Witam!
Z przodu w zderzaku mam czujniki parkowania, mozecie mi powiedzieć jak je uruchomic? :)
Wersja do druku
Witam!
Z przodu w zderzaku mam czujniki parkowania, mozecie mi powiedzieć jak je uruchomic? :)
Może przyciskiem na konsoli spróbuj?
Przyciskiem na konsoli jedynie wlaczam i wylaczam tylne czujniki... przednie nie dają oznak życia.
a wszystkie są sprawne?
chociaż wydaje mi się że w E38 jak jeden jest walnięty to nie działa żaden inny, ani z przodu ani z tył
Sprawdź kazdy czujnik z osobna ,a dokłanie wł zapłon żeby PDC zaczął działać i przyłóż ucho do każdego z jak bedzie tykać tzn że działa , jak nic nie bedzie sie dziać to padnięty (albo kable zaśniedziały albo inne cuda) chyba że masz dostęp do kompa jak masz to 5 min i będziesz wiedział dokładnie który nie działa
Dziwna sytuacja. Jak którykolwiek z 8 czujników jest walnięty lub po prostu wypięty, to nie działa całe PDC. System aktywuje się włącznikiem na konsoli na dolnym panelu i wtedy uruchamia się przód i tył. Tak samo jest po wrzuceniu wstecznego. Ale żeby działał tył, a przód nie, to sie jeszcze nie spotkałem
a gong od przednich czujników działa ?
Tył działa a przód nie. Gong tzn?
Jutro zobacze czy tykają te z przodu..
masz 2 głośniki do PDC, dla tylnych czujników pika głośnik umieszczony w tylnej części samochodu, a dla przednich PDC gdzieś w okolicach deski rozdz.
w e38 też był pdc wyświetlany na ekranie??
nie nie byly , chyba ze ktos ma dynavina d99. Pozatym nie dzialaja te czujniki od kad masz auto czy ostatnio ? Ja obstawiam ze masz nie orginalne czujniki i poprostu padly albo masz poprostu listwe od czujnikow z czujkami i nic wiecej .
Więc tak..
Auto kupiłem już z nie działającymi.
Czujniki z przodu tykaja, natomiast dzwieku w kabinie nie slychac.
Myśle że nie mam wogole tego głośnika z przodu, ponieważ gdy dostawałem się do nagrzewnicy to po pierwsze nigdzie nie widziałem w podszybiu głośnika a po drugie została mi jedna wtyczka z dwoma kablami w okolicy nawiewów na szybę mniej więcej na środku podszybia. Czy to właśnie tam powinien być ten głośnik?
a może któryś czujnik tyłu ci pad po prostu
Tył działa świetnie a przod tyka ale nie piszczy w kabinie..
Podłącze się bo u mnie też nie działa i mam pytanie gdzie jest gong od przednich PDC. W INPIE pokazuje że wszystkie czujniki są sprawne i jak zbliżę do coś do przednich czujników to na wykresie pokazuje że chodzą. I czy gong jest jeden do PDC przód i do komutera np. od temperatury jak spadnie, albo od włączonych świateł
pozdro
A więc tak, włącza się na konsoli przód, jest napis PDC, przy wrzuceniu wstecznego PDC włącza się samo na tyle, z przodu ręcznie.
Gong jest nad nogami pasażera, pod schowkiem, wystarczy wsadzić głowę pod nogi pasażera z latarką a na pewno znajdziesz, ma obudowę z takiej plastikowej siateczki i ma względnie okrągły kształt. Jeśli chodź 1 czujnik PDC nie działa to nie działa całość. Czujniki można łatwo sprawdzić. Zapalić auto, włączy PDC przyciskiem na konsoli i zbliżać palec do każdego z czujników i słuchać czy słychać takie strzelanie (podobne bo przeskakującej iski), jeśli któryś nie wydaje tego typu dźwięku to problem odnaleziony.
prosta sprawa - masz wsadzony modul PDC od e39. "Znajomy złotówa" ma e38 i oczywiscie wszystko jak najtanszym kosztem robione - mial PDC przod i tyl - padl mu czujnik z przodu, wtedy caly system nie dziala - ani przod ani tyl. Kupil modul od e39, wsadzil zamiast oryg. i czujniki dzialaja, ale tylko z tylu(oczywiscie jesli wszystkie 4 sa sprawne). Przod nie bedzie dzialal nigdy na tym module.
Co do czujnikow - po wlaczeniu wsteka, prawidlowo zalaczaja sie czujniki i przod i tyl, po czym po przejechaniu do przodu powyzej jakiejs predkosci system sam sie deaktywuje.
Czyli jak mam podmieniony ten moduł to jak wlączę wsteczny to wtedy przednie powinny działać? (sprawdzałem no i w żaden sposob przenie nie działąją a tylne działają za kazdym razem ) Wszystkie czujniki tykają i z przodu i z tyłu kiedy oczywiście włącze PDC
nie, wlasnie nie beda dzialac jesli modul jest z e39, w ktorych byly czujniki tylko z tylu.
A w którym miejscu jest ten moduł? Dam rade sprawdzić czy jest oryginał czy z e39?
z tego co się orientuje jest za akumulatorem, może po jakichś numerach dojdziesz co to za model
hej mam blad czujnikoe pdc
ultrasonic sensor front middle right
czyli to wewnetrzny od strony pasazera:)?
chyba tak, najlepiej przyłóż ucho i będziesz wiedział, działający i sprawny czujnik wytwarza trzaski
hej wyciaglem dzis lampy i jest dojscie do czujnika jak go wymontowac:)?
pchnij palcem to wyskoczy, ew pociąg od tył kręcąc nim
ok czyli nie musze wycigac tej listwy w ktorej jest schowany czujnik:)?
jak dostaniesz się do czujnika od wewnątrz to nie
Jezeli przedni wewn czujnik to nie musisz nic wyciągać. Wystarczy otworzyć maskę i wsadzić dłoń odrazu za zderzakiem, lewą ręką wciskać czujnik a prawą odblokować 2 zapadki wewn. przy czujniku.
hej nie grzebalem narazie nic przy czujnikach
one wychodza na zewnatrz zderzaka czy do srodka:)?
do środka .
dzieki:)
jutro poprobuje