Witam,
od jakiegoś czasu słyszę dziwny dźwięk przy zmianie biegu. Przy przełączaniu słychać takie metaliczne uderzenie;/ Bez różnicy czy to z P na D czy z P na R czy z D na R lub na odwrót. Wiecie co to może się dziać?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam,
od jakiegoś czasu słyszę dziwny dźwięk przy zmianie biegu. Przy przełączaniu słychać takie metaliczne uderzenie;/ Bez różnicy czy to z P na D czy z P na R czy z D na R lub na odwrót. Wiecie co to może się dziać?
Pozdrawiam
wjedz na kanał jeden niech miesza biegami,a ty nasłuc*** pod samochodem.Osobiście stawiam na dyfer
lub wjedz na kanał podnieś jedno koło skrzynia na P i kręć kołem w przód-tył ,osobiście wątpie że to dyfer ,
A w jakich okolicach słychać ten stukot ?
Wydaje mi się, ze bardziej z tylu. Jaro_alfa wiem o tym, ale wtedy się nic konkretnego nie dowiedziałem i dlatego postanowiłem założyć temat. Wykonałem ten schemat podany na forum o naciśnięciu pedału gazu, ale to nic nie dało;/ Teraz baczniej się temu przyglądam i zauważyłem, ze nie zawsze tak się dzieje, ale podczas jazdy jest szarpanie przy kickdownie gdzie auto ciągnie do końca i na koniec takie jakby dodanie mocy/szarpniecie i dopiero zmienia bieg.
No to u mnie takich objawów nie ma. Tylko, gdy się zatrzymuję, to przy redukcji z 2 na 1 bieg jest takie szarpnięcie. Może wymiana oleju by pomogła (nie wymieniałem jeszcze). W przyszłym tygodniu jadę do serwisu skrzyń z kolegi autem, to przy okazji się dowiem, co u mnie jest grane.
U mnie olej był wymieniany rok temu. Zrobiłem 20 tys km. Jeśli dasz rade to popytaj fachowców o mój przypadek, będę wdzięczny:)
Pozdro
Panowie a może półoś już dokonuje żywota...warto sprawdzić.
Upgrade softu ? Co to znaczy ? Zaktualizowali oprogramowanie skrzyni ?
Dzięki jaro za zapytanie fachowców:) solarisbus przyjrzę się tym poduszką, nawet nie wiedzialem, że tam jest cos takiego:P
Dokładnie. Umówiłem się na upgrade softu w serwisie, ale dowiedziałem się, że robią wszystkie sterowniki w aucie - taka procedura i ponoć nie przejdzie, gdy auto było przerabiane, tzn. sterowniki były wymieniane na poliftowe (jak u mnie). Można oczywiście zaktualizować soft tylko wybranych sterowników, m.in. skrzyni, silnika, itp. Niestety tylko poza serwisem. Temat u mnie narazie otwarty.
Sebol, jak uporasz się z problemem szybciej ode mnie, to daj znać, co to takiego.
Ten dzwiek moze powodowac uszkodzona tarcza przegubowa walu - patrz rysunek nr. 2
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/ob...113591/686x484
Uporał się ktoś może z tym dźwiękiem bo mój mechanik już się poddał.
Sprawdzil ktos element z rysunku ktory podalem wyzej ?
U mnie ten zgrzyt był zlikwidowanym zle działającym wysprzegililkiem
Mi powiedzieli, że to wał i więcej nic na ten temat nie mówili;/ Być może w E32 jest tak samo jak w E65. Gdzie znajduje się ten wysprzęglik?
pozostaje dokładnie prześwietlić zawieszenie tył..
Panowie, nie wiem jak u Was, ale u mnie "rozkminiłem" co to jest. Chodzi o metaliczny dźwięk dochodzący z tyłu auta. To jest dźwięk zaciśniętych hamulców po prostu. Zauważcie, że dzieje się to wtedy, gdy auto stoi na choćby delikatnym wzniesieniu. Próbowałem na wszystkie sposoby i tak mi wychodzi, nie inaczej...
Jak ja stawiam auto na wzniesieniu to zanim wcisnę na gałce biegów P - włączam hamulec ręczny.
Po ponownym odpaleniu najpierw wrzucam np. R a dopiero wyłączam ręczny i dźwięku (stuknięcia) niema.
Mialem dokladnie ten sam objaw i byla tarcza przegubowa wału tak jak Seba pisał nr 2 na rysunku. Cena nowego 550zł , po rabatach 350zł . Biegi jak wrzucalem mailem metaliczny dzwiek, przeminelo jak wymieniłem ten przegub. Przy mocnym cisnieciu skrzynia potrafi odpowiedziec az jak jest ta tarcza lekko wyjechana.
odświeżę trochę...czy jest już jakaś ostateczna diagnoza tego metalicznego dźwięku?
łącznik wału, podpora, coś ze skrzynią, mostem czy hamulec?
Ja już sprawdziłem. Sebek miał rację, to element nr 2 tarcza przegubowa między skrzynią a wałem.
Dziś mechanik sprawdził, u mnie wytłuczona, że boję się jeździć i to ona hałasuje.
Pzdr
Witam Miałem ten dźwieg metaliczny jak zmieniałem biegi D na R albo odwrotnie. U mnie się okazało w podporze wału są jakieś kuleczki, czy łożyska i się wyrobiły to taki dawało dżwięg. Wymiana tego łożyska 100 zł i jest cisza.
heh sorry dźwięk wiadomo:)
to chyba jakiś większy problem w E65, bo też mam coś takiego przy wrzucaniu R na wzniesieniu po ówczesnych parkowaniu i puszczeniu hamulca... :/ w ogóle czasem zauważam, że po zrzuceniu na P auto potrafi posunąć się kilka cm zanim się zatrzyma. Co to może być?
Bzdur nie sluchaj ,ze sie auto toczy pomiedzy tulejami. Hamulec reczny jest w systemie jakims , nie potrafie konkretnie powiedziec jak to sie nazywa . W kazdym badz razie jak masz wlaczony silmnik i wcisniesz P to sie nie stoczy , przy wylaczonym silniku system o ktorym pisalem wczesniej przestaje dzialac i auto zalapuje dopiero po chwili. Zadne tuleje czy inne pierdoly
jaro-alfa z jakiej firmy kupiłeś ten łącznik ,że temat zamknąłeś w 250 złotych.
Czy to ma sens kupować???? http://allegro.pl/przegub-walu-laczn...624929130.html
Riki . Po pierwsze to automatu nigdy nie zostawia sie na P bez zaciagnietego recznego . Chyba ze droga nie ma pochylosci i auto sie nie stacza . Hamulec reczny powinien byc zaciagany zawsze . Pozatym jedyny system jaki dziala na P to zab blokujacy kola w skrzyni . To nie jest zaden hamulec tylko zwykla zapadka w skrzyni . Wiem bo mialem urwana w mercedesie kiedys jak idiota wbil P podczas jazdy w moim aucie .