonych swiatlach. W przeciwnym razie beda swiecic caly czas.
Aaaaa. Wazne! Sprawdz jeszcze wneke pod lampka! Bo moze sie okazac ze masz juz wiazke pod szyber mimo ze go nie ma! Czasami sa wiazki bardziej rozbudowane niz standardowe. Szczerze watpie skoro nie ma kabelka do diody, ale sprawdzic mozna!
...ale wiazka powinna byc, ja szyberdachu nie mam a wizka jest i tam sie podlaczylem. sprawdz dobrze i poszukaj wolnej wtyczki na podsufitce.Cytat:
jest jakas kostka z 4 kablami jesli dobrze widzialem bo dostep troszke kiepski
Prawdopodobnie taka plaska! jesli taka plaska to jest tam chyba piec.. Powinien byc brazowo niebieski(pierwszy z brzegu). jesli jest inna to wez zarowke z dwoma kablami lub probnik napiecia i sprawdz czy na ktoryms prZewodzie jest napiecie. potem sprawdz przy wlaczonych swiatlach. Jak bedziesz mial jeszcze jakies spostrzezenia to pytaj. a najlepiej dolacz foto tej kostki.Cytat:
jest niebieski brazowy i jakies 2 czerwono jakies tam :) wtyczka nie jest plaska
To nie ta w takim razie, ale sprawdz. Moze sie okazac, ze na ktoryms kablu jest napiecie po wlaczeniu swiatel!Cytat:
Teraz to tylko metoda badawcza.
Jak Ci pisalem robilem to wczoraj i musialem sam ustalic ktory to styk.
Trzeba probowac! jak nie bedziesz mial probnika to zarowka (jeden styk do masy a drugi do przewodu).
Powodzenia!
Jeżeli nie masz szyberdachu to możesz podpiąć się np. pod przełącznik świateł pod przewód szaro/czerwony, ponieważ jest to najbliższy element lampki który się podświetla.
Wolna kostka obok lampki może być do lusterka fotochrom.
Najwazniejsze to sie nie poddawac!! :D
A u mnie wygląda to tak przy otwieraniu z pilota lampki zapalają się podczas jazdy świecą się non stop .Po zgaszeniu auta zamknięciu z pilota świecą jeszcze ok 15-20 min . Pomysł sciągnięty od Mięsny 730 jest dużo prostszy gdyż wystarczy jedno sprawne dotknięcie lutownicą (rozgrzaną ) ;D i po sprawie
Ale mnie zaszczepiłeś! Po robocie zabieram lampkę do domu i .. ;) ;)
ładnie, ciesze sie ze dziala :D
ale po co tak ??
Jak to po co?! :PCytat:
Zamieszczone przez Neuf
To chyba najprostszy sposób
Powiem Ci, ze moj tez nie jest trudny. Zajeło mi to może 15 min. Wiec jak ktos chce potrzymanie po zamknieciu niech zrobi tak jak Ty, a jak nie chce, niech zrobi tak jak ja na 1szej stronie tematu :DCytat:
Zamieszczone przez czarek 730