Witam mam taki problem, a mianowicie chodzi o to że lampki wewnątrz auta działają tylko przy włączonym zapłonie. W powszedniej e38 włączały się przy otwarciu auta z pilota, otwarciu drzwi itd. Czy da się coś z tym zrobic?
Wersja do druku
Witam mam taki problem, a mianowicie chodzi o to że lampki wewnątrz auta działają tylko przy włączonym zapłonie. W powszedniej e38 włączały się przy otwarciu auta z pilota, otwarciu drzwi itd. Czy da się coś z tym zrobic?
co znaczy, że tylko po włączonym zapłonie ?, czy jak otwierasz drzwi to się zapalają ?, jeśli nie to przytrzymaj kilka sekund środkowy przycisk w podsufitce i sprawdź czy wróciło do normy . Pozdrawiam
kolega rosomak mial na mysli jest taka zasada ze jak przytrzymasz srodkowy przycisk od lampek przez 3 sekundy to wylacza sie oswietlenie wnetrza i nie bedzie sie ono wlaczalo samoczynnie podczas otwierania drzwi. Natomiast krotkie zwykle nacisniecie tego przycisku (w dowolnej chwili) powoduje znow uaktywnienie lampek i powinny sie one zapalac same zawsze podczas otwierania drzwi. Jak nie dziala to masz chyba jakas usterke w elektryce, nie wiem jaka. Ta lampka cala w podsufitce sie wyciaga jak sie ja podwazy, mozesz zajrzec czy prad dochodzi, czy zarowka sie nie spalila
Skoro dziala przy wlaczonym zaplonie to zarowka raczej dobra...
za uruchamianie lampek odpowiada moduł komfortu schowany pod schowkiem pasażera, u mnie jak kupiłem swoją e38 podświetlenie w bagażniku świeciło tylko po przekręceniu zapłonu co było bez sensu i okazało się że ktoś przy module odciął kabel i podłączył w inne miejsce czyli prąd szedł dopiero po zapłonie-dlaczego tak było nie wiem do tej pory bo podłączyłem tak jak powinno być i jest ok.,podejrzewam że u ciebie może się uruchamiały lampki jak auto stało zamknięte i rozładowywało akumulator i ktoś mógł zastosować taki patent
Moduł znajduje się pod schowkiem po stronie pasażera.Wpięte są w niego trzy wtyczki o ile dobrze pamiętam. Wygląda podobnie jak moduł świateł np.LCM
Witam a ja mam taki problem trochę podobny więc podepnę się do tematu u mnie z kolei miałem wymieniany zamek kierowcy i od tej pory jak otwieram drzwi kierowcy lampki się nie zapala i nie działa czerwona obrysówka w drzwiach dodam że w pozostałych drzwiach działaja i jak otwieram inne drzwi to lampki w środku się zapalają.
I teraz moje pytanie czy występowały różne wersje zamków gdzie jedne obsługiwały moduł komfortu i zapalały lampki po otwarciu drzwi a inne zamki nie?
Czy wszystkie zamki powinny to obsługiwać i poprostu przy montażu ktoś nie podpiął wtyczki w środku i dlatego nie działa bo przed zabawą z zamkiem wszystko grało z góry dzięki za pomoc. Pzdr
No właśnie centralny działa ale drzwi nie reagują na żadne oświetlenie wnętrza ani nie działa obrysówka a ktoś może kojarzy czy w starszych wersjach były zamki które poprostu tego nie obsługiwały bo auta nie były w to wyposażone? MOze poprostu zamek który kupiłem był z jakiejś starszej uboższej wersji.
Witam odświeżam temat, wkońcu dokopałem się do tego modułu za schowkiem i wygląda ok wszystko jest podłączone i kable są całe. Wyczytałem też że ten sam moduł odpowiada za centralny zamek a u mnie on działa dobrze, a więc nie jest on chyba uszkodzony. I czy ktoś się orientuje co to może być?
Z Twoich wcześniejszych opisów wynika, że jak włączasz zapłon, to się zapala oświetlenie wnętrza.
A co się dzieje, jak wyłączysz silnik po zatrzymaniu?
U mnie jest tak:
1) przekręcam kluczyk z (2) na (1) -- chodzi radio, światło zgaszone
2) przekręcam kluczyk z (1) na (0) -- radio się wyłącza, światło się zapala.
Jeżeli w ogóle się nie zapala, to trzeba by sprawdzić w przez kompa, czy moduł świateł poprawnie widzi wszystkie sygnały.
Koledzy jak nikt nic nie wie to może powiecie mi chociaż czy podłączenie pod komputer powinno coś pokazać??
Podłączenie pod kompa pozwoli:
1) odczytać błędy -- ale może nie ma żadnych
2) sprawdzić wszystkie styki w drzwiach -- jakby jakiś styk był zwarty, to będzie widać.
Może jakiś mądrala zwarł, żeby nie dzwoniło "DOOR OPEN" przy uszkodzonym styku.